För ett år sedan testade vi den då hittills billigaste stora 4k-tv:n vi kunde hitta, en 50-tummare från Andersson som kostade 10 000 kronor. Så vad har hänt på ett år? Dags att göra en ny fyndjakt!

Vi gav oss ut och letade efter den billigaste 4K-tv:n på den svenska marknaden. Kraven var enkla. Det ska vara så billigt som möjligt, storleken ska minst vara 50 tum, den ska gå att köpa i Sverige och inte minst det ska vara uhd-upplösning, eller med andra ord 4k.
Swedx 4k-tv
Att vi skulle hitta en såhär billig 4k-tv för under 5 000 och att den skulle komma från Sverige gjorde allt ännu märkligare.

Modern design

Efter lite letande hittade vi en svensk tillverkare som heter Swedx och de säljer en 50-tums-tv med exakt de specifikationerna för smått galna 4 890 kronor! Efter lite tjat från vår sida, man var först inte jättepigg på att låta oss testa den, så kom den äntligen. Och så här tyckte vi.

Man skulle kunna tro att en tv i den här prisklassen skulle se billig ut, plastig och utstråla ”jag är billigast”-vibbar. Men så är inte fallet. Själva chassit runt tv:n är av metall vilket inte bara gör den rätt tung, ca 17 kilo, utan även ger en för prisklassen bra kvalitetskänsla. Den påminner lite om ”Northern Star” som var en svensk tv-tillverkare som hade som signum att göra chassin i rejäl aluminium. Men nu är det dags att komma till det viktigaste: bilden.

Läs mer: Så får du en smartare tv

Var beredd att jobba

Bilden som möter dig är först en högupplöst 4k-Swedx-logo. So far so good, men sedan är det dags att påbörja grundinställningarna. Och här blir det lite jobbigt. Det är tydligt att tillverkaren inte hunnit gå igenom hela menysystemet. Vissa menyer är på engelska, andra på svenska, ibland är språken blandade i samma meny. Du som inte är vass på engelska bör ta hjälp. Varför är det så viktigt med menyerna? Jo, givetvis har vi grundinställningar som tv-kanaler men viktigast av allt är förstås att vi vill justera bilden.

När vi kör igång en bluray-film på en av de tre hdmi-ingångarna, den med arc-stöd, så möts vi av en bild som ger oss känslan av att vi råkat ställa bilden i läget ”kall” tidigare när vi höll på med menyerna. Men så var inte fallet.Bilden, som får beröm för sin skärpa, lider enormt av blåstick. Vi gick tillbaka till menyerna och lade ner ett par timmar till på att trimma bilden för att senare återgå till samma film. Nu såg det mycket bättre ut, även om färgerna känns lite urvattnade så är det här en bra bild.

Bästa pris för pixel per krona?

Nu var det dags för det roligaste, dags att titta på lite äkta 4k! Vi kör igång lite 4k-film via en Android-startbox som vi fått låna av Swedx, och som vi starkt rekommenderar. I grunden är detta ingen smart-tv men med Androidboxen får du något som är klart bättre än många smarta tv-apparater där ute.

Koppla in ett trådlös tangentbord och en mus och sen är det bara att köra, hur enkelt som helst. Boxen finns som tillbehör för 995 kronor. 4k-material ser riktigt skarpt ut och med färgerna fått inställda sedan tidigare så glömmer vi direkt priset på denna tv. Däremot lider skärmen av en hel del lagg vid 4k. Vi provade flera olika filmer för att vara säkra. Men det spelade ingen roll vad vi tittade på, lagget var kvar.

Till försvar för Swedx så har vi testat skärmar för mer än dubbelt så mycket som haft minst lika mycket lagg. Så i det stora hela är det en bild som man kan vara riktigt nöjd med. Tänk på att den kostar 4995 inkl. bordsstativ så kan du kanske leva med skavankerna. Att jämföra den med en Panasonic, Sony, LG eller någon av de andra jättarna för det tredubbla priset är orättvist. Du får vad du betalar för – och i det här fallet får du faktiskt en hel del.

Men något som vi verkligen måste nämna är ljudet – som är katastrof. Vid vanlig tittande på tv fungerar det men slår du på en film och höjer lite låter det extremt skrikigt och det blir till och med svårt att urskilja dialogen. Skärpning där Swedx.

TV, Androidbox och högtalare
En av bristerna med tv:n är brist på smarta funktioner. En annan är dåliga högtalare. Det kan åtgärdas med Swedx smarta Androidbox som finns som tillbehör för 999 kronor. Boxen gör denna enkla tv till en en helt suverän smart-tv. Köp sedan till valfri prisvärd soundbar och du har en kanon-tv.

Omdöme

Vi visste inte vad vi skulle tro när Swedx tv damp ner hos oss. Det lät bara för billigt för att vara sant. Men den tunga och rejält byggda skärmen fick oss att känna hopp och efter lite trixande med bildinställningarna, Androidboxen och en 4k-film så lyckades vi lura alla tre personer som vi bjudit in för en titt. Vi bad dem att titta på tv:n, designen, fjärrkontrollen och givetvis bilden och sedan skriva ned vad dom trodde den kostade. Ingen gissade under 10 000 kronor.

Missa inte: 6 säkerhetsprogram som skyddar alla dina prylar

Det var med Andriodboxen inkopplad. Vi rekommenderar starkt att köpa den och kanske ett par prisvärda externa högtalare. Om vi hade gett ut delbetyg i prisvärdhet hade Swedx fått en solklar 10:a. Det här en 4K-tv som många har råd med och finns i storlekarna 42 tum till 65 tum. Trots att den har sina brister så det här verkligen inte en dålig tv.

TV i trä
Vill du ha en tv som matchar fjällstugans interiör?? Inga problem, Swedx säljer också tv i träutförande. Vi vågar dock satsa på att den svarta modellen säljer bäst …

Fakta: Swedx SS-50K13-A2-PP1

Tillverkare: Swedx, www.swedx.se
Skärmstorlek: 50 tum
Skärmtyp: Kantbelyst LCD
Upplösning: 3840 x 2160 (4k uhd)
Smart-TV: Nej (inbyggd mediaspelare, inga appar)
Bildingångar: 3st hdmi 1.4a (varav en ARC), vga, scart, komponent, komposit
Ljudutgångar: Hörlur, digital koaxial
TV-mottagare: HD DVB-T/C
Uppdateringhastighet: 120 Hz
Effektförbrukning: ca 95 W
Storlek (med fot): 111,6 x 69,8 x 22 cm
Vikt: 16,5 kg
Pris: ca 4 900 kr


Väldigt lågt pris
Snygg design
4K


Bildjusteringarna behöver jobbas en del med
Är inte en smart-tv (Androidboxen löser det)
Mycket lagg i bilden
Stödjer ej HEVC = ingen Netflix i 4K

Betyg 3 av 5