Om du ska vara hemifrån några dagar utan närhet till vägguttag, eller om du använder din mobil eller surfplatta så mycket att den inte ens orkar med en hel dag, kan en powerbank vara en ovärderlig investering. De här usb-drivna prylarna kan fylla på mobilen eller surfplattan, så att du kan fortsätta jobba utan att behöva plugga in i väggen.

Extrabatterier finns i alla möjliga former och storlekar – från kreditkortsstora batterier som ger dig en extra timmes användning på bussen hem till monsterbatterier med 22 400 mAh.

Det finns batterier som kommer med solpaneler så att du inte ens behöver ett uttag för att ladda dem. Du sparar dessutom några kronor på elräkningen och skonar miljön en aning.

Powerbank

Det finns flera saker du bör tänka på när du ska välja en powerbank. En av frågorna är hur bärbar den behöver vara. Några batterier får enkelt plats i till och med en jeansficka, medan andra kräver en väska eller rockficka. Så liten och lätt som möjligt med så hög kapacitet som möjligt är så klart optimalt.

Missa inte: Här är de bästa mobilerna just nu – vi utser vinnaren

Usb-c gör det möjligt att ladda datorn med powerbank
När Apple uppgraderade sina Macbooks var det inledningen till en våg av bärbara datorer med den nya kontaktstandarden usb-c, som förutom att vara mer praktisk då den kan anslutas upp och ner, även gör det möjligt att ladda med betydligt högre effekt än i usb 3.0. Numera finns det många externa batterier (så kallade powerbanks) med usb-c-kontakt som inte bara kan ladda mobiler, utan även datorer.

En viktig detalj med usb-c och laddning är att många tidiga usb-c-kablar har visat sig vara dåligt konstruerade. Därför rekommenderar vi att du använder kabeln som följer med din bärbara dator.

Hur stor batterikapacitet behöver du?

En annan faktor är kapacitet. Tänk på att all den lagrade strömmen inte kommer din mobil eller surfplatta till gagn då en del försvinner i form av värme. Om en tillverkare inte anger något själv kan du räkna med att få ut ungefär 70 procent av den listade kapaciteten. Ett batteri på 10 000 mAh kan alltså ge en Ipad Air 2 nästan en hel laddning.

Hur snabbt du kan ladda upp batteriet beror på hur stark dess egen laddningskrets är. Några modeller kan förutom att ladda sig själva även släppa igenom ström till en inkopplad enhet så att båda laddas samtidigt från vägguttaget. Det är praktiskt då du kan använda den istället för din vanliga laddare och inte riskerar att den ligger och laddar ur när du inte använder den.

Räkna inte med att få med en usb-sladd eller laddare – du får använda den som kom med mobilen eller surfplattan. Tänk också på att det inte spelar någon roll om batteriet stödjer laddning med 2 ampere om du kopplar in den i en liten laddare med max 1 ampere, som Iphone-laddaren. Apples Ipad-laddare klarar upp till 2,4 ampere och räcker gott för samtliga batterier i testet.

Exempel på batterikapacitet:
Iphone XS – 2 658 mAh
Samsung Galaxy S9 – 3 000 mAh

Ladda från rätt kontakt

Du behöver inte vara orolig över att få för mycket ström i din mobil genom att koppla den i ett batteri som klarar 2 ampere – laddaren sitter i mobilen och drar bara så mycket ström som den klarar av. Om batteriet har flera kontakter ska du även titta på hur hög total belastning det klarar. Fyra kontakter med 2 ampere var men max 4 ampere totalt innebär till exempel att det går långsammare att ladda fyra enheter än två. En del batterier har automatisk på- och avslagning så att du slipper aktivera batteriet när du kopplar in något att ladda.

De flesta har en liten rad med lysdioder som visar hur mycket kraft det är kvar i batteriet, vilket fungerar bra med mindre batterierna. Med riktigt hög kapacitet blir det dock ganska meningslöst när varje diod innebär ett så stort hopp i laddning. Några modeller har en liten lcd istället som visar återstående laddning mer exakt.

Det idealiska extrabatteriet balanserar hög kapacitet med bärbarhet, prisvärdhet, snabb uppladdning och bra funktioner som genomladdning (att den laddar inkopplade enheter samtidigt som sig själv när den är ansluten till elnätet). 

Fynda från Storbritannien

Tidigare var brittiska Amazon en väldigt bra butik för att köpa extrabatterier som saknas hos svenska återförsäljare, vilket gäller många av våra testade batterier. Amazon har dock nyligen ändrat sina regler för internationella leveranser, så att det inte längre går att beställa många av de laddningsbara batterierna till Sverige.

Några av batterierna kan dock fortfarande finnas, och gör de det inte kan du även kika på butiken My Trendy Phone.

Missa inte: 25 tips som ger galet mycket bättre batteritid på Iphone