En ny Nexus är alltid en anledning för Android-världen att sitta upp i skolbänken, vässa öronen och ha anteckningsblocket i högsta hugg, för här kommer pappa Google och berättar hur de vill att deras operativsystem Android ska användas.

Åtminstone har det varit så tidigare. Men Googles egna plattor och telefoner har inte riktigt varit lika imponerande som när Google en gång introducerade konceptet. Den förra telefonen, Nexus 5, låg flera steg efter konkurrenterna på flera punkter, och nya surfplattan Nexus 9 är visserligen ett prestandamonster, men annars inte ledande på någon punkt. Bra prylar, men bara bra prylar bland många andra bra prylar.

I slutet av 2014 presenterade Google även Nexus 6, en ny smartphone som skulle vara specialbyggd för att dra nytta av och visa upp allt smart i Android 5, även kallat Lollipop. Här i Sverige fick vi vänta ända till en bra bit efter årsskiftet för att få köpa den. Nu har vi testat den. Har Google tagit täten igen?

Motorola tar över

Svaret på det är både ja och nej. Nya Nexus-luren, nu tillverkad av Motorola i stället för som senast av LG, är snabb, lyxig, och skön att hålla i. Men precis som föregångarna bjuder den inte på något särskilt unikt eller intressant, förutom möjligtvis att den har inbyggd trådlös laddning enligt QI-standard.

Det kanske just är poängen med ett så kallat referensbygge, att vara ett neutralt exempel som gör alla grund-funktioner bra, men vi tittar på den utifrån ett enda perspektiv, ditt. Ska du köpa en Nexus 6 eller inte?

För det första, vill du ha en behändig lur för enhandsgrepp och tycker att den senaste trenden med allt större och större skärmar är negativ, ska du vända och springa åt motsatt håll.

google nexus 6 slår rekord
Stor amoled-skärm, skönt välvd baksida, bekvämt rundade kanter och ett par små imponerande högtalare hör till de postitiva sakerna med Nexus 6. Att den är tjockare och tyngre än få är det negativa. 

Det här är en phabletbjässe med skärm på sex tum, (eller 5,96 tum, men så petiga är vi inte) tjocklek på över en centimeter och en vikt på nästan två hekto. Det gör den till och med biffigare än andra telefoner i samma storleksklass som till exempel Samsung Galaxy Note 4, som annars delar flera egenskaper med Nexus 6.

De har båda en nästan sex tum stor amoled-skärm på 1 440 x 2 560 bildpunkter, de är bägge byggda på systemkretsen Snapdragon 805 med 2,7 GHz fyrkärnig processor och de kör bägge senaste och snabbaste 4g-tekniken cat 6. 

Tunn och tjock på en gång

För övrigt kunde de inte vara mer olika. Nexus 6 har ett chassi med en sval metallram, ett solitt bakstycke som är greppvänligt välvt och gör att den smalnar av till bara ett par, tre millimeter runtom kanterna. Baktill hittar vi en iögonfallande logga och en nästan lika tydlig kamera, eller snarare en distinkt ringformad led-blixt runtom kameran.

Även om Nexus 6 på papperet är tjockare än Galaxy Note 4 så känns den smärtare och smidigare. Frånsett vikten då, den är tyngre än en Iphone 6 Plus, som redan den väger fler än de flesta andra telefoner. Nexus 6 har inga fysiska knappar förutom av/på och volymkontroll på sidan. Navigering i systemet sker helt på skärmen.

Nexus 6 finns i två versioner, med 32 respektive 64 gigabyte minne, och ingen av den har plats för minneskort, så det är upp till dig att avgöra vad 32 extra gigabyte är värt. Enligt Google är det värt ungefär 500 kronor. De flesta butiker säljer 32 GB Nexus 6 för sex tusen och 64 GB Nexus 6 för sex och ett halvt. Det tycker vi är en human prisstegring, även om den inte direkt är billig till att börja med.

Supersnabbt med Snapdragon

Processorn är som sagt densamma som i Galaxy Note 4 och nyligen testade Galaxy Note Edge, vilket tillsammans med Iphone 6 Plus är den snabbaste telefonen (eller phablet, gränserna börjar bli luddiga) som vi hittills testat. Men Nexus 6 blåser förbi bägge med bekväm marginal och slår nya rekord både för generella prestanda och spelprestanda.

Missa inte: Här är allt vi vet om Samsung Galaxy S6

Det kan finnas två orsaker till det. Först och främst att Nexus 6 liksom alla Nexus-enheter kör en extremt ren ”vanilj”-installation av Android utan egna gränssnittsanpassningar, extra appar, widgetar och specialfunktioner. Du får bara kärnan, Googles egna gränssnitt och inget tjafs som tar systemresurser.

google nexus 6 slår rekord
Nexus 6 finns i två färger, en svart och en vit.

Det andra som kan påverka är kylningen. När vi hårdkör Nexus 6 blir hela bakstycket jämnljummet, vilket tyder på att den är bra på att fördela överskottsvärmen och därmed kyla av processorn effektivt.

Vi gillar rent allmänt när tillverkare inte överbelamrar en Android-mobil med för mycket tjafs och extra appar. Vill du ha mycket tjafs och extra appar, finns det hundratusentals att välja bland på egen hand i Google Play. Det har alltiv varit en av Nexus största fördelar. Det, och att vi alltid får alla nya Androiduppdateringar först av alla.

Men här undrar vi om inte ett par extra gränssnittsfunktioner hade varit välkomna. Trots att Nexus 6 har phabletformat så känns gränssnittet som om det är designat för en mindre skärm i åtanke.

På många större lurar kan du få förminskat tangentbord för enhandsfattning som gör att du inte behöver sträcka tummen över hela skärmen, anpassat gränssnitt som gör att du inte behöver sträcka dig till skärmens alla fyra hörn, och smarta funktioner som verkligen utnyttjar den stora och högupplösta skärmen till något matnyttigt.

Android 5.0 känns som ett gränssnitt som funkar utmärkt i en mindre telefon, eller i en fullstor surfplatta som hålls i och används på ett lite annat sätt. Men i en sex tums telefon missar Google målet. Bara en liten aning, men vi är vana vid och bortskämda med perfektion.

 
Bra skärm, hyfsad kamera

Skärmen med sin qhd-upplösning och amoled-teknik är mycket trevlig att titta på, både skarp, ljusstark och med underbar kontrast. Den är inte helt klockren, reflexbehandlingen i dess glasyta ger den ett lätt grönaktigt skimmer i snäva vinklar, men annars har vi väldigt lite att klaga på.

Google och Motorola får också en extra guldstjärna för ljudkvaliteten i de två framåtriktade små högtalarna på vardera kortsida bredvid skärmen. De presterar ovanligt fylligt och detaljerat ljud för att komma från en telefon. Vanligtvis har du troligen en bluetoothhögtalare eller ett par hörlurar när du vill lyssna på musik, men i nödfall är Nexusens inbyggs pytte-stereo helt ok.

Kameran har samma bildsensor från Sony som till exempel Oneplus One, och ger 13-megapixelbilder av godkänd kvalitet utan att direkt blända oss. Den är ett rejält steg upp från kameran i Nexus 5, men det kan man säga om var och varannan nyare mobilkamera.

Här ska Nexus 6 konkurrera med Samsung Note, Galaxy S5 (och kommande S6), Sony Xperia Z3 (och kommande Z4) och bästa Lumia- och Iphone-modellerna, Då ligger den ett par steg efter, speciellt när det gäller foto i halvdana ljusförhållanden.

Omdöme

Nexus 6 ger oss inte bara en ny Nexus utan också en av få bra Motorola-M3 rekommenderarmobiler som för tillfället säljs i stor skala i Sverige. Den kombinerar stilen, designen och byggkvaliteten från Moto X med Googles avskalade och eleganta material Design-gränssnitt i Android 5, och det är ett riktigt lyckat giftermål.

Den vassa prestadan när en Snapdragon 805 inte hålls tillbaka är också riktigt imponerande. Frågan är bara om du vill kånka omkring på en av marknadens tyngsta telefoner, och om du har rätt sinnelag och händer för en sex tums skärm.

Fakta: Google Nexus 6 32 GB

Tillverkare: Motorola, www.motorola.com
Kontakt: Google, www.google.se/nexus
Systemkrets: Snapdragon 805 APQ8084.
Processor: Krait 450, 2,7 GHz quad core.
Grafik: Adreno 420.
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 32 GB Flash.
Skärm: 5,96 tum amoled, 1440 x 2560 bildpunkter (493 ppt)
Ljusstyrka: 285 cd/m2.
Kamera: 13 megapixel med led (bak), 1,9 megapixel (fram).
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.0 med Slimport.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat6), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc.
Batteritid: Cirka 9 timmar videouppspelning, cirka 10 timmar surf (4g), cirka 20 timmar samtal (3g).
Operativsystem: Android 5.0.1.
Storlek: 8,3 x 15,9 x 1,1 cm.
Vikt: 183 g.
Övrigt: Trådlös laddning.
Pris: 6 000 kronor.

Prestanda

Antutu Benchmark: 52 875 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 23 323 poäng


Höga prestanda.
Bra amoled-bildskärm.
Byggkvaliteten.
Den rena Android-upplevelsen.


Inte helt optimerat för sextumstelefon.
Måttlig kamera.
Bara godkänd batteritid.
Relativt tjock och tung.

Betyg 8 av 10