Master & Dynamic MW65: Dyrgrip med övertygande ljudbild

Få tillverkare kommer i närheten av Master & Dynamic när det kommer till formfaktorn. På rak arm kommer vi på Bang & Olufsen (H9i), Bowers & Wilkins (PX) eller busfärska Bose 700 som eventuellt skulle kunna utmana inom området. I övrigt är det ganska skralt med värdiga utmanare.

Master & Dynamic MW65

För att rent visuellt skilja MW65 från syskonet MW60 (som saknar ANC) tillhör inte den enklaste av uppgifter. Men kåpornas utsida är här perforerade istället för släta och på den vänstra kåpan finns ett reglage med vilken du aktiverar den aktiva brusreduceringen.

På höger kåpa är de övriga funktionsknapparna placerade och de är tre till antalet. Med dessa justerar du volymen, byter spår samt pausar och startar uppspelningen. Samma knappar används även för handsfree-funktionen liksom för att aktivera Google Assistent. Vill du stänga av denna funktion och istället använda telefonens röststyrningsfunktion gör du detta med ett par knapptryck.

Som i alla modeller från Master & Dynamic är kvalitetskänslan förträfflig, och materialvalet är det sannerligen inget fel på. Konstruktionen i aluminium kompletteras med läder av finaste sort och kåporna med memoryskum är inbäddade i mjukt lammskinn och ger bäraren en behaglig upplevelse, även under längre stunder.

Brusreducering i två olika lägen

MW65 är i dagsläget tillverkarens enda modell som erbjuder en aktiv brusreducering och den går att använda i två olika lägen. I det så kallade High-läget används mikrofoner på både utsidan och insidan för att registrera ”oljudet” och därefter skapa motsatta ljudvågor för att blockera bruset. I Low-läget används enbart mikrofonerna på kåpans insida.

MW65
Med den lilla knappen nere till höger styr du brusreduceringen.

Även om vi upplever att skillnaden mellan dessa två aktiva lägen är marginell är brusreduceringen riktigt bra och isolerar effektivt mot lågfrekvent oljud, som från flygmotorer, men även mot störande vindbrus. Prestandamässigt når MW65 inte ända upp till exempelvis Bose 700, men de tar igen detta med råge när det kommer till ljudkvalitet. För det här låter riktigt bra!

Något oväntat låter det som allra bäst med den aktiva brusreduceringen aktiverad i High-läget, där framför allt basåtergivingen blomstrar ut till fullo och bidrar till det fylliga och levande ljud Master & Dynamic sedan tidigare skämt bort oss med.

Den största konkurrenten här är snarare syskonet MW60 som med sina 45 millimeters Neodymium-element presterar nästan oförskämt bra och detaljerat över ett brett register (5 – 25 000 hertz). I MW65 hittar vi de något mindre 40mm Beryllium-elementen med ett något snävare frekvensomfång (20 – 20 000 hertz).

Omdöme

Vi har väntat länge på ett alternativ med aktiv brusreducering från Master & Dynamic, och med MW65 visar de att de menar allvar. Design och komfort håller högsta klass liksom lurarnas förmåga att eliminera oönskat ljud utifrån. Ljudmässigt håller de vad den yttre fasaden lovar. En modell för finsmakaren på resande fot. Prislappen är däremot en mindre rolig historia...

Specifikationer

Modell: MW65
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Master & Dynamic
Anslutning: Bluetooth 4.2 (AptX och SBC-stöd), aux 3,5 mm
Batteritid: Upp till 24 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 245 gram
Övrigt: Inbyggd Google Assistent
Rek. pris: 5 490 kronor
Pris: Från 5 490 kronor hos Prisjakt. 

plus

Sjukt snygga.
Komfortabla, även under längre perioder.
Låter fantastiskt.
Effektiv ANC.
 

minus

Dyra.
Saknar ljudinställningsmöjligheter (ingen dedikerad app).
Är inte vikbara.

Betyg: 4 av 5

Master & Dynamic MW65 Pris vid test: 5490 kr.

Bästa pris just nu: 3235 kr