Inom loppet av ett par timmar hade Samsung och HTC visat upp sina nya flaggskeppsmobiler – Galaxy S6 och One M9. Vilken kommer du sukta efter?

Det finns så klart mycket vi fortfarande inte vet och inte har kunnat testa, men i väntan på en fullständig recension av båda har vi ändå haft ett par timmar med de båda mobilerna och kan ge ett preliminärt besked – och det ser mörkt ut för HTC-fans.

Industridesign

HTC gjorde ett kanonjobb med designen på One M8. Visst, den var lite för lång, men aluminiumhöljet utan skarvar var riktigt fint. M9 är en förbättring av den designen. Den rundade ryggen är lite plattare och den är lättare att få grepp om. Det är en snygg telefon som ligger bra i näven. Men den är fortfarande lite för lång och tung.

Industridesign
Äntligen – med Galaxy S6 har Samsung tagit fram en mobil som ser ut som en premiummodell.

Efter åratal av plastiga höljen som ser billiga ut även på sina flaggskepp har Samsung till slut satsat på en helt ny design på Galaxy S6. Och vilken design det är! Telefonen är vacker, lätt och ligger perfekt i handen. Kameran som sticker ut på baksidan är lite irriterande, men jämfört med One M9 vinner Galaxy S6 i både estetik och ergonomi.

Fördel: Galaxy S6

Missa inte: Här är allt vi vet om Samsung Galaxy S6

Prestanda

One M9 använder Qualcomms nya Snapdragon 810, medan Galaxy S6 använder Samsungs egna Exynos 7420. Innan vi har kört några benchmarktester blir det svårt att utse en vinnare på den fronten, även om det tidigare brukade bli fördel Qualcomm. Samsung har stoppat in en ny variant av minne kallat ufs 2.0, som kan göra mycket nytta för att snabba upp hela systemet.

Prestanda
Kommer Snapdragon 810 i One M9 slå Samsungs hemgjorda processor? Den striden väntar vi med spänning på.

När vi testade telefonerna kändes båda riktigt kvicka. Problemen med lagg och sega animationer i Galaxy S5 är som bortblåsta. HTC hade redan ett blixtsnabbt gränssnitt i One M8 och M9 är precis lika välsmort. Appar laddar snabbt och allt känns responsivt och smidigt i båda telefonerna.

Fördel: För tidigt att avgöra

Kamera

Ingen tvekan om vem som vinner det här. Vi var inga fans av One M8:s knepiga kamera med dubbla sensorer och få pixlar, och det är bra att företaget har satsat på en traditionell design med fler pixlar. Men testbilderna vi tog var bara sådär. Rätt genomsnittliga faktiskt. Det tar fortfarande lite för lång tid från att du trycker på slutarknappen till att den tar bilden, och bilder i svagt ljus ser inte så bra ut som de borde göra i en så ny mobil. Vi måste testa mer noggrant för att veta säkert, men det ser ut som att HTC:s mjukvara lägger på för mycket skärpa och brusreducering.

Kamera
Kameran kan vara Galaxy S6 bästa enskilda komponent, den utstickande kroppen till trots.

Kameran i Galaxy S6 däremot är – enligt vårt visserligen mycket korta test – riktigt imponerande. Kameraappen öppnas ögonblickligen när du dubbelklickar på hemknappen, oavsett vad du håller på med. Fokuserings- och slutartiderna är mycket korta. Det här är en snabb kamera. Tänk Iphone 6-snabb. Ljuset där vi testade var hyfsat bra och vi upptäckte inga uppenbara problem med exponering eller överbearbetning. Appen är dessutom ren och enkel och har precis lagom mycket funktioner för att tillfredsställa entusiaster utan att förvirra alla andra.

Fördel: Galaxy S6

Ljud

Vi är glada att Samsung har flyttat högtalaren från baksidan av telefonen till botten, men den borde ligga på framsidan. Och en flaggskeppsmobil som den här borde ha stereohögtalare. Vi ser inge skäl till att Galaxy S6 skulle vara en särskilt välljudande telefon.

Ljud
HTC One M9 är förmodligen mobilen med bäst ljud på marknaden. Spana in högtalargrillen.

På ljudfronten levererar däremot One M9. Den har ett par fina, högljudda högtalare (för att vara en mobil) med teknik från Dolby Audio, en över och en under skärmen. Det kan vara en mest välljudande telefonen någonsin.

Fördel: One M9

Gränssnitt

HTC:s nya Sense 7 påminner mycket om Sense 6. Visst bygger det på Android Lollipop, but det kommer du knappt att märka eftersom så många delar av gränssnittet ser likadana ut som förut. Multitaskingvyn är precis samma som tidigare med tumnaglar i ett rutnät istället för den blädderbok som används i standardversionen av Lollipop. Det är ett högst användbart gränssnitt som är enkelt och lättläst, men vi önskar att HTC hade anammat mer av Googles nya design. Specialanpassade teman är en trevlig detalj och kommer uppskattas rejält av vissa användare, men den widget som tar upp halva hemskärmen med olika appar för olika platser är inte så imponerande och det finns redan bra lösningar för de som vill ha det i Google Play-butiken.

Gränssnitt
Det är fortfarande lite rörigt, men Samsungs Touchwiz har i alla fall blivit bättre.

Det tar emot lite att säga det, men Samsungs nya Touchwiz-gränssnitt är... bättre. De blå nyanserna som fanns överallt är kvar, men nu kan du byta ut dem med ett tema. Samsung hade tidigare många abstrakta ikoner som inte gjorde det tydligt vad en app gör, men många av dessa har bytts ut till tydlig text istället. Allt är plattare, renare och mindre skrymmande. Samsung ligger även mycket närmre Googles referensdesign för Android.

Fördel: Galaxy S6

Missa inte: Acer satsar på Windows 10-mobiler

Skärm

Vi tycker inte att en 5-tumsskärm behöver quad hd (1440p), så att HTC One M9 ”bara” har 1080p är inget som bekymrar oss. Den ser skarp, ren och ljus ut.

Skärm
Med Galaxy S6 kan Samsung ha gjort den bästa skärmen i branschen.

Men Samsung har visat prov på att kunna gå ännu längre med sina Superamoled-paneler, och den 5,1 tum stora quad hd-skärmen på Galaxy S6 är ursnygg. Den är dessutom väldigt ljusstark. Om Samsung kalibrerar dessa lika bra som på Note 4 kommer det förmodligen vara den bästa skärmen bland dagens mobiler.

Efter vårt korta test är vi väldigt nöjda med skärmarna i både One M9 och Galaxy S6, men vi måste ändå säga...

Fördel: Galaxy S6

Annan teknik

Om det är något som talar emot One M9 så är det att den egentligen inte har något riktigt nytt att komma med. Den har en snabbare processor och bättre kamera, visst, men det finns inget riktigt nyskapande. Det är ”bara” en riktigt bara mobiltelefon.

Annan teknik
Galaxy S6 utlovar supersnabb laddning – på en trådlös laddmatta till på köpet.

Galaxy S6 å andra sidan har hur mycket teknik som helst. Den nya fingeravtrycksläsaren fungerar mer som Apples touch id – du behöver inte längre svepa med fingret utan det räcker med att hålla det mot hemknappen. Samsung Pay använder tekniken från Looppay för att betala via magnetkortsläsare (en teknik som dock inte kommer fungera med europeiska kort som alla använder chip-och-pin). Den har trådlös laddning med både PMA- och WPC-standarderna, så den kan laddas med till exempel Starbucks trådlösa laddare och Qi-laddare (till exempel Ikeas nya möbler med inbyggda laddare som släpps i april).

Pulsmätaren på baksidan är också kvar, och nu har den dessutom fått en annan och mer användbar funktion: Du kan nudda vid den för att ta en selfie med den frontmonterade kameran.

Fördel: Galaxy S6

Slutsats

Vi har ännu inte en fullständig bild av dessa båda telefoner, men efter ett par timmars testande är vi betydligt mer imponerade av Galaxy S6 än av One M9. Det är tvärt emot vår uppfattning av förra årets Galaxy S5 och One M8.

Vi har fortfarande mycket att testa innan vi kan sätta betyg på telefonerna. Kamerorna måste testas under kontrollerade förhållanden. Vi vill veta om det finns någon reell skillnad i mottagning. Vi vill testa hur länge batterierna räcker vid verkligt bruk. Vi vill testa skärmarna under en rad ljusförhållanden. Och vi måste så klart veta hur mycket de kostar. Telia har meddelat sina priser på Galaxy S6, men HTC har bara gett oss sitt riktpris för One M9.

Håll utkik efter vårt djupare test.