10. Katapultgungan i Grand Theft Auto IV

Flera av buggarna här nedan går ut på att få karaktärer och föremål att flyga upp i skyn. Det mest kända exemplet på temat kommer från Grand Theft Auto IV, där spelaren kan utnyttja en särskild gunga för att skjutas långt upp i luften.

Missa inte: 7 pinsamma spelöversättningar vi helst vill glömma

Rykten säger att utvecklaren Rockstar visste om buggen innan lansering men att man helt enkelt tyckte den var för roligt för att fixas.


9. Level 100 i Duck Hunt

Utvecklaren bakom Nintendos något repetitiva ljuspistolsspel Duck Hunt var förmodligen övertygad om att ingen någonsin skulle orka ta sig till nivå 100. Har man ändå tålamodet att göra det bestraffas man rejält. Förutom att byrackan hånskrattar konstant åt spelaren flyger ankorna så snabbt att de är omöjliga att träffa ens för den främsta skarpskytten.


8. Dansa loss i Goldeneye 007

Rares gamla Nintendo 64-klassiker Goldeneye 007 har gett upphov till internet-memen geddan, en dans där karaktärerna i spelet skakar loss i de mest omöjliga positioner.

Buggen inträffar när spelkassetten hamnar snett i konsolen, vilket uppenbarligen får koden att gå fullständigt bananas.


7. De flygande hästarna i Skyrim

I det till ytan enorma Elder Scrolls V: Skyrim är det naturligt att en helt båtlast med buggar kommer på köpet. Det är rent av svårt att välja någon som står ut från mängden av absurditeter, men de flygande hästarna tar ändå priset. Dels har inslaget gett upphov till mängder av Youtube-klipp, dels är kombinationen av hästar och luftfärder så klart alltid lyckad.


6. Herkulestacklingen i NHL 13

Inför NHL 13 hade EA Sports gett fysikmotorn en välbehövlig helrenovering och utlovade bland annat saftigare tacklingar och mer intensiva närkamper. Vad utvecklaren glömde av var att det inte är vidare verklighetstroget att en spelare flyger flera meter upp i luften och ut i publikhavet för att till slut landa på isen när han får en vältajmad höfttackling. Herkulestacklingen blev rent av så omtalad att NHL-teamet till slut var tvungna att förklara hur man burit sig åt. Med glimten i ögat, ska sägas.


5. De deformerade barnen i The Sims 3

Buggar kommer i otaliga former och kan vara allt från frustrerande till skrämmande för spelaren. I den sistnämnda kategorin hamnar definitivt de deformerade barnen i The Sims 3.

De verkar dyka upp i otaliga former, den ena mer obehaglig än den andra. Bland de läskigaste exemplen finns hästliknande avkommor och bebisar som kan förlänga sina egna halsar.


4. Obehaglige Watson i Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Den här klassikern får snarare räknas som en besparingsåtgärd från utvecklarens sida. Sherlock Holmes ständige assistent Dr Watson har nämligen inte programmerats med särskilt många animationer alls – faktum är att han i princip bara kan röra på huvudet. Effekten blir att han helt plötsligt och utan förvarning dyker upp bakom Sherlock och på köpet skrämmer halvt slag på spelaren.


3. Den lika obehaglige Doc Mitchell Fallout: New Vegas

Jodå, nog ska vi trycka in Fallout-serien på den här listan också. Trasigast av allt i det i övrigt opolerade (men ack så fantastiska) Fallout: New Vegas är karaktären Doc Mitchell. Han frågar nämligen ut spelaren om alla möjliga detaljer samtidigt som han, i någon slags bisarr Exorcisten-flört, snurrar runt på huvudet.


2. Djurmänniskorna i Red Dead Redemption

Rockstars vilda västern-rökare är inte bara ett av de allra bästa spelen till förra generationens konsoler, det bjuder även på gott om fantastiska buggar. En av de mest underhållande gör att människorna i spelet tror att de är djur.

Det får till följd att de kan ses flaxa runt högt ovan mark eller, som i det här klippet, få för sig att de är packåsnor.


1. Minusvärlden i Super Mario Bros

Det är förstås omöjligt att göra en lista över buggar i spel utan att inkludera den mytomspunna gömda världen i Super Mario Bros. Den nås genom att ta sig till spelets första varpzon med hjälp av ett särskilt hopp. Väl där är det tyvärr inte fullt så spännande. Världen består av en endaste bana och pågår fram till dess att Marios liv eller tiden i spelet tar slut. I den japanska versionen av Super Mario Bros är minusvärlden mer intressant, och inkluderar bland annat prinsessan Peach och ett slott utan slutboss.