Denon AH-GC30: Lyxlurar med ljudkvaliteten i fokus

Denon höll oss på halster länge innan de äntligen lanserade en efterträdare till GC20. En sådan väl värd väntan förhoppningsvis – att Denon kan det här med ljud är inget nytt vilket innebär att förhoppningarna är onekligen högt ställda på dessa helt nya AH-GC30.

Denon AH-GC30

Hörlurarna levereras i en trist och intetsägande pappkartong som förmedlar en nästintill ”billig” känsla. I vanlig ordning kan man säga, för så här har det sett ut under en längre tid när det gäller just hörlurar från Denon. Första intrycket är nog så viktigt och det blir något av en antiklimax när vi lägger vantarna på produktförpackningen – speciellt med tanke på att AH-GC30 betingar närmare 4 000 kronor.

Som tur är dras mungiporna uppåt när vi packar upp hörlurarna. Här är kvalitetskänslan betydligt högre och designen är verkligen lyckad. Testexemplaret är i vitt utförande (modellen finns även i svart) där fästet för kåporna bryter av snyggt i guld. Här finns en hel del plastdetaljer för att hålla vikten nere, men den håller hög klass och den konstläderklädda bygeln levererar en lyxig känsla.

Komfortabla, även under längre lyssningar

Samma material hittar vi på öronkuddarna som är fyllda med memoryskum och komfortmässigt har Denon här lyckats rejält. Trots flera timmars användande blir det aldrig påfrestande trots ett relativt fast grepp om hjässan.

Denon AH-GC30
Knappsatsen förmedlar en viss ”budgetkänsla”.

Den aktiva brusreduceringen går att ställa i tre olika lägen: ”flyg”-, ”kontor”-, eller ”stad”. I ärlighetens namn märker vi ingen större skillnad mellan dessa, men å andra sidan filtrerar funktionen bort en hel del oönskat brus oavsett vilket läge vi väljer. Långt ifrån lika effektivt som i exempelvis Sonys WH-1000XM3, men gott nog för att ge dig sinnesro på flygresan. Funktionen aktiveras genom ett längre tryck på NC-knappen, likaså när du vill stänga av den, därefter ett snabbt tryck för att byta mellan lägena.

Trist app

Det finns en dedikerad app som erbjuder en femstegad equalizer och ett gäng olika förinställda ljudlägen att välja mellan, samt en internetradiotjänst (Tunein). Appen utgår ifrån filer lagrade på telefonen, så att styra uppspelningen eller söka efter artister och spellistor fungerar inte när du streamar musik från exempelvis Spotify. Överlag är appen trist till utseendet och saknar vettiga funktioner, så egentligen kan du både ha och mista den.

Nej, det vill sig kanske inte riktigt när det kommer till användarvänlighet och mjukvara. Styrkan ligger i ljudkvaliteten och i lyssnarupplevelsen. Denon AH-GC30 låter nämligen oförskämt bra. En varm och fyllig ton omsluter oss, utan att ge avkall på vare sig detaljer eller rymdkänsla. Skillnaden mellan att lyssna med eller utan brusreduceringen är försumbar, vilket är ett gott betyg, och det går att dra på rejält utan att det brister någonstans. Ska vi peka ut något specifikt så är det dess nedre mellanregister, som är mästerligt avvägt och något av det bästa vi upplevt i segmentet.

Omdöme

När det gäller aktiv brusreducering är Denon AH-GC30 en bit ifrån de bästa hörlurarna i testet och kontrollknapparna liksom appen lämnar en hel del att önska. Ljudmässigt däremot – jisses, vad bra det låter!

Specifikationer

Modell: AH-GC30
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Denon
Anslutning: Bluetooth 5.0 Dual Mode (inkl. aptX/aptX HD/AAC)
Batteritid: Upp till 20 timmar (Bluetooth/ANC aktiv)
Frekvensåtergivning: 5–50 000 Hz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 287 gram
Rek. pris: 3 698 kronor
Pris1 998 kronor hos Hifi-klubben.

plus

Lyckad design.
Magisk komfort.
Övertygande ljudprestanda.

minus

Funktionsknappar och den dedikerade appen.
Pris.
Enerverande röstguidning.

Betyg: 4 av 5

Denon AH-GC30 Pris vid test: 2998 kr.

Bästa pris just nu: 2698 kr