Under Mobile World Congress demonstrerar Fujitsu en iris-skanner för mobilen. Tekniken låter dig logga in på en telefon utan varken kod eller fingeravtryck och det är den första i sitt slag enligt företaget.

Sensorn analyserar den färgade ringen i dina ögon och ska fungera även om du använder glasögon eller kontaktlinser. Avkänningen tar mindre än en sekund att genomföra.

Iris-skanner
I prototypen sitter sensorn och led-lampan strax ovanför skärmen. För att programmera in sina ögon tittar man i cirklarna.

Prototypen väger mindre än ett gram och består av en infraröd led-lampa och en infraröd kamera på ovansidan av mobilen, riktad mot användaren. Första gången behöver man följa en guidning på skärmen och titta på några färgade cirklar som animerats, på det sättet tar telefonen tillräckligt många bilder av dina ögon för att känna igen dem igen senare. Därefter går det att låsa upp telefonen genom att titta på den så länge den inte är för långt bort. Enligt Fujitsu själva är felfrekvensen mindre än en gång av 100 000.

Fujistu är ännu inte säkra på om de kommer göra detta till en kommersiell produkt, men i så fall skulle den kunna finnas på marknaden inom ett år.