Sony MDR-1000X: Trådlösa hörlurar med brusreducering imponerar stort på alla plan

Det går bra nu! Sony har på senare tid övertygat alltmer, och med MDR-1000X tar de enkelt klivet upp till platsen som ett av de coolaste paren trådlösa, brusreducerande hörlurarna.

Brusreducerande hörlurar Sony MDR-1000X

Formspråket är futuristiskt och känns igen från syskonmodellen i hear-serien, även om färgvalet är mer återhållsamt. Mer klassiskt i form av svart eller beige och yttre delen av kåporna klätt i ett läderliknande material. 
Oavsett om den brusreducerande funktionen är aktiverad eller inte så går det att snabbt temporärt förstärka omgivande ljud och sänka musikvolymen genom att lägga hela handflatan på den högra kåpan. Riktigt bra om du snabbt vill höra vad som sägs i din omgivning eller liknande. Ett av skälen till förstaplatsen på årets lista är givetvis brusreduceringen – som är magisk!

Systemet använder sig av dubbla brussensorer, med både interna och externa mikrofoner, och identifierar omgivande ljud effektivt och eliminerar oönskat brus markant. Även öronkuddarna gör sitt och minskar även de störningar effektiv. Som i alla brusreducerande uppstår ett sus i bakgrunden, men i detta fall är det knappt noterbart. Maken till effektivitet har vi sällan skådat!

MDR-1000X kan optimera brusreduceringen efter användaren genom att en knapp trycks in ett par sekunder och rad olika ljud spelas upp för att anpassa inställningarna och ljudet. I övrigt finns det så kallade ”Normalläget” där en del omgivande ljud släpps in, exempelvis ljudet från fordon, vilket är bra i trafikerade områden. I ”Röstläget” försöker systemet filtrera bort allt störande omgivningsljud förutom konversationer och systemet gör det riktigt bra.
MDR-1000X är hra-certifierade för kodning och uppspelning av musik i högupplöst ljud (vanligast 24 bitar/96 kHz) och då via kabelanslutning.

Vid trådlös uppspelning används en teknik som kallas ldac och som skickar ungefär tre gånger mer data, upp till 990 kbit/s, än vid ”vanligt” bluetooth-överföring. En bra bit närmare high resolution-audio alltså, och skillnaden är kanske mest tydlig när vi använder exempelvis flac-komprimerat material. Men bra låter det oavsett källa. Ljudet är fylligt och naturtroget, med riktigt tunga basgångar från 40 millimeters-elementen med aluminiumbelagt lcp-membran.

Med dessa hörlurar tar Sony vid där man avslutade med MDR-100 och de imponerar på samtliga plan. När vi snackar brusreducering, ljudprestanda och funktionsmässigt är det toppklass rakt igenom.M3 Bäst i test

Sony MDR-1000X
Tillverkare/kontakt: Sony.
Frekvensomfång: 4 – 40 000 Hz.
Aktiv brusreducering: Ja.
Batteritid: Max 20 timmar (nc på), max 22 timmar (nc av).
Vikt: 275 gram.
Pris: Från 2 868 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: www.sony.se

Läs hela testet här!

Betyg 10 av 10

Sony MDR-1000X Pris vid test: 2868 kr.

Bästa pris just nu: 3870 kr