Detta test är en samling av de bästa brusreducerande hörlurarna vi testat de senaste åren. Här hittar du både spoilans nya hörlurar och äldre modeller som fortfarande säljs och enligt oss än håller måttet. Betygen är satta vid testtillfället och är alltså inte en jämförelse modellerna emellan.


Fler hörlurstester:


Brusreducerande hörlurar har de senaste åren blivit allt mer populära. Modeller från exempelvis Bose och Sony har vunnit mark på grund av dels snygg design, funktionalitet och komfort, men främst tack vare en aktiv brusreducering i världsklass och en suverän ljudkvalitet.

Brusreducerande hörlurar i detta test

Utbudet av modeller är numera imponerande och tekniken förfinas för varje ny generation som lanseras. Det är lätt att förstå varför allt fler konsumenter väljer att investera i ett par hörlurar med aktiv brusreducering. De fungerar i de flesta sammanhang, men är kanske mest lämpade för dig som vill kunna lyssna på musik eller film utan att bli störd av störande omgivningsljud, exempelvis i flygstolen, i bussen på väg till jobbet eller på tåget.

Läs även: Så får du bättre ljud i dina hörlurar – allt att tänka på

Finns det något mer enerverande än att sitta fast i luften och höra de dånande flygmotorerna mala på timme efter timme? Visst, du kan köpa ett par billiga lurar av flygvärdinnan eller så ingår de i biljettpriset, men kvaliteten på dessa brukar variera mellan uselt och uruselt.

När motorerna väl drar igång hör du nästan ingenting av det som serveras i ljudväg. Stolsgrannen bredvid sitter däremot med ett stort leende och stampar takten – eller sover som en nyvaggad bebis. Känner du igen scenariot? Tänkte väl det…

Passiv och aktiv brusreducering

Denna person har troligtvis redan tröttnat på allt vad oljud heter, fattat galoppen och införskaffat ett par hörlurar med brusreducering. Då finns två alternativ att välja mellan. Antingen lurar med ”passiv” reducering där hörlurarna sitter runt hela örat, så kallade over ear, stoppade med skum eller annat material för att stänga ute störande ljud. De är ofta effektiva mot högfrekventa signaler, men sämre när det gäller lågfrekvent ljud, som bullret från flygplansmotorer.

Sedan finns det anc-lurarna (Active Noice Cancelling), eller hörlurar med ”aktiv brusreducering” som är attributet här i Sverige. Det är hörlurar som med hjälp av mikrofoner aktivt fångar upp omgivande ljud och analyserar, beräknar och i största möjliga mån neutraliserar det innan det når dina öron. Det finns no-name-modeller från ett par hundralappar upp till premiummodellerna för flera tusen och i samtliga utföranden: in ear, on ear samt den kanske mest populära underkategorin: over ear-hörlurarna, som vi testar här. 

Dyrt eller mindre dyrt – vilken modell ska jag välja?

Som sagt, tekniken har rotat sig och allt fler resenärer och pendlare har upptäckt fördelarna med att ha ett par brusreducerande hörlurar i väskan. Att smidigt och snabbt ha möjligheten att stänga ute delar av, eller i stort sett allt, störande ljud på resan är givetvis önskvärt. Men alla har kanske inte lust eller råd att lägga ut 3 000 kronor och uppåt för ett par hörlurar. Tur då att det finns en hel del skapliga atlernativ som kostar runt hälften den summan.

Förutom att stoltsera med något så trivialt som ett "hetare varumärke" skiljer sig de så kallade premiummodellerna gentemot de billigare hörlurarna främst genom fler och smartare funktioner (ofta med en tillhörande app), en mer påkostad konstruktion, mer påkostade ljudelement samt en bättre batteritid. Och kanske viktigast av allt: en effektivare brusreducering som dessutom numera stegvis kan justeras i flertalet av de senaste modellerna.

De dyrare hörlurarna använder en mer påkostad och sofistikerad teknik vilket, beroende på modell, kan resultera i en nästintill knäpptyst upplevelse. Inte då endast gällande det monotona dånandet från flygmotorer utan även mer högfrekventa ljud som kan vara nog så störande. Det förut så vanliga vinande missljudet som uppstod när brusreduceringen aktiverades är i de senaste premiummodellerna nästintill helt eliminerat.

Hörlurarna som kostar en betydligt mindre summa pengar fungerar på ett liknande sätt. Omgivningen analyseras och mäts varpå en inverterad kopia sänds ut med samma ljud, så att ljudvågorna i motfas tar ut varandra genom superposition med resultatet att det blir tyst. Här märks skillnaden främst i form av att dessa ”billigare” hörlurar ofta är mer fokuserande på det lågfrekventa dånandet, och med varierande resultat.

Provlyssna innan du köper

Högre frekvenser har de svårare med och det vinande bakgrundsljudet som kan uppstå vid aktivering av funktionen är betydligt vanligare i denna priskategori. En klyscha kanske, men även i detta segment av produkter får man allt som oftast vad man betalar för. Men inte sagt att man inte kan göra ett riktigt fynd bland dessa lite billigare modeller.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, provlyssna innan du slår till! Med musik givetvis för att bedöma ljudkvaliteten, men även utan att spela upp någonting alls för att få en uppfattning om hur bra brusreduceringen presterar. Har du inte möjlighet testa dem på ett flygplan, ställ dig nära en trafikerad väg och testa de olika lägena.


AKG N700 – brusreducerande hörlurar med lyxkänsla

Brusreducerande hörlurarna N700 har några år på nacken, men förmedlar en exklusiv materialkänsla och brusreduceringen presterar ok. Men ljudkvaliteten är det huvudsakliga köpargumentet.

AKG N700

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi gillar designen liksom passform och de användarvänliga och logiskt placerade funktionsknapparna. Modellens främsta egenskap är emellertid ljudsignaturen som är smått magisk, framför allt om du kan leva med att lyssna via kabel. Men konkurrensen i prissegmentet är stenhård och är det aktiv brusreducering du placerar i första rummet står sig AKG N700 slätt mot de bästa i klassen.

Positivt

  • Ljudet
  • Design och passform
  • Batteritid

Negativt

  • ANC inte i paritet med klassledarna
  • Pris
  • Tätt sittande och något små knappar
Testad: Juni 2020
Tillverkare: AKG
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Batteritid: upp till 23 timmar (bluetooth/ANC)
Pris: Från 3 090 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av AKG N700 

Apple Airpods Max – maffiga over ear-hörlurar

Vi testade Apples lyxhörlurar i mer än en vecka. Så står sig ljudbilden mot prislappen. (Testat av macworld.se)

Apple Airpods Max
Betyg 4 av 5

Omdöme

Airpods Max är riktigt maffiga hörlurar. Dels är de gediget tillverkade, en stor och tung pjäs med design som verkligen sticker ut bland andra hörlurar (och av sådana finns det många). Dels är ljudet så bra att det tänjer på gränsen för vad en bluetooth-anslutning borde klara av. Men några missar, som det usla fodralet och avsaknaden av usb-anslutning för högre ljudkvalitet, drar ned på helhetsintrycket. Och de är rejält dyra.

Positivt

  • Riktigt bra ljud oavsett genre.
  • Spännande design med hög komfort.
  • Bra handhavande.

Negativt

  • Dyra.
  • Sämre batteritid än konkurrenterna.
  • Ingen usb-anslutning för ljud.
Testad: December 2020
Tillverkare: Apple
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Batteritid: Upp till 20 timmar med eller utan brusreducering. 5 minuter laddning ger 1,5 timmar lyssning
Pris: Från 6 990 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Airpods Max 

Beoplay H95: Snygga och välljudande dyrgripar

Bang & Olufsen firar 95-årsjubileum med ett par brusreducerade och trådlösa over-ear-hörlurar i lyxklassen.

Beoplay H95
Betyg 4 av 5

Omdöme

Jubileumsmodellen H95 övertygar på samtliga plan. Läckert designade i äkta läder och aluminium. Vi gillar de användarvänliga touchfunktioner och vreden liksom den dedikerad knappen för röststyrning på öronkåporna och kvalitén på uppspelningsljudet är det få som kommer i närheten av. Brusreduceringen är bra men har en liten bit kvar för högsta betyg.

Positivt

  • Makalöst bra ljud
  • Sjukt snygga, smidig hantering
  • Grym batteritid

Negativt

  • Pris
  • Saknar automatik pausfunktion
  • Finns andra hörlurar med effektivare brusreducering
Testad: September 2022
Modell: Beoplay H95
Tillverkare: Bang & Olufsen
Batteritid: Upp till 38 timmar (med ANC)
Pris: Kostar 6 699 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Beoplay H95 

Bose NC Headphones 700 – en ljudmässig fullträff

Bose 700 har ett par år på nacken, men de låter fantastiskt och levererar en tydlig och välbalanserad ljudbild.

Bose NC Headphones 700
Betyg 5 av 5

Omdöme

Är du ute efter ett par riktigt kompetenta brusreducerande hörlurar och på samma gång ropa in något av det trendigaste som går att bära på hjässan, då är Bose 700 valet för dig. Snygg design, användarvänliga rent funktionsmässigt och en ljudmässig fullträff.  

Positivt

  • Komfortabla, även vid längre sessioner
  • Ljudet!
  • Klassledande aktiv brusreducering

Negativt

  • Dyra
  • Batteritiden imponerar inte
  • Lanserades för över tre år sedan 
Testad: Augusti 2019
Modell: Noise Cancelling Headphones 700
Tillverkare: Bose
Batteritid: Upp till 20 timmar
Pris: Kostar 3 233 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Bose NC Headphones 700 

Bowers & Wilkins PX7: Over ear-hörlurar med fantastiskt ljud

Ljudkvaliteten är grymt bra, men hörlurarna har tyvärr också några små skönhetsfläckar.

Bowers & Wilkins PX7
Betyg 4 av 5

Omdöme

Bowers & Wilkins PX7 låter helt fantastiskt bra, oavsett vilken typ av musik du lyssnar på. Även brusreduceringen och batteritiden imponerar. Men det finns även några småsaker att anmärka på, som en något tveksam komfort, bristfälliga mikrofoner vid telefonsamtal och en lite funktionsfattig app. På det hela taget är det dock ett par hörlurar vi rekommenderar.

Positivt

  • Fantastiskt ljud
  • Bra brusreducering
  • Bra batteritid

Negativt

  • Något tveksam komfort
  • Högt pris
  • Ingen EQ
Testad: November 2021
Tillverkare/kontakt: Bowers & Wilkins, bowerswilkins.com
Aktiv brusreducering: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 30 timmar
Pris: Från 3 978 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Bowers & Wilkins PX7 

JBL Live 650BTNC: Välljudande och bekväma brusreducerande hörlurar

Oavsett om det gäller hörlurar eller portabla högtalare så tillhandahåller JBL ett imponerade utbud av modeller i de flesta kategorier och prisklasser.

JBL Live 650BTNC
Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Live 650BTNC är i vårt tycke ett par riktigt välljudande hörlurar i mellanprisklass med en del smarta och användningsbara funktioner. Batteritiden är klart godkänd och hörlurarna är bekväma även under en längre tid. Knappsatsen är emellertid lite plottrig och knapparna saknar tydliga markeringar. Brusreduceringen gör jobbet, men är inte justerbart och når inte upp till samma höga klass som i de bästa hörlurarna i testet. Priset har sjunkit rejält sedan testtillfället vilket gör att vi justerar upp betyget ett snäpp.

Positivt

  • Modern design
  • Bra aktiv brusreducering
  • Google Assistant

Negativt

  • Ej ställbar brusreducering
  • Plastig knappsats, lätt att trycka fel
Testad: September 2019
Tillverkare: JBL
Anslutning: Bluetooth 4.2, 3,5 mm aux
Batteritid : 20 timmar (med ANC aktiverad), 230timmar utan ANC
Pris1 990 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av JBL Live 650BTNC 

JBL Tour One M2: Bekväma hörlurar med bra ljud

JBL:s nya hörlurar Tour One M2 är bra, men prislappen är hög.

JBL Tour One M2
Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Tour One M2 sitter bekvämt på huvudet, låter bra och har helt okej brusreducering. Men små och svårstyrda knappar och ett aningen för högt pris drar ned betyget.

Positivt

  • Bra ljud
  • Bekväma
  • Bra samtalskvalitet

Negativt

  • Små och svårstyrda knappar
  • Brusreduceringen kunde vara bättre
  • Högt pris
Testad: Mars 2023
Tillverkare: JBL
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Batteritid med brusreducering: Upp till 50 timmar
Lägst pris: 2 990 kronor hos MediaMarkt
...
 Läs hela testet av JBL Tour One M2 

Marshall Monitor II ANC: Ikoniska rockhörlurar övertygar

Rockiga hörlurar med säregen design och attityd.

Marshall Monitor II ANC
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi gillar Marshall Monitor sedan tidigare. De smidiga kontrollknapparna är fortfarande en av de smidigaste lösningarna på marknaden och ljudmässigt finns inte mycket att anmärka på.

Positivt

  • Bra ljud.
  • Suveräna funktionsknappar, användbar app.
  • Batteritid.

Negativt

  • Dyra
  • Den rockiga designen passar inte alla.
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Marshall
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Batteritid: Upp till 30 timmar med aktiv brusreducering, upp till 45 timmar utan.
Pris: Från 2 390 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av Marshall Monitor II ANC 

Philips Fidelio L3: Utmärkt ljud och bra brusreducering

Philips Fidelio L3 är ett par brusreducerande hörlurar med imponerande batteritid, utmärkt ljud, och ovanligt välfungerade touchkontroller.

Philips Fidelio L3
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Philips Fidelio L3 låter utmärkt, har en bra brusreducering, imponerande batteritid och välfungerande styrning via knappar och touchkontroller. Och trots att de är relativt tunga sitter de bekvämt på huvudet. Bara några små detaljer hindrar dem från att få högsta betyg.

Positivt

  • Ljudet
  • Brusreduceringen
  • Batteritiden
  • Smarta funktioner

Negativt

  • Relativt tunga
  • Högt pris
Testad: November 2021
Tillverkare/kontakt: Philips, philips.se
Aktiv brusreducering: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 32 timmar
Pris: Kostar 2 243 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Philips Fidelio L3 

Sennheiser Momentum 4 – efterlängtad uppföljare levererar

Hörlurarna Momentum 4 har bra ljud och grym batteritid, men också ett par svagheter.

Sennheiser Momentum 4
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Sennheiser Momentum 4 lever upp till förväntningarna och levererar såväl ett grymt bra ljud som en fantastisk batteritid på 60 timmar. De enda svagheterna är egentligen komforten, som inte är hundraprocentig och brusreduceringen som inte når upp i samma klass som hos konkurrenterna.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Bra samtalskvalitet
  • Grym batteritid

Negativt

  • Något begränsade funktioner
  • Inte hundraprocentig komfort
  • Brusreduceringen kunde vara bättre
Testad: Augusti 2022
Tillverkare/kontakt: Sennheiser
Aktiv brusreducering: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 60 timmar
Pris: 3 152 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Sennheiser Momentum 4 

Shure Aonic 50: Välljudande trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering

Är du på jakt efter ett par hörlurar som är bra på det mesta men som även fungerar i flera olika sammanhang? Spana då in Aonic 50 från Shure.

Shure Aonic 50
Betyg 4 av 5

Omdöme

Snygga, klassiskt designade hörlurar som är både bekväma och funktionsmässigt användarvänliga. När det gäller Aonic 50 och just aktiv brusreducering har Shure förvisso en del kvar att jobba på, men tanke på hur de i gengäld presterar ljudmässigt förlåter vi allt. En ren kärleksförklaring till dig som menar allvar med ditt lyssnande tillika en käftsmäll till konkurrenterna. Sedan vi testade dem har dessutom priset sjunkit rejält!

Positivt

  • Makalöst bra ljud
  • Komfortabla
  • Bra batteritid

Negativt

  • Pris
  • Aktiva brusreduceringen övertygar inte
Testad: december 2020
Tillverkare: Shure
Anslutning: Bluetooth (5.0), stereokabel 3,5 mm
Batteritid: Upp till 20 timmar (med ANC)
Pris: Från 2 935 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Shure Aonic 50 

Sony WH-1000XM5: Brusreducering i världsklass

Sony WH-1000XM5 har ljud i toppklass och brusreduceringen är den bästa vi har stött på.

Sony WH-1000XM5
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Sony WH-1000XM5 är ett par grymt bra hörlurar med ljud i toppklass och den bästa brusreducering vi har stött på. De är också väldigt funktionsrika, har bra batteritid och utmärkt samtalskvalitet. Men nyheterna och förbättringarna jämfört med föregångaren Sony WH-1000XM4 är rätt få och prislappen är hög.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Fantastisk brusreducering
  • Utmärkt samtalskvalitet
  • Funktionsrika

Negativt

  • Högt pris
  • Inte hundraprocentig komfort
  • Lite få nyheter och förbättringar
Testad: Juni 2022
Tillverkare/kontakt: Sony, sony.se
Aktiv brusreducering: Ja
Mikrofon: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 30 timmar
Pris: 4 033 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Sony WH-1000XM5 

Sony WH-XB910N: On ear-hörlurar med mycket bra ljud – och pris

Sony WH-XB910N har såväl riktigt bra ljud som många smarta funktioner till ett vettigt pris.

Sony WH-XB910N
Betyg 5 av 5

Omdöme

Sony WH-XB910N låter mycket bra, särskilt den tunga basen, bra brusreducering, imponerande batteritid, välfungerande styrning och en lättanvänd och funktionsrik app. Allt till ett överkomligt pris. Det enda lilla minustecknet är en något tveksam komfort i längden, men det hindrar inte Sony WH-XB910N från att få högsta betyg.

Positivt

  • Ljudet
  • Brusreduceringen
  • Batteritiden
  • Smarta funktioner

Negativt

  • Lite tveksam komfort i längden
Testad: Mars 2022
Tillverkare/kontakt: Sony
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Aktiv brusreducering: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 30 timmar
Batteritid utan brusreducering: Upp till 50 timmar
Pris: 1 838 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Sony WH-XB910N 

Fler testade brusreducerande hörlurar