Facebook, som i dag fyller elva år, har 1,4 miljarder aktiva användare och är i särklass världens största sociala nätverk. Men vilket är näst störst? Whatsapp har 600 miljoner. Google+ hankar sig fram med 340 miljoner användare, Instagram 300 miljoner och Twitter har 284 miljoner (trots över 600 miljoner registrerade konton), men inget av dessa är två på listan.

Svaret är Tencent QQ, en kinesisk tjänst som främst används på fastlandet i Kina och har över 800 miljoner användare.

Och QQ är inte ensamt. Det finns en rad sociala nätverk med tiotals och till och med hundratals miljoner användare som är populära på olika håll i världen men som inte är lika välkända i den engelskspråkiga delen av internet (där Sverige mer eller mindre ingår).

Baidu Tieba

Baidu Tieba

Den kinesiska sökmotorgiganten Baidu har en egen social plattform som kallas Tieba, vilken fungerar som en stor samling av forum. Användare skriver in ett namn på ett forum och om det redan finns öppnas det, annars skapas ett nytt forum med det namnet. Det fanns över åtta miljoner av dessa ”barer” förra året.

Antal aktiva användare i januari 2015: 200 miljoner

hi5

Hi5

Du kanske kommer ihåg Hi5. 2007 var sajten tvåa bakom Myspace bland sociala nätverk i världen, men efter Facebooks erövring av branschen hamnade den i skymundan och har väldigt få användare i Västeuropa och USA. Men i Mellanamerika, norra Sydamerika, Thailand och Mongoliet är den fortfarande populär och har miljontals användare.

Antal aktiva användare i januari 2015: Uppgift saknas

Line

Line

Line påminner till viss del om Facebook, men finns bara i mobilen. Line går ut på att ge användarna gratis meddelanden, chatt och videochatt. Men har precis som Facebook också en tidslinje för att dela bilder och annat. Det lanserades i Japan 2011 och hade efter två år 200 miljoner registrerade användare. Även om den har spridit sig utanför Japan finns flest användare i landet och det är den i särklass populäraste tjänsten där.

Antal aktiva användare i januari 2015: 170 miljoner

QQ

QQ

Tencent QQ började som en kinesisk variant av den gamla avdankade chattjänsten ICQ och hette först OICQ (Open ICQ) men fick byta namn efter stämningshot från AOL. QQ ska läsas som det engelska ordet ”cute”. Har världsrekordet i antal samtidigt aktiva chattanvändare: 210 miljoner den 3 juli 2014.

Antal aktiva användare i januari 2015: 829 miljoner

Qzone

Qzone

Qzone kan sägas vara Tencents kinesiska motsvarighet till Myspace. Användare kan blogga, föra dagbok, lyssna på musik och dela videor. Varje sida är individuellt utsmyckad, och användarna måste betala för olika ”tillbehör”.

Antal aktiva användare i januari 2015: 629 miljoner

Renren

Renren

Kallades för några år sedan för ”Kinas Facebook” men har sedan förra året sett miljontals användare lämna plattformen. I augusti 2014 hade antalet krympt till drygt 40 miljoner från nästan 60 miljoner i slutet av 2012. Hur det ser ut idag har vi inte lyckats hitta men företaget kämpar vidare.

Antal aktiva användare i januari 2015: Uppgift saknas

Sina Weibo

Sina Weibo

Kallas ibland för Twitter för Kina, och påminner mycket om den populära amerikanska tjänsten även om den har en del skillnader som möjligheten att lägga till små bilder och videosnuttar i alla meddelanden. Verkar ha en något lägre grad av censur än andra kinesiska nätverk. Bland annat skrevs det många upprörda meddelanden efter den stora tågolyckan i Wenzhou 2011.

Antal aktiva användare i januari 2015: 157 miljoner

VK

VK (Vkontakte)

I Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Kazakhstan är Facebook stora men inte störst. Störst är VKontakte, eller VK. Sajten startades 2006 och är idag uppe i 100 miljoner aktiva användare och ligger tvåa på Alexas rankning över sajter i Ryssland (efter Yandex och före Google, Youtube och Facebook).

Antal aktiva användare i januari 2015: 100 miljoner

Wechat

Wechat

Wechat är Tencents nya chattplattform som främst är riktad mot användare av smarta mobiler istället för datorer (som den äldre plattformen QQ är utvecklad för). Precis som Whatsapp och Viber använder du ditt mobilnummer för att registrera dig och sedan kan du chatta, dela foton och videor, visa var du befinner dig för vänner, och även sända meddelanden till allmänheten. Har vuxit fruktansvärt fort.

Antal aktiva användare i januari 2015: 468 miljoner

Uppgifterna om användare kommer från Statista.com.