Även om dagens mobiler har hyfsat bra batteritid är det snarare regel än undantag att de inte klarar en hel dags flitigt användande. Framför allt om skärmen är igång mycket dräneras batteriet på kraft i ett rasande tempo.

Har du tillgång till ett vägguttag går det förstås att ladda upp mobilen igen, men är du ute på stan eller på utflykt ute i skogen långt från ström och laddstationer behövs ett mobilt batteri, en så kallad powerbank, för att ge mobilen nytt liv igen.

Vi har testat tio prisvärda powerbanks i två klasser: med en kapacitet på drygt 5 000 mAh (räcker till en full laddning av de flesta mobilerna på marknaden) och med en kapacitet på drygt 10 000 mAh (räcker till två fulla laddningar av de flesta mobilerna eller en knapp laddning av en Ipad Air).

Hur många mAh?

Det första du bör göra när du ska skaffa en powerbank är att ta reda på hur många mAh batteriet i den mobil/surfplatta du vill ladda upp har. Vill du exempelvis helt ladda upp en Samsung Galaxy S10 vars batteri har 3 400 mAh, måste du ha en powerbank med minst 3 400 mAh. I alla fall i teorin.

För eftersom det av olika anledningar försvinner energi på vägen, måste du i praktiken ha en något kraftfullare powerbank. I runda tal brukar man räkna med att 30 procent gör förlorat, så ska du helt ladda mobilbatteriet i exemplet ovan behövs en powerbank med minst 3 400 / 0,7 = 4 900 mAh.

För en Iphone XR (2 942 mAh) behövs en powerbank med 4 200 mAh, för en Iphone XS (2 658 mAh) behövs en powerbank med 3 800 mAh och för en Iphone XS Max (3 174 mAh) behövs en powerbank med 4 600 mAh.

Portar och Ampere

Nästa sak att tänka på är hur många utgångar powerbanken har och vad utgångsstyrkan på dessa är. Ju högre utgångsstyrkan är, desto snabbare går det att ladda mobilen/surfplattan. Och ju fler utgångar, desto fler enheter kan laddas samtidigt.

Värt att notera är att portarna delar på en total utgångsstyrka. Även om en powerbank har två utgångar på 1A vardera, får de alltså bara 0,5A var i praktiken om du använder båda samtidigt.

Storlek och vikt

Powerbanks finns i alla möjliga former och färger och vilken du föredrar handlar ofta och tycke och smak. Att de ska vara så små och lätta som möjligt är dock alltid önskvärt. Vi har därför i vårt test inte bara angivit måtten för höjd, bredd och djup, utan även volymen i kubikcentimeter för att göra det lättare att jämföra. Självklart anger vi dessutom vikten för alla powerbanks. Vi anger också vilka färgalternativ som finns, i den mån det finns några. 

Prisvärdhet

Det sista som påverkar valet av powerbank är förstås priset. För att underlätta jämförelsen har vi beräknat hur många mAh per krona man får för respektive powerbank, baserat på rekommenderat cirkapris. Ju högre siffra desto bättre.

Detta är dock bara en av faktorerna för prisvärdheten, där storlek, vikt, antal portar och utgångsstyrka och spelar in.

Viktigt att tänka på är också att priserna som anges i testet är respektive powerbanks rekommenderade cirkapris. Men många butiker har ofta kampanjer där en viss powerbank säljs kraftigt rabatterad, så då går det att fynda rejält om du är på hugget. Vi inkluderar även bästa pris under varje testad powerbank.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning