I M3:s serie om robotar och cyborger

För två år sedan släppte Oxford-forskarna Carl Benedikt Frey och Michael A. Osborne en uppmärksammad rapport. De gick igenom 700 yrken på den amerikanska arbetsmarknaden och konstaterade att 47 procent av alla jobb kommer att kunna ersättas av automatiserad teknik inom 20 år.

Förra året släppte Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) en liknande studie som kom fram till att hela 53 procent av arbetstillfällena i landet kan ersättas med tekniska lösningar.

– Yrkesgrupper som kan minska snabbt, och redan gör det, är till exempel kassapersonal i butiker, yrkeschaufförer, biljettkontrollanter och säljare om man ser mer på rutinjobb. Bland tjänstemän är exempelvis anställda i försäkringsbolag och banker i farozonen, säger Stefan Fölster, nationalekonom, chef för Reforminstitutet och författare till rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år” som ges ut av SSF.

Detta innebär att cirka 2,5 miljoner jobb i Sverige kan komma att försvinna under en tjugoårsperiod. Det är inte utan att rapporterna skapat en del debatt och alla tror inte att det förändringarna på arbetsmarknaden kommer att inom samma tidsram som rapporten från Stiftelsen för Strategisk Forskning visar. Att dagens jobb inte finns kvar i framtiden.

Missa inte: 100 jobb som försvinner inom 20 år

– Ekonomiadministration och redovisning kommer att genomgår en gigantisk förändring de kommande åren. På längre sikt, typ år 2050, kommer buss- och taxichaufförer att försvinna och ersättas av automatiska fordon, säger Ulf Boman, Framtidsstrateg på Kairos Futures.

Statsminister Stefan Löfven har nyligen sagt i en intervju med tidningen Dagens Arbete att han tror att robotiseringen kan leda till helt nya yrken och arbetstillfällen. Detta genom att automatisering snabbar på innovation och nationer som kommit mycket längre än Sverige när det gäller robotisering, exempelvis Sydkorea, har vunnit på det i form av snabbare innovationstakt och ökad konkurrenskraft.

Det återstår givetvis att se vad utvecklingen har för konsekvenser på våra breddgrader. Att robotar och smarta program kommer att ta över många av dagens arbetsuppgifter verkar det dock inte råda några tvivel över. Vi har satt ihop en lista med 20 jobb som kan komma att försvinna och tekniken som ersätter dem.

19 jobb som försvinner

Foto: NASA/CC

Astronaut

Försvinner om: 5 år
Teknik som ersätter: Robotar, humanoida och maskinella.
Motivering: Redan idag är det för stora risker och få för vinster med bemannade rymdfärder. NASA har flera stora projekt för att robotisera verksamheten. Vi medger att Astronaut inte direkt är ett yrke som ger något avtryck i landets sysselsättningsgrad. Men som så många gånger förr kommer rymdforskningen och utvecklingen av teknik till den gå först och några år senare blir de tekniska landvinningarna tillgängliga för alla som har råd. 


Bankpersonal

Försvinner om: 5 år
Teknik som ersätter: Självbetjäning och automatisk kundtjänst.
Motivering: Internetbankerna var första steget. Nästa steg är automatisk inläsning av dokument och intelligenta system sköter handläggningsärenden och liknande.


Barista

Bartender/barista

Försvinner om: 10 år
Teknik som ersätter: Datorunderstödd produktion av dryckesblandning och robotiserad servering.
Motivering: Det är dyrt med personal, men dessutom kommer de datoriserade maskiner som kan brygga en fika eller blanda en drink att vara smarta och till och med kreativa.


Foto: Merri/CC

Discjockey

Försvinner om: 5 år
Teknik som ersätter: Datoriserad utrustning och spellistor
Motivering: Många dj:ar idag på dator istället för med skivspelare och processen att mixa musik inför publik kan sägas vara halvautomatiserad. Den äldre skolans skivkuskar hävdar att det som Avicii, Guetta och kompani sysslar med inte är dj:ande. De mimar till en färdigmixad ljudfil. Om några år kommer det finnas dj-program som känner av stämningen i lokalen och anpassar musiken till det. Dansgolvet regeras då av mjukvaror och de som festar hamnar i fokus i stället.


Fotomodell

Försvinner om: 7 år
Teknik som ersätter: Datoranimering
Motivering: Idag är fotomodellyrket fortfarande populärt och enskilda modeller och deras agenturer omsätter relativt stora summor. När slutresultaten från animationsprogrammen blir tillräckligt verklighetstrogna får modellande människor förkrossande konkurrens av virtuella modeller. Om utvecklingen här hemma ska följa den i exempelvis Japan kommer även de virtuella modellerna, i likhet med sina mänskliga förlagor, bli idoler och stilikoner.


Gruvarbetare

Försvinner om: 5 år
Teknik som ersätter: Robotar
Motivering: Jobb i extrema arbetsmiljöer håller i detta nu på att ersättas av maskiner. Gruvindustrin datoriseras med trådlösa nät under jord och ledningscentraler på kontor på ytan. Se även Astronaut.


Webbutvecklare

Gränssnittsutvecklare

Försvinner om: 10 år
Teknik som ersätter: Kodbibliotek
Motivering: Morgondagens appar och program får sina funktionella utseenden från stora bibliotek med kod. Urvalet görs av intelligenta program utifrån beställaren behov och önskemål. Utvecklingen sköts av mjukvaruarkitekter eller formgivare.


Handläggare

Foto: FörsäkringskassanFörsvinner om: 6 år
Teknik som ersätter: Automatisk ärendehantering/kundtjänst
Motivering: Automatisk inläsning av dokument, tillämpning av regelverk, rapportering och uppföljning – allt tas över av intelligenta datorprogram. Kombinerat med självbetjäning via nätet så minskar behovet av personal drastiskt över tid.


Hemsjukvårdare

Hemsjukvårdare

Försvinner om: 10 år
Teknik som ersätter: Robotar och fjärrsjukvård
Motivering: Varje hem kommer att ha robotar som regelbundet kollar hälsostatus och diagnos på människorna i bostaden. Om läkare behöver tillkallas sker det via interaktiva videosamtal och roboten kan utföra grundläggande medicinering och liknande.


Juniorutvecklare

Juniorutvecklare

Försvinner om: 7 år
Teknik som ersätter: Kodbibliotek
Motivering: Morgondagens appar och program får sina funktionalitet från stora kodbibliotek. Urvalet görs av intelligenta program utifrån beställarens behov och önskemål. Själva programutvecklingen försvinner eller hålls till ett minimum.


Kassapersonal

KassapersonalFörsvinner om: 5 år
Teknik som ersätter: Självscanning och smart varumärkning
Motivering: Personal ute i butiken ger mer lönsamhet och skönare shoppingupplevelse än om de sitter i kassor och scannar koder och tar betalt. Det kan en maskin sköta snabbare och bättre.


Lagerarbetare

Lagerarbetare

Försvinner om: 10 år
Teknik som ersätter: Robotar
Motivering: Det finns många helautomatiserade lager och fler lär det bli. Krav på snabba leveranser dygnet runt innebär att lagerarbetare blir en förlustaffär.


Foto: Electrolux/CC

Lokalvårdare

Försvinner om: 12 år
Teknik som ersätter: Drönare och robotar
Motivering: Många har idag en liten dammsugarrobot. Dessa tar bort det värsta dammet, men det måste ändå städas för hand för att lokalen ska bli riktigt ren. Framtidens städrobotar kan även flyga och utföra andra tråkiga sysslor som putsa fönster, skura golv och fixa fint i köket. Vissa framtidsspejare tror att lokalvårds-droiderna blir många till antalet, men små till storleken. På så sätt kan de skrubba och feja överallt där dagens föregångsmaskiner inte kommer åt.


Foto: SL AB/Linn Berglund

Lokförare

Försvinner om: 7 år
Teknik som ersätter: Förarlösa fordon
Motivering: Om det finns någon form av transportmedel som borde vara enklast att automatisera så är det spårvägarna. Trafikövervakningscentraler och liknande är på plats och allt som behövs är nya smarta lok. Köpenhamns t-banetåg är förarlösa och de 22 stationerna har en turtäthet så hög som varannan minut. Om danskarna grejar det med sin tunnelbana kan väl storstäderna i Sverige automatisera pendeltåg, spårvagnar, tvärbanor och tågtrafik under jord?


Journalist

Skribent/journalist

Försvinner om: 8 år
Teknik som ersätter: Datorprogram/algoritmer
Motivering: Utgivaren bestämmer vinkel och tonalitet sedan trycker program ut nyheter och notiser från pressmeddelanden och produktnyheter. Se även Tolk/översättare.


Foto: Steve Jurvetson/CC

Taxichaufför

Försvinner om: 10 år
Teknik som ersätter: Förarlösa fordon
Motivering: Googles experiment med bilar utan någon som kör är bara början. Tekniken och lagstiftningen behöver några år för att mogna, men kommer persontransport mot timdebitering att vara en helt automatiserad bransch.


Telefonförsäljare

TelefonförsäljareFörsvinner om: 5 år
Teknik som ersätter: Kommersiell övervakning/algoritmer
Motivering: Allt du kollar på och söker efter på nätet, samt platser du besöker, vänner du har och så vidare körs genom algoritmer och rekommenderar dig allt du behöver. Telefonförsäljning kommer bli olönsamt innan det blir förbjudet i lag.


Foto: David Weekly/CC

Tolk/översättare

Försvinner om: 10 år
Teknik som ersätter: Datorprogram och appar
Motivering: Ge algoritm-makarna några år samtidigt som de handhållna apparaterna får ännu snabbare och översättning av talat språk i realtid blir en baggis. Textöversättare försvinner flera år innan simultantolkarna går samma väg.


Varubud

Försvinner om: 15 år
Teknik som ersätter: Drönare och förarlösa fordon
Motivering: Om tio år kan bilar utan förare lika gärna leverera varor från ett robotiserat lager som att skjutsa folk till och från krogen. Lägg till ytterligare fem år och drönarna flyger hem hämtpizzan eller din beställning från Amazon direkt till din dörr.

Fotnot: Även om listan delvis baserar sig på forskningsrapporterna så är omdömena och tidsangivelserna redaktionens.

Hela listan: Här är 100 jobb som försvinner inom 20 år