2022-10-18: Artikeln uppdaterad med test av Iniu B41

Testade externa batterier:

Även om dagens mobiler har fått bättre batteritid är det snarare regel än undantag att de inte klarar en hel dags flitigt användande. Är du ofta på sociala medier, kommer du att snabbt bli varse om hur fort batteriet töms.

Har du tillgång till ett vägguttag är det givetvis inga problem. Men är du ute på stan eller på utflykt ute i skogen långt från väggkontakter behövs ett mobilt batteri, en så kallad powerbank, för att ge mobilen nytt liv igen.

Vi har testat fyra prisvärda powerbanks med en kapacitet på minst 10 000 mAh (räcker till en full laddning av de flesta mobilerna på marknaden). En sak lärde vi oss, mest milliampere är inte alltid bäst.

Hur många mAh?

Det första du bör göra när du ska skaffa en powerbank är att ta reda på hur många mAh batteriet i den mobil/surfplatta du vill ladda upp har. Vill du exempelvis ladda upp en Samsung Galaxy S10 vars batteri har 3 400 mAh, måste du ha en powerbank med minst 3 400 mAh. I alla fall i teorin.

För eftersom det av olika anledningar försvinner energi på vägen, måste du i praktiken ha en något kraftfullare powerbank. I runda tal brukar man räkna med att 30 procent gör förlorat, så ska du helt ladda mobilbatteriet i exemplet ovan behövs en powerbank med minst 3 400 / 0,7 = 4 900 mAh.

För en Iphone XR (2 942 mAh) behövs en powerbank med 4 200 mAh, för en Iphone XS (2 658 mAh) behövs en powerbank med 3 800 mAh och för en Iphone XS Max (3 174 mAh) behövs en powerbank med 4 600 mAh.

Portar och Ampere

Nästa sak att tänka på är hur många utgångar powerbanken har och vad utgångsstyrkan på dessa är. Ju högre utgångsstyrkan är, desto snabbare går det att ladda mobilen/surfplattan. Och ju fler utgångar, desto fler enheter kan laddas samtidigt.

Storlek och vikt

Powerbanks finns i alla möjliga former och färger och vilken du föredrar handlar ofta och tycke och smak. Att de ska vara så små och lätta som möjligt är dock alltid önskvärt. Vi har därför i vårt test inte bara angivit måtten för höjd, bredd och djup, utan även volymen i kubikcentimeter för att göra det lättare att jämföra. Självklart anger vi dessutom vikten för alla powerbanks.

Prisvärdhet

Det sista som påverkar valet av powerbank är förstås priset. För att underlätta jämförelsen har vi beräknat hur många mAh per krona man får för respektive powerbank, baserat på rekommenderat cirkapris. Ju högre siffra desto bättre.


Iniu B41

Powerbank

Enligt företaget är den här laddaren marknadens mest slimmade powerbank. Det är möjligt, men samtidigt tycker vi att den vare sig känns större eller mindre än liknande laddare. Men visst, det är möjligt att den är någon millimeter smalare.

Gedigen

Kvalitetskänslan är annars hög. Den känns helt enkelt gedigen. Inui B41 har tre stycken portar: en usb c och två usb a. Usb c-porten kan både ta emot och leverera laddning. Mellan portarna finns en liten lampa som gör att den även kan dubblera som en enkel ficklampa.

På ovansidan sitter en riktigt fräck indikator som visar hur mycket laddning som finns kvar i form av en tassavtryck. Cool!

Inui B41 kan hålla en laddning på 10 000 mAh och lovar laddeffekt på15 watt (det vill säga 5 volt och 3 ampere). Vi testar laddaren genom att använda appen Amperes 3, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddade batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh.

15 watt, nja…

Inui B41 laddar telefonen med 1,44 ampere och 7,2 watt, vilket ger fem volt, exakt enligt specifikation. Men den levererar alltså inte 15 watt i ett uttag som många säkert tolkar specen. När du laddar två enheter samtidigt levererar den dock 15 watt totalt. Tidsmässigt tog det 80 sekunder att ladda en procent av batteriet.

Givetvis finns det även ett flertal inbyggda skydd för att förhindra skador på dina enheter. Allt från överhettningsskydd till kortslutning och överladdning.

Det här är inte den mest kraftfulla batteriet vi testat och en powerbank som maxar ut på 1,44 ampere från usb-utgångarna känns inte särskilt modern. Men 10 000 mAh räcker ändå långt. Vi gillar också att du utan problem kan ansluta upp till tre enheter samtidigt.

Det här är helt enkelt en laddare som gör vad den ska göra. Och du får många mAh per krona!

plus

Gedigen kvalitet
Usb c
Ficklampa
Priset!

minus

Laddar bara med 15 watt när det är två enheter

Betyg: 4 av 5

Betyg 4 av 5

Inui B41
Testad: Oktober 2022
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Kapacitet netto: 7 000 mAh
Utgångar: 2 x usb-a, 1 x usb-c.
Storlek: 13,21 x 6,86 x 1,27 centimeter
Storlek kubik: 115 cm3
Vikt: 198 gram
mAh/kr: 68 mAh/kr
Pris: Kostar 145 kronor hos Amazon Sverige eller 360 kronor hos Amazon Sverige (20 000 mAh)


Anker Powercore III Sense

Anker Powercore III Sense

Batteriet i Powercore III Sense är på 10 000 mAh, vilket är aningen klent. Laddaren är försedd med en usb-a och en usb-c-kontakt. Du laddar upp den via usb-c-porten och med stöd för throughput-laddning kan du ladda din telefon samtidigt. Och dina Airpods, genom att placera dem på den Powercore III inbyggda qi-platta. Detta innebäratt du har en powerbank och en qi-laddare för skrivbordet i en och samma förpackning.

Den uppgivna effekten är upp till 18 watt, men laddar du trådlöst får du nöja dig med betydligt mindre än så. Vi gillar dock att den har trådlös laddning, om inte annat för att den enkelt kan dubblera som en qi-laddare som du kan placera på lämplig plats i hemmet.

Anker Powercore III Sense är en trevlig bekantskap som ger en powerbank utökad funktionalitet. I paketet ligger även en liten snygg påse att förvara den i samt en usb-c-kabel.

plus

Laddar trådlöst
Throughput-laddning
Snygg

minus

Relativt dyr
10 000 mAh är aningen klent

Betyg 4 av 5

Anker Powercore III Sense
Testad: Maj 2022
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Kapacitet netto: 7 000 mAh
Utgångar: 1 x usb-a, 1 x usb-c.
Storlek: 14,9 x 6,8 x 1,9 centimeter
Storlek kubik: 192,5 cm3
Vikt: 241 gram
Pris vid test: 550 kronor
mAh/kr: 18 mAh/kr
Pris: Kostar 489 kronor hos Webhallen


Varta

Varta Power Bank Energy

Vartas Power Bank Energy 15000 mAh har som namnet antyder en kapacitet på 15 000 mHa. Det är en rejäl powerbank i vitt och grått. Byggkvaliteten är robust och namnet Varta, som varit i batteribranschen länge, borgar för kvalitet.

Framsidan pryds av en micro usb-ingång, två usb-a och en dubbelriktad usb-c-port. Den förra porten kan således användas för att ladda själva powerbanken och för att ladda upp dina prylar med upp till 15 watt kräm. På sidan av powerbanken sitter fyra stycken diskreta lysdioder som indikerar hur mycket ström som finns kvar i batteriet.

M3 rekommenderar

Ett batteripack med så mycket kräm behöver också inbyggd säkerhet, vilket den har. Temperaturkontroll, överladdningsskydd, kortslutningsskydd och överspänningsskydd ser till att dina prylar inte steks av misstag.

Vartas Power Bank Energy kan ladda exempelvis tre stycken telefoner samtidigt och i teorin kan din telefon få bortåt 80 timmar extra batteritid. Inte illa alls.

plus

Bra format
Stöder snabbladdning
Usb-c

minus

Saknar ficklampa

Betyg: 4 av 5

Betyg 4 av 5

Vartas Power Bank Energy 15000 mAh
Testad: Mars 2022
Kapacitet brutto: 15 000 mAh
Kapacitet netto: 10 500 mAh
Utgångar: 2 x usb-a. 1 x usb-c. 1 x mikro-usb.
Storlek: 7,3 x 13,8 x 2,1 centimeter
Storlek kubik: 211 cm3
Vikt: 337 gram
Pris vid test: 284 kronor
mAh/kr: 28
Pris: Kostar 242 kronor hos Amazon Sverige


Anker A1277011

Anker

Tyngden i den här svarta och diskreta powerbanken avslöjar att det finns potential i den. När vi synar specarna ser vi att Anker A1277011 rymmer hela 26 800 mAh, vilket är riktigt imponerade. Du får mycket kräm för pengarna. Tack vare den långsmala designen är den samtidigt fickvänlig, även om det lär både kännas och synas om du vill gå runt med den i innerfickan i din nya marinblå kavaj.

Det sitter två micro-usb-kontakter på sidan, båda märkt ”input”. Efter lite research fattar vi grejen – du kan snabba upp laddningen genom att ansluta två 2A-laddare parallellt och köra in fyra ampere. Lite märklig lösning, men det funkar. Vi lyckas ladda den här klumpen full på drygt sex timmar, vilket imponerar. En vanlig usb-c-sladd hanterar i regel inte mer än tre ampere, så visst förstår vi tanken, även om de flesta andra lösningar väljer en usb-c-ingång.

M3 rekommenderar

Desto mer intressant är att enheten kan skicka ut 3 x 2 A samtidigt, något de benämner "IQ". Men inte ens här finns usb-c-anslutning att tillgå.

Om du är ute efter så mycket kraft som möjligt i fickvänligt format, utan extrafinesser som ficklampa och trådlös laddning, då ska du överväga den här powerbanken. I alla fall om du kan leva utan usb-c-anslutningar, vilket är dess största nackdel.

plus

Många mAh i smidigt format
Snabb laddning 2 x 2A
2A ut samtidigt från 3 utgångar

minus

Ingen usb-c
Ingen ficklampa

Betyg: 4 av 5

Betyg 4 av 5

Anker A1277011
Testad: Februari 2022
Kapacitet brutto: 26 800 mAh
Kapacitet netto: 18 760 mAh
Utgångar: 3 x usb-a. Totalt 3 x 2 A
Storlek: 8,1 x 18 x 2,2 centimeter
Storlek kubik: 320 cm3
Vikt: 499 gram
Pris vid test: 528 kronor
mAh/kr: 50 mAh/kr
Pris: Kostar 760 kr hos Amazon Sverige


Ekrist

Ekrist

När du behöver rejält med ström, då kanske Ekrist Power Bank kan vara något. Den är på hela 26 800 mAh. Vilket ger en nettokapacitet på 18 760 mAh, tillräckligt för att ladda en 12-tums Ipad Pro två gånger. I alla fall i teorin. Fyra stycken dioder ger dig ett hum om hur mycket laddning den har. Det finns också en på/av-knapp.

Byggkvaliteten känns betryggande. Tillverkad i plast, men den känns mer gedigen än exempelvis Bsyyo. Ekrist har dubbla usb-a-portar och laddas via micro-usb. Den kan ladda två stycken enheter samtidigt. Ena porten har en uteffekt på 5V/2,1A, medan den andra har 5V/1A. Detta innebär att om du vill ladda en Ipad så kommer det att ta tid.

En powerbank med den här effekten borde ha usb-c-port samt stödja åtminstone laddning vid tre ampere. Visst, det räcker alldeles utmärkt för att ladda en telefon. Men vi hade gärna sett mer, trots att den ger mest mAh per krona.

Tillverkaren är i alla fall vänliga nog att erbjuda 24 månaders garanti.

plus

Mycket ström för pengarna
Gedigen

minus

Klen uteffekt
Saknar usb-c

Betyg: 2,5 av 5

Betyg 2,5 av 5

Ekrist Power Bank
Testad: November 2021
Kapacitet brutto: 26 800 mAh.
Kapacitet netto: 18 760 mAh.
Utgångar: 2 x usb-a. Totalt 2,1A
Storlek: 16,6 x 10,4 x 2,6 centimeter
Storlek kubik: 448 cm3
Vikt: 349 gram
Färger: Svart
Övrigt: Laddningsindikator, av/på-knapp
Pris vid test: 267 kronor
mAh/kr: 70 mAh/kr.
Pris: Kostar 334 kronor hos Amazon Sverige


GP Voyage 2 10 000 mAh

GP Powerbank

GP Voyage 2 10 000 mAh ger ett rejält och stabilt intryck. Det är en relativt nätt (133 cm3) och tung (233 gram) laddare, som gör att den hamnar i lättviktsklassen, om det går att tala om en sådan. Den har en kapacitet på 10 000 mAh vilket ger ett värde på 25 mAh per krona, du får något mindre ampere för pengarna.

Men den ger en känsla av kvalitet. Här finns även tre portar, varav två stycken 2,4A och en 3A (usb-c) och total 3A. Detta ger många och snabba alternativ vid laddning av mobiler med mera.

plus

Rejält och tåligt intryck
Godkänd storlek och vikt.
Två utgångar med 2,4A vardera, samt en med 3A (usb-c).

minus


Inte bäst värde för mAh/kr.

Betyg: 3,5 av 5

Betyg 3,5 av 5

GP Voyage 2 10 000 mAh
Testad: Mars 2019.
Kapacitet brutto: 10 000 mAh.
Kapacitet netto: 7 000 mAh.
Utgångar: 2 x 2,4A, 1 x 3A (usb-c). Totalt 3A.
Storlek: 13,6 x 7,0 x 1,4 centimeter.
Storlek kubik: 133 cm3
Vikt: 233 gram.
Övrigt: Laddningsindikator, strömbrytare, usb-c-utgång.
Pris vid test: 400 kronor.
mAh/kr: 25 mAh/kr.
Pris: Kostar 349 kronor hos Webhallen


Belkin Pocket Power 10k

Blekin Powerbank

Belkin Pocket Power placerar sig längst ned när det gäller mätvärden. Den har en kapacitet på 10 000 mAh, ett cirkapris på 500 kronor och därmed ett bruttovärde på 20 mAh per krona.

Volymen är visserligen helt okej (173 cm3), samma sak med vikten, som är relativt låga 222 gram. Belkin Pocket Power 10 000 finns i färgerna svart, silver och rosa.

Även utgångarna godkänt utan att för den skull imponera. Här finns två utgångar på 2,4A vardera, men tyvärr ingen usb-c-utgång.

Belkin Pocket Power 10k är en fullt godkänd powerbank, utan vare sig några direkta styrkor eller svagheter.

plus

Okej lägstanivå
Inga direkta svagheter

minus

Inga direkta styrkor
Ej usb-c-utgång

Betyg: 3 av 5

Betyg 3 av 5

Belkin Pocket Power 10 000
Testad: Mars 2019.
Kapacitet brutto: 10 000 mAh.
Kapacitet netto: 7 000 mAh.
Utgångar: 2 x 2,4A. Totalt 2,4A.
Storlek: 14,6 x 7,4 x 1,6 centimeter.
Storlek kubik: 173 cm3
Vikt: 222 gram.
Färger: Svart, rosa, silver.
Övrigt: Laddningsindikator, strömbrytare.
mAh/kr: 14 mAh/kr.
Pris: Från 407 kronor hos Amazon Sverige