Att smart tv-apparaterna bara blir större bättre och billigare är det inget snack om. Men ljudet i dem brukar sällan vara något som matchar bilden. Och alla har kanske inte lust att köpa en surroundanläggning då det dels innebär en rejäl extra kostnad samt en hel del pyssel med placering av högtalare och kabeldragning.

sonys ljudplanka
Mycket enklare än så här blir det inte. Den svarta finishen passar bra till de flesta moderna skärmar och ovansidan är dessutom repfri. Enheten går automatiskt in i standbyläge om den inte används på 15 minuter vilket är väldigt praktiskt.

Som tur är har tv-tillverkarna förstått dilemmat och det finns en hel del riktigt smarta lösningar där ute. Vi tänkte titta lite närmare på en av Sonys lösningar som mer eller mindre har ”allt” du behöver.

Enkelheten själv

HT-XT1 är en så kallad ljudlåda, ljudplanka eller soundbox. Kärt barn har många namn och exakt vad denna typ av högtalare ska kallas verkar ingen kunna bestämma sig för. Vi kör på ljudlåda för enkelhetens skull.

Missa inte: 6 tunga soundbars för en perfekt filmkväll

Själva högtalaren består av två högtalare och en inbyggd subwoofer och ser inte mycket ut för världen. Inte minst när vi har Tannoy Basestation One som vi testade tidigare i år färskt i minnet. Men där Tannoy var mer som en traditionell 2-kanals anläggning i stället för hemmabiosystem så tar Sony igen många poäng på just den punkten.

Sony HT-XT1 Ljudplanka för maximalt ljud
Trots de blyga måtten på både element och låda så lyckas HT-XT1 prestera ett förvånansvärt stort ljud. Här ser vi de två subwooferelementen som spelar nedåt, basporten sitter på baksidan.

Anläggningen har hela tre hdmi-ingångar (en med ARC) och en hdmi-utgång vilket gör det busenkelt att ansluta spelkonsoller, dator, bluray-spelare med mera. Den har även stöd för Bluetooth 4.0 och nfc så att ansluta till exempel din smartphone för att lyssna på musik genom din HT-XT1 är en barnlek.

Förvånansvärt stort ljud

Vi valde att placera högtalaren under tv:n och vi fick ganska precis plats med en 55-tummare ovanpå. Det blir en väldigt snygg och inte minst diskret installation. Många var förbi och lyssnade och om vi inte nämnde att det stod en extra högtalare under tv:n så tyckte flera att det här var det bästa tv-ljud de någonsin hört. Faktum är att även vi blev förvånade över ljudet som kom ur den lilla lådan.

Det finns ett antal olika ljudlägen att välja mellan beroende på vad du lyssnar på. Vid filmtittande så valde vi läget ”Movie” då skapas ett ”fake surround” som faktiskt fungerar skrämmande bra med surroundeffekter som dyker upp mitt i luften bredvid dig och en soundstage som svävar ovanför tv:n och med ett bra tryck i basen.
 
Sony HT-XT1 Ljudplanka för maximalt ljud
Displayen är väldigt diskret och går att stänga av så du slipper störande ljuskällor när det är filmtajm och bäst av allt inga lysande blå dioder. Det är en trend vi aldrig kommer sakna.

Men vi vill varna för att det inte behöver bli lika bra hos alla. Det spelar stor roll i vilken typ av rum du lyssnar. I stora vardagsrum där du sitter långt ifrån sid och bakväggarna kommer du inte att få samma effekt och basen kommer inte orka med lika bra. Som tur är finns det en subwooferingång så om du känner att du vill ha lite äkta filmmuller så är det bara att koppla på valfri subwoofer.

Vid musiklyssnande valde vi nästan alltid ”standardläget” där det inte läggs på någon surroundeffekt och det lät riktigt bra. Visst saknas det en del mellanregister men det är inte konstigt med tanke på konstruktionen och den lilla lådvolymen. Basen är däremot riktigt bra och vi gillar speciellt att den inte går så djupt utan man har i stället en bas med bra kontroll hela tiden. 

Omdöme

Är du på jakt efter ett enkelt sätt att uppgradera ljudet till din tv och vill minimera antalet kablar, men samtidigt vill kunna strömma musik trådlöst från din smartphone så är HT-XT1 ett riktigt bra köp. Tänk bara på att om du ska spela i ett stort rum så bör du komplettera med en subwoofer.

Fakta: Sony HT-XT1

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Typ: Ljudplanka med inbyggd subwoofer
Effekt: 170 W.
Nätverk: Bluetooth 4.0, nfc.
Ingångar: 3 st hdmi, optisk, 2 st analog RCA, subwoofer.
Utgångar: Hdmi.
Storlek: 72 x 7,2 x 31 cm.
Pris: 3 200 kronor.


Snygg design
Gott om ingångar
Förvånansvärt bra surroundljud


Inget för stora rum
Klarar inte av att spela så högt
Något tunt mellanregister

Betyg 7 av 10