Det har snackats länge om trådlös laddning via induktionsteknik men trots att vi har testat ett gäng intressanta prototyper för flera år sedan händer det inte mycket. Varken när det gäller induktionsladdning eller trådlös överföring av bild och ljud (Wireless HD). När det gäller just signalöverföring misstänker jag att det som bromsat upp utvecklingen här är att vi samtidigt går starkt mot 4k, och ännu högre upplösning, vilket ökar bandbreddskraven ganska brutalt. Men på strömsidan borde det ju snarare bli enklare med tiden när våra prylar blir allt mer effektiva och strömsnåla.

Det finns två konkurrerande standarder inom området för trådlös elöverföring, Qi-standarden från WPC och Power Matters Alliance. Båda har tunga aktörer från elektronikbranschen bakom sig, och visst finns det ett gäng mobiltelefoner från bland andra Nokia och Samsung som har inbyggt stöd för induktionsladdning. Men det har gått extremt trögt. Därför är jag väldigt glad över att Ikea går in och styr upp det hela. Med sina nyligen lanserade sängbord och skrivbord med integrerade induktionsladdare kommer det här att bli succé. Jag är helt säker på att många kommer att köpa nya möbler hemma nu enbart för att slippa de där irriterande kablarna. Och nästa steg är givetvis tv-bänken.

Mer från Mikael Lindkvist: "Därför banar biograferna väg för filmpiraterna" 

Redan nu finns en Qi-standard för att leverera 120 watt trådlöst, och det har även visats prototyper av en ny enkilowatts-variant. Tv-bänken kommer med andra ord inte att vara något problem.

Ett annat spännande område som jag tror starkt på är köket. Tänk dig en köksbänk som du inte bara måttbeställer från möbeltillverkaren, utan i samma veva ritar du in var du vill ha dina strömzoner. Kaffebryggaren, hushållsmixern, köksradion, allt kommer givetvis att kunna laddas direkt från bänkskivan.

Qi-standarden har fortfarande sina begränsningar förutom effekt-biten. Exempelvis tappar du idag en del i effektivitet och det krävs att sändare och mottagare är extremt nära varandra. Men framför allt är vi fortfarande beroende av fasta placeringar, att vi lägger prylarna på en specifik yta när de ska laddas. Drömmen vore givetvis att hela sängbordet eller tv-bänken skickade ut ström till prylarna som behövde det. Men att Ikea nu visar vägen är otroligt spännande, och stöd för trådlös laddning kommer helt klart att bli en av de viktigaste parametrarna i mitt nästa inköp av mobil. Och skrivbord.