Här hittar du tester av äldre modeller från runt 2018. Observera att betyget gäller för testtillfället och ska inte jämföras med de nyare modellerna på föregående sidor i testet.


AKG N60NC – Klipper trådarna, och gör det med bravur

AKG har en arsenal av högpresterande hörlurar i portföljen. N60 är ingen undantag och när vi testade den trådande versionen redan 2015 var det i stort sett just bristen på bluetooth-ansluting som låg den i fatet. Nu lanserar äntligen AKG samma modell fast nu med trådlös kommunikation. Modellen är en så kallad on ear-modell vilket innebär att de ligger an på örat istället för runt om. Tillsammans med lurarna kommer ett softshell-fodral för förvaring, en signalkabel med en enklare fjärrkontroll samt en flygplansadapter.

AKG N60NC Wireless brusreducerande hörlurar

Passformen är riktigt bra och N60 är bekväma att bära. Vid lite mer aktivitet och rörelse har de emellertid en tendens att glida ur position. Att ha med dem på löprundan går med andra ord bort direkt. Inga konstigheter då ändamålet knappast är att agera träningskompis, det är snarare som ljudisolerande och välljudande reskamrat du ska köpa dessa.

Vänster kåpa är försedd med laddningskontakt (micro-usb) samt 2,5 millimeters kabelanslutning. På höger kåpa hittar vi samtliga funktionsknappar i form av play/pause (tillika svars-knapp för handsfree-samtal), spårbyte samt aktivering av bluetooth och aktivering av brusreducering. Knapparna har en skön premiumkänsla och vi lär oss snabbt dess funktioner. Enkelt och genomtänkt helt enkelt.

I trådlöst läge är brusreduceringen per automatik aktiverad, och det är något märkligt att funktionen inte går att stänga av. I vissa miljöer, exempelvis trafikerade områden, är det lämpligt att kunna stänga av just brusreduceringen. Använder du däremot signalkabeln kan du välja om du lyssna med funktionen aktiverad.

AKG N60NC Wireless brusreducerande hörlurar
Smidiga funktionsknappar som kräver minimal inlärningstid...

Batteritiden är specificerad till hela 15 timmar trådlöst läge (och då som sagt med brusreduceringen aktiverad vare sig du vill eller inte), vilket är riktigt bra. Väljer du att köra trådat kan du avnjuta hela 30 timmars uppspelning i kombination med brusreducering. Och skall vi bedöma just brusreduceringen får den ett klart godkänt betyg. Även om vi den senaste tiden stött på bättre varianter dämpas omgivande och störade brus effektivt, utan det annars så vanligt förkommande vinandet i bakgrunden. Bra!

Ljudprestandan håller hög klass med en luftig, välbalanserad och detaljrik ljudbild, oavsett om vi kör med brusreduceringen aktiverad eller inte. N60 har aptx- och aac-tekniken som förbättrar den trådlösa ljudprestandan avsevärt och något större skillnad märker vi inte av då vi skiftar från trådlöst till kabelanslutet. Det går dessutom att dra på ordentligt med volym utan att det brister i form av störande distorsion.

Omdöme

AKG följer en redan upptrampad stigt. Ljudet och aktiv brusreducering håller hög klass och det smidiga vikbara formatet gör N60 wireless till ett högintressant val för jobbpendlaren och långresenären. Batteritiden imponerar liksom det enkla handhavandet. Att brusreduceringen inte går att stänga av i trådlöst läge är ett klart minus och även om de är sköna att bära skulle en fastare passform vara att föredra. Och priset på 3 000 kronor svider en del och då saknas det dessutom en tidsenlig tillhörande app för exempelvis ljudinställningar och liknade.


Fakta AKG N60NC Wireless

Typ: Trådlösa On ear-lurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 4.0 (med stöd för AAC och aptX) samt 2,5/3,5 mm-kontakt
Frekvensomfång: 10–22 000 Hz
Batteritid: Upp till 15 timmar (trådlöst/nc), upp till 30 timmar (kabel/nc)
Handsfreefunktion: ja
Vikt: 199 gram
Pris vid test: 3 000 kronor.
Pris nu: Från 2 990 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: se.akg.com

Fler hörlurstester:

plus

Smidigt format och snygg design
Bra aktiv brusreducering
Batteritid

minus

Brusreduceringen går inte att stänga av i trådlöst läge
Dyra
 

Betyg 7 av 10


Beoplay H9: Dyra favoriter med högklassigt ljud

Beoplay H8 var en trevlig bekantskap när vi testade dem för ungefär tre år sedan. Beoplays H9 är en over ear-modell av H8. Och vi är lika imponerade denna gången. Formmässigt är H9 väldigt snarlik sin lite mindre föregångare – vi snackar exklusiv design med kåpor tillverkade i anodiserat aluminium. Här får vi alltså ingen plastig känsla.

Beoplay H9 trådlösa hörlurar brusreducering

Nackdelen är att lurarna inte är vikbara. Letar du efter bra ljud att ha med dig på flyget och som du samtidigt kan packa ned i ditt redan överfulla handbagage bör du nog kolla på annat alternativ. Dessutom saknar vi anpassningsbar brusreducering. Lite snålt, med tanke på den höga prislappen.

M3 rekommenderar

Men förutom det finns det mycket lite att anmärka på här. Brusreduceringen i övrigt är lysande utan störande sus i öronen, och du får verkligen vad du betalar för här i form av riktigt bra ljud. Batteritiden ligger på över 20 timmar med sladd, och 14 timmar trådlöst, och batteriet kan bytas ut om du skulle behöva det.

Visst, prislappen är rejält saftig (kanske lite väl högt satt), men när det kommer till ljud får du som bekant vad du betalar för. Det gäller inte minst i det här fallet.

Läs hela testet här!

Fakta Beoplay H9

Tillverkare: Beoplay (Bang & Olufsen)
Typ: Slutna over ear-hörlurar med ANC
Brusreducering: Ja
Element: 40 millimeter
Frekvensomfång: 20 – 22 000 Hz
Anslutningar: Bluetooth (med aptX)
Batteritid: Upp till 14 timmar med bluetooth och brusreducering, 16 timmar med endast bluetooth och 21 timmar med kabel och brusreducering.
Vikt: 295 gram
Övrigt: Handsfree-funktion
Pris vid test: 3 890 kronor.
Pris: Från 3 496 kronor hos Prisjakt.

 
plus

Riktigt bra ljud
Snygg design
Batteritid
Utbytbart batteri

minus

Saknar anpassningsbar brusreducering
Kåpans touchkontroller fungerar endast i trådlöst läge (förutom NC)
Dyra

Betyg: 8 av 10


Bose Quiet Comfort 35: Nära perfektion – även som trådlösa hörlurar

Boses trådade hörlurar har även ett trådlöst alternativ, och de går in på plats 5 på vår lista. 

Trådlösa hörlurar brusreducering Bose QC35

Människor som ofta är på resande fot har tagit brusreducerande produkter från Bose till sitt hjärta, något vi mer än väl kan förstå.

QC35 är riktigt bekväma hörlurar som i och den oförskämt sköna stoppningen i kuddarna håller högsta klass. Det enkla handhavande är ett annat starkt köpargument. Väl markerade kontrollknappar, med vilka du styr volym, samtalfunktioner eller byter spår med är exemplariskt placerade och användarvänliga. Vissa funktioner går även att styra med en dedikerad app till din smartphone.

I trådlöst läge är brusreduceringen alltid aktiverad, och som enskild funktion är den riktigt bra och filtrerar effektivt bort oönskat brus. Skillnaden mot att inte använda funktionen är markant, och även om ett visst sus hörs i bakgrunden är den klart mycket bättre än flertalet alternativ på marknaden.

Batteritiden ligger på runt 20 timmar i trådlöst läge, vilket är klart godkänt. Använder du kabeln förlängs tiden till det dubbla. Oavsett om du väljer trådbundet eller trådlöst är skillnaden mellan dessa är knappt märkbar, rent ljudkvalitetsmässigt. Vid högsta volym vi anar en viss distorsion, i övrigt är det världsklass rakt igenom med en riktigt bra bas som imponerar rejält på oss.

M3 rekommenderarFunktionsmässigt hamnar den ett par steg bakom vinnaren från Sony, men är det enbart brusreducering och ljudkvalitet du letar efter är detta ett fullgott alternativ.

Bose QC35
Tillverkare/kontakt: Bose.
Aktiv brusreducering: Ja.
Batteritid: Upp till 20 timmar (trådlöst), upp till 40 timmar (trådat).
Vikt: 135 gram.
Cirkapris: 259 euro (cirka 2 650 kronor) hos Amazon.de.

Läs hela testet här!

Betyg: 8 av 10


Defunc Mute levererar bra ljud men tveksam brusreducering

Ett par riktigt bra brusreducerande lurar betingar ofta ett högt pris, inte sällan uppåt 3 000 kronor, så givetvis är billigare alternativ av intresse för många av oss ljudkonsumenter. Just aktiv brusreducering är önskvärt vid bullriga miljöer, framför allt på flyg- eller tågresor med ett monotont bakgrundsljud som många upplever som störande.

Rejäla och riktigt sköna

Lurarna känns rejäla och är i våra ögon riktigt snygga. Testexemplaret kommer i svart men Defunc Mute går att få i en ljusare färgkombination i beige med guldfärgade detaljer. Stoppningen är både tjock och mjuk och komforten är riktigt bra, även under längre perioder. Bygeln som löper över huvudet får klart godkänt – och trots att den ligger an fast mot hjässan upplever vi aldrig att det trycker för hårt.

På höger kåpa hittar vi ett skjutreglage för att aktivera brusreduceringen, någon autoavstängning finns tyvärr inte så det gäller att komma ihåg att stänga av funktionen när du lägger ifrån dig dem, i annat fall kommer batteritorsk som på beställning. Vänster kåpa har, förutom en stor knapp för att aktivera bluetooth, en touchfunktion där du höjer och sänker volymen, samt byter spår. Funktionsmässigt kan alltså det mesta styras direkt på lurarna.

Dafunc Mute

Batteritiden uppges vara tio timmar, något som är lite av en överdrift. Runt åtta är närmare verkligheten för det inbyggda batteriet på 350 mAh vilket är klart godkänt. Att ladda upp det fullt tar cirka två timmar. Högtalarelementen är på 40 millimeter, en vanlig och beprövad bestyckning i segmentet och som vanligtvis brukar räcka till när det gäller volym och tyngd i basåtergivningen.

Och visst låter det. Riktigt bra dessutom, med en klar och luftig karaktär och bra tryck i den nedre delen av frekvensområdet. Men lurarna spelar inte särskilt högt (trots en impedans på 32 ohm), något som kan vara bra att ha i åtanke om du gillar att dra på rejält.

Läs även: Stort test av hörlurar – on-ear, brusreducering

Den aktiva brusreduceringen är det stora sorgebarnet när det gäller Mute. Funktionen håller helt enkelt inte måttet. Under en långflygning får den bekänna färg och bakgrundsbruset dämpas knappt märkbart. Däremot ändrads karaktären på det inkommande ljudet i vad närmast kan beskrivas som en tonartshöjning av bruset. I tystare miljöer (i hemmet, på kontoret eller liknande) fungerar dämpningen bättre men som reskamrat på flyget är det inget alternativ.

Omdöme

Defunc Mute är snygga och bekväma over ear-lurar som inte gör bort sig när det gäller vare sig kvalitetskänsla eller avlyssning. Den aktiva brusreduceringen är däremot usel och drar ner betyget rejält. Funktionen är den viktigaste egenskapen i kategorien och bör hörlurarna bör bedömas därefter.


Fakta Defunc Mute

Testad: Januari 2018
Tillverkare: Defunc
Anslutning: Bluetooth 4.0
Element: 40 mm neodymmagnet
Batteritid: Runt åtta timmar
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Vikt: 370 gram
Pris vid test: 1 119 kronor.
Pris: 1 384 kronor hos CDON.

plus

Fast och bekväm passform
Bra ljud
Pris

minus

Den aktiva brusreduceringen
Ingen automatisk avstängningsfunktion

Betyg: 5 av 10


JBL E65BTNC: Hörlurar som ger dig prisvärd brusreducering på långresan

Ett par bra och bekväma hörlurar med aktiv brusreducering gör stor skillnad när du är ute och reser. Vi fick in JBL:s nya E65BTNC strax innan det var dags att åka till USA för att bevaka CES-mässan i Las Vegas, och passade därför på att testa dem på två 10-timmars flygresor.

Robusta och bekväma

Det första intrycket vi får av JBL:s nya hörlurar är att de känns robusta och välbyggda. Tyvärr medföljer ingen påse eller fodral i kartongen, här ser vi första tecknet på att det här är ett par budgetlurar. Kåporna sitter bekvämt över öronen, tättslutande utan allt för hårt tryck. Värt att notera är att de är aningen små i storleken vilket kan ställa till lite problem för dig med stora öron. Bågen känns inte obekväm på något sätt den första stunden, men det är först efter ett antal timmars användning du verkligen känner hur komforten är, och det är samtidigt till stor del subjektivt hur du upplever ett par hörlurar. Vi tycker dock att E65BTNC känns helt okej även efter ungefär nio timmars konstant användning. Inte lika behagliga som dyrare och mer påkostade modeller från exempelvis Sony och Bose, men helt klart över förväntan utifrån prislappen.

Stort test: Bästa hörlurarna, on-ear, trådlösa med blutooth och med sladd

Bra ljud – utan aktiv brusreducering påslagen

Ljudkvaliteten hörlurarna levererar är också bra med godkänd dynamik, bra djup i basen och en överlag klar ljudbild som aldrig känns ansträngande för öronen. När vi drar på den aktiva brusreduceringen hör vi direkt stor skillnad när vi sitter på flyget mot USA. En hel del av bakgrundsljudet försvinner och när vi väl slagit på brusreduceringen finns det ingen väg tillbaka.

Vi hör å andra sidan ett svagt hiss-ljud i bakgrunden, något som inte stör nämnvärt just på flygplanet men som hörs lite tydligare i andra miljöer. Och det märks då även att den aktiva brusreduceringen faktiskt också påverkar ljudet negativt från musiken vi lyssnar på. Här är skillnaden mot t ex Bose QC35 markant, vi tappar bas och även klarhet i ljudet i stort. På flygresan, eller när vi tittar på film med hörlurar, blir det inte alls lika märkbart som när vi lyssnar på musik dock.

Du kan välja att använda hörlurarna trådlöst med bluetoothanslutning, eller med den medföljande kabeln. Vi klarade en Atlantflygning på nästan tio timmar trådlöst på en laddning utan problem, och specifikationerna säger upp till 15 timmars drift med aktiv brusreducering och bluetooth.

JBL E65BTNC hörlurar

På höger kåpa finns knappar för att slå på/av brusreducering, ändra volym och byta musikspår. Dessa knappar är, som på många hörlurar, svåra att hantera i blindo även efter lite vana. Här finns givetvis också inbyggd mikrofon så att du kan ta samtal när du använder hörlurarna, och de fungerar helt okej som headset. JBL-lurarna saknar app för att finjustera ljudet eller brusreduceringen, men det är någonting vi klarar oss utan.

Omdöme

JBL:s nya hörlurar presterar helt okej brusreducering och är samtidigt bekväma och rejäla trots ett lågt pris. Om du har kräsna (eller stora) öron bör du sikta på ett par vassare hörlurar men E65BTNC är ett prisvärt alternativ för dig som är trött på bakgrundsljud när du är ute och reser.

plus

Prislappen
Hög kvalitetskänsla
Helt okej brusreducering

minus

Ljudkvaliteten med NC aktiverat
Ingen påse eller fodral medföljer
Passar inte dig med stora öron

Fakta JBL E65BTNC

Testad: Februari 2018
Tillverkare: JBL
Typ: Trådlösa over-ear-hörlurar
Brusreducering: Ja, aktiv
Anslutning: Kabel eller bluetooth 4.1
Batteritid: 15h (med ANC) / 30h (utan ANC)
Frekvensåtergivning: 20–20 kHz
Vikt: 258 gram
Pris vid test: 1 990 kronor.
Pris nu: 990 kronor hos CDON.

Betyg: 6 av 10


JVC HA-S90BN-B: Brusreducerande hörlurar med en fyllig bas som imponerar

Vi som varit med ett tag minns JVC som ett gediget varumärke med en imponerande produktportfölj och som oftast även gjorde bra ifrån sig i tester. Tillverkaren låg bakom vhs-systemet för videokassetter och kunde casha in licenspengar och luta sig tillbaka. Men säg den lycka som varar för evigt. Dvd-formatet tog som bekant död på videokassetten.

Kvar fanns bärbart ljud (boomblastern är ju ikonisk), billjud, videokameror och projektorer – samt hörlurar. Även om JVC varit slumrande här i Sverige har försäljningen av dessa produktgrupper rullat på i andra länder. Men nu verkar det som om tillverkaren kör igång med en försiktig offensiv bestående av ett gäng hörlurar.

JVC HA-S90BN-B

HA-S90BN är ett par lätta over-ear-lurar som vid en första anblick ser riktigt stiliga ut. Kåpornas utsida är i glansig svart hårdplast, vilket visserligen är snyggt, men på samma gång känsliga för repor och fingeravtryck fastnar lätt. Vikten är endast 195 gram och komforten är riktigt bra med en mjuk stoppning mot öronen. Parning sker snabbt via nfc eller traditionell sökning. Någon dedikerad app finns inte utan samtliga inställningar och funktioner görs direkt via reglagen på lurarna.

På höger kåpa finns laddnings- och 3,5 mm-ingångar liksom fyra olika funktionsknappar. Med den ena justerar du volymen genom att dra reglaget fram eller tillbaka samt byter ljudläge (normal, basförstärkning eller mer diskant) genom att trycka in knappen. Den andra knappen pausar/startar du musiken samt byter spår och svarar på samtal med. Med den tredje aktiverar du brusreduceringen och med den fjärde stänger du av/på lurarna. Enkelt och användarvänligt.

Inte den bästa brusreduceringen

Just den aktiva brusreduceringen är varken adaptiv eller ställbar, utan här är det av eller på som gäller. Och den får godkänt, inte mer. Det är långt ifrån det bästa vi stött på och ett susande uppstår när brusreduceringen är aktiverad. Det är inget som noteras medan vi lyssnar men vid tyst läge är desto mer påtagligt. Ett brus byts ut mot ett annat skulle man kunna säga, men visst tar funktionen bort en hel del oljud utifrån.

Ljudprestandan är desto mer glädjande. En riktigt fyllig basåtergivning och ett kompetent mellanregister levererar en levande och luftig ton, med luftig och på gränsen till vass diskant på i toppen av registret. De tre olika lägena gör skillnad beroende på vad du lyssnar på, men som sagt, en app med fler inställningsmöjligheter att varit att föredra jämfört med en fysisk knapp. Eller varför inte en kombination?

Omdöme

Det var ett tag sedan vi fick möjlighet att testa produkter från JVC och visst ger det mersmak. Keep 'em coming! HA-S90BN övertygar inte på någon punkt, men gör heller inte bort sig. Priset är relativt lågt och komforten liksom batteritiden är bra.

Fakta JVC S90BN-B

Typ: Trådlösa Over ear-lurar med aktiv brusreducering
Frekvensåtergivning: 8 - 25000 Hz
Anslutning: Bluetooth (3.0) /kabel
Batteritid: upp till 16 timmar (NC på samt trådlöst), upp till 35 timmar (NC samt kabel)
Hands free-funktion: Ja
Vikt: 195 gram
Pris vid test: 1 499 kronor.
Pris nu: Från 1 079 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra ljud och batteritid
Komfortabla
Pris

minus

Brusreduceringen
Få inställningsmöjligheter för ljudet och brusreducering

Betyg: 6 av 10


Marshall Mid A.N.C.

Marshall (eller snarare Zound Industries som lånat namnet) vet hur man förpackar produkter på ett sätt som onekligen bygger upp förväntningarna. I den stilfulla kartongen döljer sig ett snyggt och skyddande resefodral i vinyl och inuti detta ligger hörlurarna Mid ANC.

Marshall hörlurar aktiv brusreducering

Mid-modellen är i sig ingen nyhet utan har hängt med ett tag. För drygt ett år sedan förärades hörlurarna med bluetooth och nu är det alltså dags att lägga till funktionen aktiv brusreducering. Designen är den samma som tidigare, och för tankarna till feta förstärkare och rock´n roll. Kvalitetskänslan är hög och stoppningen i öronkuddarna är riktigt mjuk och behaglig. Och att det är ett par Marshall-hörlurar råder det ingen tvekan om. På utsidan av båda kåporna finns nämligen den ikoniska logon placerad.

Läs även: Stor jämförande test av hörlurar

Konstruktionen är vikbar för att ta mindre plats när de inte används. Passformen är bra men vi tycker att de sitter relativt tajt mot öronen och efter ett par timmars oavbrutet bärande blir det en aning obehagligt.

Marshalls magiska knapp

På vänster kåpa hittar vi Marshalls multifunktionsknapp, en smart och smidig lösning vi gillar sedan tidigare. Med denna knapp styr du nästan samtliga funktioner. Ett tryck för att pausa/återuppta uppspelningen (samt hantera samtal) eller skjut den i olika riktningar beroende på om du vill justera volyn eller byta spår. Ett dubbelklick aktiverar röststyrningsfunktionen i din mobil (Siri eller Google Assistant). Vem behöver egentligen touchfunktion, som annars är på modet, när det finns sådana här bra alternativ?

Marshall aktiv brusreducering

På motsatt sida hittar vi en annan knapp, som också är den egentliga nyheten med denna uppdaterade modell. Med denna startar eller avslutar du brusreduceringsfunktionen. En välkommen nyhet för alla resenärer, som stänga ute en del av omgivningens oväsen. Tyvärr är funktionen långt ifrån den bästa vi stött på genom åren. Visst försvinner en del av störande brus, men en hel del finns kvar. Uppspelningsljudet ändras även till det sämre, med en mer instängd och dämpad ljudupplevelse. När vi stänger av brusreduceringen är ljudet mer luftigt och detaljerat.

Batteridriftstiden är något av en solskenshistoria. Efter att ha laddat upp det integrerade batteriet kan du lyssna oavbrutet, trådlöst och med brusreduceringen aktiverad, i upp till 20 timmar. Stänger du av endera av dessa två kan du kräma ut runt 30 timmar och givetvis medföljer 3.5 mm-sladd om batteriet skulle ta slut helt.

Omdöme

Aktiv brusreducering är en välkommen funktion även om den inte övertygar. Det gör däremot designen liksom det enkla handhavandet. Och du kan precis som tidigare dela med dig av musiken om du lyssnar trådlöst. Koppla in kompisens hörlurar i det lediga uttaget och rocka loss!

Fakta Marshall Mid A.N.C.

Testad: mars 2018
Mer Info: Marshall
Typ: Trådlösa on ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Element: 40 mm drivelement
Anslutning: Bluetooth (aptX), 3,5 aux
Batteritid: Upp till 20 timmar med ANC samt bluetooth. Upp till 30 timmar med endast bluetooth eller ANC.
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Hands free-funktion: ja
Vikt: 208 gram
Pris vid test: 2 690 kronor.
Pris nu: 1 749 kronor hos Teknikmagasinet.

plus

Multifunktionsknappen rockar!
Bra ljud samt batteritid.
Ikonisk design.
Äntligen aktiv brusreducering…

minus

…som vi hade hoppats vara effektivare
Dyra.
Något obekväma efter ett tag.

Betyg: 7 av 10


Meters OV-1: Brusreducerande hörlurar med en udda feature

Meters Music OV-1 är onekligen en udda skapelse. Inte för vad de presterar utan snarare för hur de ser ut. På utsidan av bägge öronkåporna finns aktiva vu-mätare som fungerar som indikatorer för signalnivån på musiken du lyssnar på. De fyller ingen egentlig funktion utan är mer något för din omgivning att rikta blickarna mot. Men retrostuket fungerar, och speciellt i mörker ser det faktiskt riktigt coolt ut.

Meters OV-1

Lurarna är annars riktiga bjässar med ett par riktigt feta kåpor i lättmetall som vardera huserar ett 40 millimeters-element – varav det ena även har ett reglage. Reglaget styr om du vill aktivera mätarna samt om du vill dämpa omgivande ljud med så kallad anc. Totalt finns tre lägen: ett med vu-mätarna aktiva, ett med vu-mätarna och aktiv brusreducering på, samt ett tredje där samtliga funktioner är avstängda.

Komforten är riktigt bra med mjuka kuddar som isolerar bra. Även bygeln är duktigt stoppad och det är inga problem att bära lurarna under en längre tid. Tyvärr sitter reglaget för funktionerna illa till och du kommer inte åt det när du har lurarna på dig, utan kågan måste vinklas ut för att nås. Hur tänkte Meters där?

Meters OV-1
Illa placerat bakom en bygel hittar vi reglaget för att aktiva brusreducering samt VU-mätarna.

OV-1 är inte trådlösa, här är det en hederlig signalkabel som gäller. Detta trots att det finns ett inbyggt batteri, men detta är dedikerat enbart till den aktiva brusreduceringen samt de aktiva VU-mätarna. Batteriet klarar cirka tio timmars lyssnande med den aktiva brusreduceringen aktiverad, vilket får ses som klart godkänt.

Ljudet OV-1 förmedlar är svulstigt med en makalöst bra basåtergivning och en krispig diskant. Tyvärr är mellanregistret en aning onyanserat, vilket drar ner helhetsintrycket en aning . Brusreduceringen som isolerad funktion får annars riktigt bra betyg då den effektivt eliminerar oönskat ljud utifrån. Lurarnas storlek gör de å andra sidan en aning otympliga om du använder dem på ett flygplan eller liknande och vill sova.

Omdöme

Ett coolt utseende kan man komma långt på och OV-1 liknar ingenting annat. Vi saknar dock trådlös kommunikation och hade gärna fått aning vassare mellanregister.

Fakta Meters Music M-OV-1

Typ: Brusreducerande lurar
Frekvensomfång: 20Hz - 20 kHz
Impedans: 32 Ohm
Anslutning: kabel
Batteritid: upp till 10 timmar (NC samt aktiva VU-mätare
Hands free-funktion: Ja
Pris vid test: Cirka 3 000 kronor.
Pris: 265,65 pund (cirka 3 190 kronor) hos Amazon.co.uk

plus

Grym basåtergivning
Cool och udda design
Komfortabla

minus

Saknar bluetooth
Dyra
Reglaget sitter helt galet till

Betyg: 6 av 10


Brutalt bra ljud – Sennheiser HD 4.50 BTNC

Sennheiser tillhör den skara tillverkare som aldrig lanserat en produkt som inte håller måttet ljudmässigt. I ljudkretsar är detta ingen nyhet – Sennheiser levererar, så enkelt är det. Designmässigt har de möjligtvis inte alltid legat i framkant och de hoppar inte på första bästa modefluga när det gäller färg eller andra attribut – något som kortsiktigt kanske legat dem i fatet. Men i grund och botten finns bara ett recept på att lyckas på denna marknad med stenhård konkurrens: bra ljud.

Sennheiser

Nya HD 4.50 Wireless är ett par slutna lurar med brusreducering, en allt mer populär kategori, speciellt bland resenärer som vill kunna skärma sig från omvärldens ljud. 

Det som slår oss direkt är de mattsvarta kåporna med detaljer i silver. Det ser sjukt snyggt ut och passar dessutom i de flesta sammanhang. Hur många andra modeller kan man säga detsamma om?

Sennheiser HD 4.50 Wireless är trådlösa och kommunikationen sker via bluetooth och för att aktivare detta trycker du in strömbrytaren. Intill denna knapp finns sedan ett reglage för att byta spår, samt för att pausa musiken. Näst i tur kommer sedan volymreglaget, som även trycks in under ett par sekunder för att aktivera eller avaktivera brusreduceringen.
 

Sennheiser
Bra reglage. Enkelt och användarvänligt.

Rent konstruktionsmässigt är lurarna redan i passivt läge bra isolerade och de ergonomiskt designade öronkuddarna är något av de bekvämaste som går att hitta i dagsläget. Att bygeln dessutom är vikbar är ytterligare ett plus. Det uppladdningsbara batteriet räcker i runt 19 timmars uppspelning med brusreduceringen aktiverad, och cirka 25 timmar med densamma avstäng. Riktigt bra!

Tekniken för att stänga ute oönskat ljud heter på Sennheiser-språk ”Noise Gard” och i denna tappning är den relativt modest och långt ifrån den bästa vi stött på. Visst märks en väsentlig skillnad mellan lägena men är du ute efter ett par sov-lurar finns klart mer effektiva modeller att välja bland.

M3 rekommenderar

Vid musikavlyssning är de desto bättre. Ljudet är brutalt bra – trots den slutna konstruktionen. Inte för att de nedre frekvenserna får stryka på foten, men det känns som om Sennheiser prioriterat just detaljrikedomen i ljudåtergivningen. Den dedikerade appen fungerar även den utan anmärkningar – åtminstone så länge du lyssnar på lagrade låter eller via Tidal. Någon koppling till Spotify finns tyvärr inte, vilket är synd då framför allt equalizern i denna är riktigt bra.

Sennheiser HD 4.50 BTNC lämnar inte mycket åt pessimisten att gnälla på. Komforten är riktigt bra och batteritiden imponerar. Ljudet som förmedlas är klart, brett och fullt av detaljer oavsett vilka alster vi matar lurarna med. Brusreduceringen kunde varit något mer kraftfull men i gengäld märker vi knappt av något susande, något som annars kan vara störande.

Pris vid test: 1 590 kronor.
Pris: 1 490 kronor hos CDON.
Läs mer: sv-se.sennheiser.com

plus

Komfortabla.
Brutalt bra ljud.
Hopfällbara.

minus

Något klen brusreducering.
Appen inte kompatibel med Spotify.

Betyg: 8 av 10


Sennheiser PXC550: Bästa brusreduceringen på marknaden (testad 2018)

Sennheiser brusreducering

Tillverkaren Sennheiser brukar vara synonymt med riktigt hög kvalitet när det kommer till hörlurar, men få gånger har vi blivit lika imponerade som med PXC550. Här snackar vi brusreducering av yppersta klass, som dessutom kommer med något som Sennheiser kallar för Noise Gard Hybrid. Det är kort förklarat en adaptiv funktion, som anpassar ljudet i hörlurarna efter det omgivande ljudet. Knappast något unikt i sig, men få tillverkare lyckas lika bra med brusreduceringen.

I övrigt är det ett riktigt kvaltietsbygge. Hörlurarna är eleganta och tåliga – och ljudmässigt lämnar de mycket lite att önska. Basen är riktigt djup och både mellanregistret och diskanten har en enastående klarhet. M3 rekommenderar

Kort och gott: Letar du efter riktigt bra brusreducerande hörlurar behöver du egentligen inte kolla någon annanstans. Sennheiser PXC550 är en riktig fullträff, och vi kan inte ge annat än högsta möjliga betyg.

Tillverkare: Sennheiser
Typ: Over-ear
Pris vid test: 3 790 kronor.
Pris: 3 790 kronor hos Dustin.
Läs mer: sv-se.sennheiser.com

Läs vårt test här!

Betyg: 10 av 10


Sony MDR-100: Trådlösa hörlurar som sticker ut

När vi fick in dessa trådlösa hörlurar, som då var helt nya reagerade vi direkt över den futuristiska designen och utbudet av udda färger som fanns att tillgå – alltifrån rosa till limegul. Vill du sticka ut ur mängden är detta modellen för dig. 

Trådlösa hörlurar Sony MDR-100

Effektiv brusreducering

Vill du dessutom ha ett par väl presterande hörlurar, har du likaså hamnat helt rätt. Precis som hos vinnarluren MDR-1000X är brusreduceringen riktigt bra och tar effektivt bort just det störande ljudet. Annat, mer behagligt ljud finns kvar, om än reducerat.

Som resesällskap på exempelvis ett flygplan gör den med andra ord jobbet! MDR-100 imponerar även när det gäller avlyssning med en brutalt bra återgivning av musiken, som den är tänkt att låta, även vid hög volym. Vi märker inte av några som helst störningar i form av distorsion eller liknande och basåtergivningen är klockren. M3 rekommenderar

Sony MDR-100ABN
Tillverkare/kontakt: Sony.
Frekvensomfång: 5 Hz-40 kHz.
Aktiv brusreducering: Ja.
Batteritid: Upp till 20 timmar med bluetooth och brusreducering aktiverat.
Vikt: 290 gram.
Cirkapris: 282,37 euro (cirka 2 8200 kronor) hos Amazon.de.
Läs mer: www.sony.se

Läs hela testet här!

Betyg: 10 av 10 (testade 2018)


Sony MDR-1000X: Trådlösa hörlurar med brusreducering imponerar stort på alla plan

Det går bra nu! Sony har på senare tid övertygat alltmer, och med MDR-1000X tar de enkelt klivet upp till platsen som ett av de coolaste paren trådlösa, brusreducerande hörlurarna.

Brusreducerande hörlurar Sony MDR-1000X

Formspråket är futuristiskt och känns igen från syskonmodellen i hear-serien, även om färgvalet är mer återhållsamt. Mer klassiskt i form av svart eller beige och yttre delen av kåporna klätt i ett läderliknande material.

Oavsett om den brusreducerande funktionen är aktiverad eller inte så går det att snabbt temporärt förstärka omgivande ljud och sänka musikvolymen genom att lägga hela handflatan på den högra kåpan. Riktigt bra om du snabbt vill höra vad som sägs i din omgivning eller liknande. Ett av skälen till förstaplatsen på årets lista är givetvis brusreduceringen – som är magisk!

Systemet använder sig av dubbla brussensorer, med både interna och externa mikrofoner, och identifierar omgivande ljud effektivt och eliminerar oönskat brus markant. Även öronkuddarna gör sitt och minskar även de störningar effektiv. Som i alla brusreducerande uppstår ett sus i bakgrunden, men i detta fall är det knappt noterbart. Maken till effektivitet har vi sällan skådat!

MDR-1000X kan optimera brusreduceringen efter användaren genom att en knapp trycks in ett par sekunder och rad olika ljud spelas upp för att anpassa inställningarna och ljudet. I övrigt finns det så kallade ”Normalläget” där en del omgivande ljud släpps in, exempelvis ljudet från fordon, vilket är bra i trafikerade områden. I ”Röstläget” försöker systemet filtrera bort allt störande omgivningsljud förutom konversationer och systemet gör det riktigt bra.
MDR-1000X är hra-certifierade för kodning och uppspelning av musik i högupplöst ljud (vanligast 24 bitar/96 kHz) och då via kabelanslutning.

Vid trådlös uppspelning används en teknik som kallas ldac och som skickar ungefär tre gånger mer data, upp till 990 kbit/s, än vid ”vanligt” bluetooth-överföring. En bra bit närmare high resolution-audio alltså, och skillnaden är kanske mest tydlig när vi använder exempelvis flac-komprimerat material. Men bra låter det oavsett källa. Ljudet är fylligt och naturtroget, med riktigt tunga basgångar från 40 millimeters-elementen med aluminiumbelagt lcp-membran.

Med dessa hörlurar tar Sony vid där man avslutade med MDR-100 och de imponerar på samtliga plan. När vi snackar brusreducering, ljudprestanda och funktionsmässigt är det toppklass rakt igenom.M3 Bäst i test

Sony MDR-1000X
Tillverkare/kontakt: Sony.
Frekvensomfång: 4 – 40 000 Hz.
Aktiv brusreducering: Ja.
Batteritid: Max 20 timmar (nc på), max 22 timmar (nc av).
Vikt: 275 gram.
Pris: Från 2 868 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: www.sony.se

Läs hela testet här!

Betyg 10 av 10 (vid testtillfället 2018)