I M3.ses serie om strålning


Det finns en del webbsajter där det säljs utrustning och prylar som uppger sig skydda mot strålning. Vi tog en titt på fyra sajter, två webbutiker som säljer ett stort urval av skyddsutrustning för el eller strålning, en sajt som marknadsför ett fabrikat av produkter och så ett konsultföretag som också säljer utrustning.

– Vad som helst rätt paketerat kan ge en placeboeffekt kan man ju tänka sig att en del upplever en lindring, och det kan man ju tycka är bra. Men å andra sidan – då kan man ju bli ännu mer övertygad om att man har elöverkänslighet eftersom man blev bättre när man "skyddade sig". Och om man nu vill kämpa för att detta är en riktig diagnos, då borde man ju ställa samma krav på dessa "skydd" som på andra mediciner. Deras effekt skall då undersökas i seriösa studier där man ser till att kontrollera de variabler som kan lura oss att tro att något fungerar, som slump, felaktigt urval, deltagande personers uppfattning, placeboeffekter eller ren felräkning. Annars lurar man sina kunder, säger psykologen Dan Katz till M3.

I vår bedömning tog vi hjälp av Jörgen Städje, mångårig och uppskattad teknik-guru hos IDG-tidningen och sajten Tech World och med mycket stora kunskaper om och egen erfarenhet av radio och radioteknik i alla dess former.

Vill du läsa vad Jörgen skriver kan du kika här där du hittar reportage om allt från grundämnen till hålkort, signalteknik, tillverkning av potatischips eller hur Sveriges modernaste isbrytare fungerar.

Skydda kronjuvelerna med strålningskallingar

Vill du skydda de känsligaste delarna från strålning? Då låter det ju logiskt med skärmade kalsonger från E-safewear.
Det här företaget har över huvud taget ett omfattande utbud av ganska märkliga konfektionsprodukter.

skärmade kalsonger mot strålning

Jörgens kommentar:
"Man utlovar att kalsongerna ska minska strålningen med 60-95 procent tack vare tyget Swiss Shield Wear som innehåller sex procent invävd metall. Man säger inget om vilken typ strålning, vilka våglängder, riktningar eller intensiteter. Inte heller vilken mätmetod som använts."

Om vi ska vara snälla så kan vi säga så här: De kanske dämpar vissa våglängder i vissa riktningar. Så länge intensiteten är låg.

Kepsen som har motsatt effekt

Den skärmade kepsen uppges reducera emf-strålningen med 90-100 procent, detta genom att den är fodrad med bomullstyg som innehåller hela 29 procent metall. Även här undviker man att nämna vilka våglängder, riktningar eller intensiteter skyddet gäller.

skärmad keps mot strålning

Jörgens kommentar:
"När det gäller skärmade huvudbonader i metall så har faktiskt folk på MIT testat och för många våglängder förstärker det snarare strålningen. Det beror huvudsakligen på att till exempel en sådan här keps inte är elektriskt försluten nedtill, där strålningen kan komma in."

Men du kan trösta dig med en sak: kepsen skyddar helt klart ögonen mot solens uv-strålar - en dokumenterat farlig typ av strålning. Men det gör i gengäld också mycket billigare kepsar utan metall.

E-safewear säljer också olika typer av skyddspåsar att trä över antenner till accesspunkter och att stoppa in mobiltelefonen i så att strålningen ska bli ”acceptabel”. Att dämpa signalen från sin accesspunkt ger precis som de lovar svagare signal.

Men när det gäller mobiltelefonen så har de lite otur när de tänker. Skärmar du mobilens antenn ökar bara den sin uteffekt för att nå fram till basstationen. Strålningen blir densamma och enda effekten är att du tömmer batteriet snabbare. En mobil använder ändå aldrig starkare signal än den behöver, bland annat just för att spara batteri.

Strålningsfri sömn – en dyr historia

En skärmande baldakin att ha över sängen, och det för 13 800 kronor.

skydda barnen mot strålning

Jörgens kommentar:
"RTK hävdar att baldakinen ska dämpa 32 dB vid prov enligt mil-standard vid 1,8 gigahertz, men undviker att berätta vilken mil-standard man syftar på. Att den skyddar mot mikrovågor antyds, men det finns som bekant många olika varianter av mikrovågor."

Är du tveksam så kan du hyra baldakinen i två månader för 5 500 kronor. Har du köpt en och är missnöjd så kan du lämna tillbaka den och bara bli debiterad 2 760 kronor. Kan det fungera? Tja, några frekvenser lär den skärma bort.

Måla med ledande färg – glöm inte fönstren!

Vill du elsanera din lägenhet för en billig penning kan du prova att måla alla väggar, tak och golv med ledande färg för att stänga strålningen ute.

skydda mot strålning med färg

Jörgens kommentar:
"I teorin fungerar det här. Men glöm inte att måla över dörrar, fönster och ventiler också. Det får inte finnas några glipor eller hål, annars slinker strålningen in där ändå.

Till en typisk lägenhet på 100 kvadratmeter kommer att behövas 80 liter färg för två strykningar, vilket kostar närmare 16 000 kronor. Dörrar kommer vara ett elände eftersom det är svårt att göra springorna radiotäta. Tätar du inte dem blir hela målningen meningslös.

När man bygger professionellt skärmade rum brukar man hantera springor med fjädrande lister av brons. Men det är oerhört svårt att god kontakt mellan listerna och färgen samtidigt som lösningen ska tåla att dörren öppnas och stängs."

Tätar du inte dem blir hela målningen meningslös. När man bygger professionellt skärmade rum brukar man hantera springor med fjädrande lister av brons. Men det är oerhört svårt att god kontakt mellan listerna och färgen samtidigt som lösningen ska tåla att dörren öppnas och stängs.

Ståldörrar är ett alternativ. Mätvärdena i produktpresentationen lär bara gälla om du kan få absolut radiotätt i springor och hörn och inte leder in strålning via kablage. Lampor, vägguttag och annat elektriskt måste rensas ut först.

Folie på fönstret – fungerar inte för sig

Skärma fönster med mikrovågstät film. Funkar det?

fönsterfilm mot strålning

Jörgens kommentar:
"Jodå, många ambassader och militära installationer använder sådan film för att hålla sina radiovågor och annan röjande strålning för sig själva. Men vad som inte riktigt framgår är att skärmade fönster inte gör någon större nytta om inte väggar och tak också är kortslutna, med exempelvis ledande färg, eller utförda i plåt."

Problemet är detsamma som vi beskrev för den ledande färgen hos rtk.se. Det funkar i teorin, men ska du få ett bra resultat krävs det stor noggrannhet. Skall du skärma ett utrymme måste du se upp med slitsar och springor. Problemet är ett fenomen som kallas slitsantenn och som gör att strålning utifrån lätt tar sig in.

Ska det fungera bra måste det ledande fönstret alltså anslutas till väggarna runt omkring. Öppna fönstret? Glöm det.

Aires defender - Spola ned pengarna istället

Saker som den ledande färgen och fönsterfilmen hos Rtk.se och AMA Konsult kan faktiskt kan fungera, korrekt använda. Sängbaldakinen kan nog ha viss dämpande effekt. Medan Aires Defender däremot är ren och skär humbug. Du kan lika gärna spola ned 1 395 kronor på toaletten.

aire defender

Jörgens kommentar:
"Aires utgår från en idé att lika botar lika. Aires menar att eftersom allt i naturen är elektromagnetiskt är det bästa skyddet ett annat elektromagnetiskt fält, ett mot-fält. Aires Defender påstås ha en mikroprocessor, med hela nio kärnor. Men med tanke på att den saknar drivspänning så den lär inte uträtta så mycket.

Trots detta kommer den, enligt Aires, analysera tredimensionella frekvenser och generera ett motfält i form av grafiskt syntetiserade hologram som bildar ett stabilt rumtid-fält. Aires Defender är vidare en patenterad fraktal matrixresonantor tillverkad med nanoteknologi. Wow, nanoteknik, ja men då måste det ju fungera, eller hur? Och fraktaler är ju jättesnygga."

aires defender

Vi måste ge Aires lite poäng, de har en elegant webbsajt, fullspäckad med snygga skisser, bilder på lyckliga, gravida mödrar och allvarliga män i kostym. Språket är ledigt, formuleringarna eleganta och produkten jättesnygg. Det finns bara en hake. Det de skriver är gallimatias, hogwash och totalt strunt. Men onekligen väldigt snyggt presenterat.

Bluff eller äkta?

Om vi ska börja i den positiva änden så har både Rtk.se och AMA konsult produkter som faktiskt kan skydda mot till exempel strålning. Däremot är de kanske inte alltid så tydliga med att berätta hur bra skydd produkterna ger och hur noga man måste installera dem för att det skall ge god effekt. AMA Konsult är i slutändan det av företagen som gör bäst intryck på oss. De kan tekniken och de bluffar inte.

E-safewear hamnar i en annan division. De pratar mycket i nattmössan, en del av deras påståenden är rent flum. Men ett svagt försonande drag är att de själva verkar tro på det de säljer. Och visst, en och annan av deras produkter kan nog skydda mot någonting. Ibland.
Det företag vi stör oss mest på är Scandinavian Aires. Det de säljer är en ren och skär bluff. Det de håller på med är öppet cyniskt lurendrejeri. Punkt slut.

Det som stör oss med företag som E-safewear och i synnerhet Scandinavian Aires är att de om något snarare bidrar till att förvärra problemen för många som upplever problem med el eller strålning. De bidrar snarare till att öka stressen och oron hos människor än de dämpar någon strålning.

Mer i artikelserien om strålning