Defunc Mute levererar bra ljud men tveksam brusreducering

Ett par riktigt bra brusreducerande lurar betingar ofta ett högt pris, inte sällan uppåt 3 000 kronor, så givetvis är billigare alternativ av intresse för många av oss ljudkonsumenter. Just aktiv brusreducering är önskvärt vid bullriga miljöer, framför allt på flyg- eller tågresor med ett monotont bakgrundsljud som många upplever som störande.

Rejäla och riktigt sköna

Lurarna känns rejäla och är i våra ögon riktigt snygga. Testexemplaret kommer i svart men Defunc Mute går att få i en ljusare färgkombination i beige med guldfärgade detaljer. Stoppningen är både tjock och mjuk och komforten är riktigt bra, även under längre perioder. Bygeln som löper över huvudet får klart godkänt – och trots att den ligger an fast mot hjässan upplever vi aldrig att det trycker för hårt.

På höger kåpa hittar vi ett skjutreglage för att aktivera brusreduceringen, någon autoavstängning finns tyvärr inte så det gäller att komma ihåg att stänga av funktionen när du lägger ifrån dig dem, i annat fall kommer batteritorsk som på beställning. Vänster kåpa har, förutom en stor knapp för att aktivera bluetooth, en touchfunktion där du höjer och sänker volymen, samt byter spår. Funktionsmässigt kan alltså det mesta styras direkt på lurarna.

Dafunc Mute

Batteritiden uppges vara tio timmar, något som är lite av en överdrift. Runt åtta är närmare verkligheten för det inbyggda batteriet på 350 mAh vilket är klart godkänt. Att ladda upp det fullt tar cirka två timmar. Högtalarelementen är på 40 millimeter, en vanlig och beprövad bestyckning i segmentet och som vanligtvis brukar räcka till när det gäller volym och tyngd i basåtergivningen.

Och visst låter det. Riktigt bra dessutom, med en klar och luftig karaktär och bra tryck i den nedre delen av frekvensområdet. Men lurarna spelar inte särskilt högt (trots en impedans på 32 ohm), något som kan vara bra att ha i åtanke om du gillar att dra på rejält.

Läs även: Stort test av hörlurar – on-ear, brusreducering

Den aktiva brusreduceringen är det stora sorgebarnet när det gäller Mute. Funktionen håller helt enkelt inte måttet. Under en långflygning får den bekänna färg och bakgrundsbruset dämpas knappt märkbart. Däremot ändrads karaktären på det inkommande ljudet i vad närmast kan beskrivas som en tonartshöjning av bruset. I tystare miljöer (i hemmet, på kontoret eller liknande) fungerar dämpningen bättre men som reskamrat på flyget är det inget alternativ.

Omdöme

Defunc Mute är snygga och bekväma over ear-lurar som inte gör bort sig när det gäller vare sig kvalitetskänsla eller avlyssning. Den aktiva brusreduceringen är däremot usel och drar ner betyget rejält. Funktionen är den viktigaste egenskapen i kategorien och bör hörlurarna bör bedömas därefter.


Fakta Defunc Mute

Testad: Januari 2018
Tillverkare: Defunc
Anslutning: Bluetooth 4.0
Element: 40 mm neodymmagnet
Batteritid: Runt åtta timmar
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Vikt: 370 gram
Pris: Från 1 119 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: defunc.com

plus

Fast och bekväm passform
Bra ljud
Pris

minus

Den aktiva brusreduceringen
Ingen automatisk avstängningsfunktion

Betyg 5 av 10

Defunc Mute Pris vid test: 1119 kr.

Bästa pris just nu: 799 kr