Sony WH1000XM3: Toppmodell utan svagheter

När dessa välrenommerade hörlurar lanserades för nästan exakt ett år sedan stod det ganska snart klart att Sony lyckats med konststycket att skapa en komplett produkt utan svagheter på något plan. Sedan dess används de i stort sett i alla jämförelser som referens för hur ett par kompletta brusreducerande hörlurar ska låta och prestera.

Att Sony ligger långt framme på området är sedan gammalt och nya modeller i X-serien lanseras i en jämn ström – senast in ear-varianten WF-1000XM3 som vi förärande med en 9:a i betyg, och som utan tvekan i dagsläget är bäst i sitt segment.


Sony WH-1000XM3

Hur lång tid som återstår innan en efterträdare till WH-1000XM3 gör entré vet vi inte, men någon brådska är det inte, de håller än. Men om vi får spekulera, och med tanke på den nyligen lanserade modellen 700 från Bose, lär det komma något slags svar inom en snart framtid.  

Till det yttre ser 1000XM3 ungefär likadana ut som tillverkarens övriga modeller i WH-serien, och som vi lärt oss att uppskatta under de senaste åren. Designen känns fortfarande modern och futuristisk och modellen kommer i två olika färger: svarta eller silver. Komforten är riktigt bra med mjuka, fluffiga kuddar som sluter tätt kring öronen och modellen går enkelt att vika ihop för förvaring i den medföljande fodralet.

Svepande rörelser styr funktionerna

Precis som tidigare finns det relativt få fysiska reglage på kåporna. Det vi får är strömbrytare/bluetooth samt en funktionsknapp. Uppspelningskontrollen och andra funktioner styrs istället med olika rörelser på den högra kåpan. Svep med fingret framåt eller bakåt för att byta spår, eller uppåt och nedåt för att höja eller sänka volymen. För att pausa eller återuppta uppspelningen trycker du två gånger mot kåpan och samma sak gör du för att svara eller avsluta ett samtal. För att tillfälligt inaktivera brusreduceringen lägger du handflatan mot kåpan.

Funktionsknappen på vänsterkåpan kan i appen programmeras till att antingen styra brusreduceringsfunktionen eller för att aktivera Goggle Assistent alternativt Amazon Alexa. I fallet med Google Assistent fungerar det numera riktigt bra, mycket tack vare Googles löpande uppdateringar, och jämfört med när hörlurarna lanserades är det som dag och natt.

I appen kan du även välja om 1000XM3 automatiskt ska anpassas efter vilken miljö du befinner dig i och därefter reglera insläpp av olika ljud, exempelvis högtalarmeddelanden på flygplatsen eller liknande. Du kan i även reglera styrkan manuellt och om systemet ska fokusera på röster i appen.
 

Sony WH-1000XM3

I appen hittar vi även ett gäng olika förinställda ljudlägen, liksom två anpassningsbara, där du med en fembandsequalizer efter tycke och smak kan ställa in nivåerna och därefter spara dem.

Ljudmässigt önskar vi att vi kunde rabbla på en hel eftermiddag om förbättringar i alla dess former, men faktum är föregångarna redan var så pass bra att vi inte upplever några skillnader över huvud taget. Musiken känns hela tiden närvarande och omslutande tack vare det distinkta mellanregistret och den klara och närvarogivande diskanten. Anrättningen kompletteras av en brutal basåtergivning och tack vare alla dessa inställningsmöjligheter är det enkelt att hitta en personlig optimering.

Aktiv brusreducering som imponerar

Föregångaren Sony WH-1000XM2 hade ett hörbart sus när brusreduceringen var aktiverad och musikuppspelningen pausad. I detta fall är det något reducerat, men fortfarande klart hörbart. Det är inte på något sätt unikt för Sony utan förekommer mer eller mindre i de flesta modeller på marknaden. Undantaget som bekräftar regeln är nya Bose 700 som briljerar med ett i stort sett obefintligt sus.

Men när det gäller att förhindra oönskat ljud från att tränga in har Sony här verkligen gjort ett hästjobb för att ge oss en så behaglig och störningsfri upplevelse som möjligt. Framför allt märks detta vid lyssning på låg volym där omgivningen upplevs som i knäpptyst och all fokus kan läggas på det du verkligen vill höra, det vill säga musiken. Det betyder att WH-1000X3 tillhör den skara av modeller som inte bara effektivt reducerar monotomt lågfrekvent ljud utan även högfrekvent bakgrundsbrus. 

Omdöme

Sony WH1000XM3 är otvivelaktigt och erkänt en av de bästa och mest kompetenta modellerna i segmentet. Det är en hel del att sätta sig in i innan allt sitter funktionsmässigt, men när det gäller komfort, stabil och störningsfri kommunikation, ljudprestanda och brusreducering sammantaget, är det få som slår WH-1000XM3 på fingrarna.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: WH1000Xm3
Testad: Oktober 2018, september 2019
Tillverkare: Sony
Anslutning: Bluetooth 4.2, 3,5 mm aux
Batteritid: 30 timmar (med ANC aktiverad), 38 timmar utan ANC
Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 255 gram
Rek. pris: 4 000 kronor
PrisFrån 3 250 kronor hos Prisjakt.

plus

Brutalt bra brusreducering.
App med massor av inställningsmöjligheter.
Ljud i världsklass.

minus

Pris.
Tar tid att lära sig alla funktioner/inställningar för ett optimalt användande.
Samtalsljudet kunde vara bättre.

Betyg: 5 av 5

Sony WH-1000XM3 Pris vid test: 3250 kr.

Bästa pris just nu: 2489 kr