Oculus Rift har länge varit en stor snackis i nördkretsar. Lite för länge tycker jag. Det första utvecklarpaketet kom redan 2012 och nu pratas det om en eventuell lansering under 2015.

På CES-mässan i Las Vegas i januari var det nästan omöjligt att få testköra den senaste prototypen, men som tur är klev Samsung in och styrde upp det hela med sin Gear VR, en förfinad Oculus Rift-klon. Den är bättre än originalet på i stort sett alla punkter, och den finns nu att köpa skarpt.

Efter en intensiv helg med Gear VR, där familj och vänner alla fått kliva in i VR-världen, var alla överens. Det här är supercoolt. Och samtidigt ganska dåligt. Och hur svårt kan det egentligen vara? Två högupplösta skärmar framför ögonen och en riktigt snabb och precis rörelsesensor. Resten är ju bara mjukvara, eller hur?

Att sätta fast en mobiltelefon framför två speciallinser är ju helt klart en nödlösning, och Oculus Rifts egen variant där du via en kabel kopplar in VR-glasögonen till en pc är ju ett skämt 2015.

Trots hysterin kring Oculus Rift sedan ett par år tillbaka händer det ändå nästan ingenting på innehållssidan. Den mäktigaste demosnutten jag har sett var en flygplanssekvens där du svävar ovanför Island och kan spana ned på galopperande hästar. Den tröttnar du garanterat på efter ett par gånger, samma sak med att titta runt efter hajar och sköldpaddor i akvariedemon.

Missa inte: Så funkar Oculus Rift

Visst är närvarokänslan och responsen imponerande, men till och med min 10-åriga dotter gnällde på att bilden var ”kantig”. VHS är skarpt i jämförelse med VR-bilden i Oculus Rift och Gear VR. Tyvärr. Mycket på grund av den så kallade screendoor-effekten, där du ser rutnätet kring pixlarna.

På sikt, när utvecklarna börjat förstå hur stor potential det här området verkligen har, är jag helt övertygad om att VR kommer att bli hur bra som helst. Allt vi behöver är fjärrstyrda drönare med 360-graders 20k-kameror, några gigabit mobil uppkoppling för att liveströmma videofeeden och en vr-hjälm med två högupplösta oled-skärmar. Sedan kan vi sluta åka på turistresor och gå på muséer live.

Missa inte: Modden som låter dig spela Minecraft i Oculus Rift

Hur svårt kan det vara? Oculus Rift ska helt klart ha all cred för att de startade upp ett spännande koncept, men det är dags att växla upp nu och göra någonting bra av VR-grejen. Och då tror jag det behövs någon aktör med lite mer muskler och långsiktigt tänk.