När Samsung släpper nya premium-telefon får de namnet Galaxy S. 2015 var det Galalxy S6, 2016 Galaxy S7, och i år väntar vi på Galaxy S8. När Gamsung släpper mellanklass-mobil heter den däremot samma sak, år efter år: Galaxy A5. Så för att skilja förra årets A5 från årets så gäller det att kolla på modellnumret, den nya heter Galaxy A5 SM-A520F. Många butiker kallar den också för Galaxy A5 2017.

Förra årets stil och nyheter

Precis som förra årets Galaxy A5 (läs test längre ner) har den senaste lånat en hel del i design och egenskaper från senaste flaggskeppet. I detta fall alltså Galaxy S7. Och det finns ju sämre telefoner att ta efter. Galaxy A5 har fått samma kombination av materiel, aluminiumram runtom och glas både fram och bak. Den är också precis som flaggskeppet vatten- och dammtät med IP68-klassbning, vilket innebär att den tål att tappas i diskhon eller till och med kortvarigt i poolen.

Läs även: Stort jämförande test av bästa mobilerna

Baksidan har fått samma rundade glasyta som Galaxy S7, men framtill är det en plan Gorillla-Glass-yta som gäller istället för en upphöjd. Det innebär att även sidorna är lite tjockare, trots att telefonen även här är totalt precis under åtta millimeter tjock. Vi föredrar faktiskt denna lösning, då det gör luren lite mer greppvänlig och knapparna på sidorna lite mer lättillgängliga. Det var annars en av få saker vi hade att klaga på i Galaxy S7.

Samsung Galaxy A5
Förutom den guldfärgade vi testat kommer Galaxy A5 i svart och rosa.

Suverän skärm

Luren är lite större i måtten och lite tyngre än sitt dyrare storesyskon, men det kan förklaras med att den faktiskt har en aningen större skärm, 5,2 tum mot 5,1. Även här är det en amoled-panel, men ”bara” i 1080p-upplösning. Det är definitivt inget att klaga på. Som vi sagt många gånger förr, högre upplösning i en så här liten skärm är bara värt det för att stoppa i ett vr-headset. Samsungs skärmar hör till de bästa i branschen och inte heller denna gång blir vi besvikna. Skön skärpa, starka, klara färger och ovanligt hög ljusstyrka för att vara en amoled.

Så långt ser den ut och känns som en riktig flaggskeppstelefon, men på ett par punkter har den givetvis fått blygsammare egenskaper. Det första är inte förvånande prestandan. Här sitter den lite enklare kretsen Exynos 7 istället för Exynos 8 i Galaxy S7. Det är en variant med åtta processorkärnor på 1,9 GHz.

Ljudmässigt gör Galaxy A5 inte bort sig, men briljerar heller inte. Den har en monohögtalare med rejäl volym, och helt ok men i kanske inte toppklass på kvaliteten ur hörlursuttaget (jadå, det finns fortfarande ett). Faktiskt är den bästa upplevelsen ljudmässigt just vid telefonsamtal. Med luren vid örat är röståtergivningen utmärkt neutral och tydlig.

Mellanprestanda för mellanklass

Det gör den knappt hälften så snabb som en Galaxy S7, och ungefär en tredjedel så snabb som de mest kraftfulla mobilerna som släppts under hösten. Men i ärlighetens namn så räcker det långt det också. Vi tycker att det är dags att börja se på mobilen på samma sätt som man ser på datorer – alla behöver inte värstingprestanda, och det kan finnas fördelar med mer beskedlig hårdvara, även utöver priset.

Samsung Galaxy A5
Förvillande lik en Samsung Galaxy S7, både i utseende och byggkvalitet.

Till exempel batteritiden. Strömsnål amoled-skärm och effektiv hantering av de många kärnorna gör att vi får ut utmärkt driftstid ur Galaxy A5. Den har ett ganska genomsnittlig batteri på 3000 mAh, men det räcker för över 13 timmars strömmad video via wifi på max ljusstyrka, och ännu längre om vi dämpar skärmen. När vi surfar eller kör online-appar som Facebook över 4g så drar den lite mer ström, men är fortfarande mer än godkänd.

Många små extrafunktioner

Standbytiden är dock inte den bästa i standardläge, men det beror på att den har ett Alltid På-läge aktiverat som standard, så att klocka, datum och lite annan information alltid syns. Om det äter batteri eller spar ström beror lite på dig som användare. Om du halar upp telefonen ur fickan var och varannan minut för att kolla klockan eller se om du fått mejl så spar det faktiskt tid och ström. Om du kan hålla sig från det, eller har andra sätt att hålla koll på ditt digitala liv, till exempel med en smartklocka, då kan du gott stänga av den funktionen.

För övrigt har gränssnittet många små extra finesser för att förbättra din upplevelse. Blåljusfilter och färgbalansinställning, förminskad skärm och/eller tangentbord för enhandsgrepp, enkelt läge med ett fåtal stora app-ikoner istället för vanliga hemskärmen, och an handfull liknande finesser. De finns där om du vill utforska dem, men kan annars ignoreras.

Samsung Galaxy A5 SM-A500F

Bästa pris just nu: 699 kr