I M3:s serie om robotar och cyborger

Världsmarknaden för servicerobotar, alltså smarta maskiner som utför sysslor och inte deltar i produktion, är i dagsläget värd 250 miljarder kronor. Om tre år, 2018, har marknaden växt till en biljon riksdaler. År 2023 kommer den vara värd dubbelt så mycket: hisnande två biljoner. Detta enligt en rapport från International Federation of Robotics (IFR). Europakommissionen redovisar att företag inom EU innehar ungefär hälften av världsmarknaden för servicerobotar. Det är med andra ord en jätteindustri vi ser växa fram.

– Intresset är mycket stort och vi har prognostiserat en försäljning på cirka 10 000 robotar i Europa under 2015. Personligen tror jag att robotar i hemmet blir en typisk hävstångsprodukt: mycket jobb i början, men när det väl tar fart så kommer det bli bra, säger Daniel Sladic, Sales Manager på kinesiska Adition Science Technology, som bland annat tillverkar roboten Keebot. 

Svenska företag som DeLaval har i flera årtionden gått i bräschen för etablerandet av industrirobotar och det finns flera aktörer i landet som håller sig väl framme inom exempelvis robotiserad sjukvård. I vardagen var dammsugar- och gräsklipparrobotarna först ut med att förenkla livet för den stressade (eller late) medborgaren.

Nu lanseras i rask takt nya automatiska hjälpredor med fokus på hemmiljön. Det är allt från övervakningsdroider till talande medicinlådor som hjälper äldre. Exakt hur marknaden kommer att utvecklas de kommande åren är det ingen som med säkerhet kan avgöra, men det finns dock trender och tendenser att ta hänsyn till. En viktig faktor att räkna på är att ensamhushållen ökar. Över 1,5 miljoner hushåll i landet består av en person vilket motsvarar nästan 38 procent av alla hushåll, enligt Statistiska Centralbyrån. Eurostat placerar därför Sverige i topp inom EU när det gäller singelboenden.

Vissa analytiker tror att vi kommer vilja ha sällskapsrobotar och artificiella husdjur likt den sydkoreanska robothunden Ginobo, medan andra menar att vi väljer produkter som är mer lika personliga assistenter eller till och med konstgjorda familjemedlemmar.

– Mycket nytt kommer att komma ut på marknaden. Robotiserat brandskydd är något som nog blir standard i kombination med rörelsesensorer och övervakningsfunktioner. Vi studerar även djurmatsdosering och liknande, säger Daniel Sladic på Adition Science Technology.

Vi har tagit tempen på marknadsutbudet och kikat på tio produkter som kan vara en försmak av framtidens intelligenta, uppkopplade hushållsassistenter. Robotar som löser vardagsproblem, sparar tid och bor hemma hos dig.

Jibo

Jibo läser sagor för barnen

Efter att ha folkfinansierats (crowdfunding) så lanseras Jibo, en robot som är tänkt som en extra familjemedlem. Jibo har ai-funktioner, talsyntes, ansikte- och röstigenkänning. Roboten kan sedan hjälpa till med allt från att läsa sagor för barnen till att spela in filmer och styra upp matlagning och vara allmänt sällskaplig.
Läs mer här


Keebot

Keebot håller dig sällskap

Den här droiden har en huvudfunktion: telenärvaro, eller mobil videokonferens, om en så vill. Kan användas som ställföreträdande kompis/assistent som följer med runt i bostaden eller som fjärrsällskap åt äldre. Keebot använder en surfplatta som kamera, mikrofån och uppkoppling. Har även övervaknings- och larmfunktioner. 
Läs mer här


Personal robot

Personal robot väljer kläder

Om du kombinerar Keebot och Jibo och designar en mer professionell modell så får du Personal robot från Robot base. Många ai-finesser som gör att den till och med kan hjälpa dig välja ut kläder och hänga med till jobbet där roboten kan bistå med exempelvis marknadsanalyser. För folk i karriären.
Läs mer här


Budgee

Budgee kånkar på 22 kilo packning

Vem gillar att släpa på saker? Budgee var från början tänkt som en hjälp i hemmet för äldre och funktionshindrade, men i takt med att produkten försetts med fler intelligent funktioner så lanseras den även som bärhjälp när du är på shoppingrunda eller reser. Budgee bär upp till 22,5 kilo och följer dig vart du går.
Läs mer här


Romo

Romo har din Iphone som hjärna

En liten anspråkslös och billig leksaksrobot som har sin hjärna i en Iphone som du fäster på transportunderdelen. Efter att Romo började säljas visade det sig att föräldrar använder produkten till telenärvaro och helt enkelt loggar in på ungens Romo för att kolla läget eller säga att det är dags för middag.

Tävling: Missa inte chansen att vinna en Romo

Läs mer här


Winbot

Putsa fönster? Det ordnar Winbot

En av de sysslor i hemmet som du gärna slipper är fönsterputsningen. Det fixar Winbot i ett nafs och utan att knota. Den smarta städroboten känner av om fönstret eller spegeln har ram och det enda du behöver göra är att flytta Winbot från ett fönsterparti till ett annat när hen är färdig.
Läs mer här


Snow blower robot

180 kilo snöslunga skrämmer grannen

Om du vill få bort det där malliga flinet som grannen haft sedan de skaffade den där dyra robotgräsklipparen förra sommaren så är en 180-kilos robotiserad snöslunga lösningen.
Monstret från företaget Super Droid Robots har fyrhjulsdrift och gör processen kort med den mest ymniga frysta nederbörden.
Läs mer här


Droplet

Droplet vattnar din trädgård

Mer än hälften av den väta som vattnas ut i en trädgård med en vanlig spridare gör ingen nytta och kostar dessutom en onödig slant extra. Droplet är en utomhusrobot inte helt olik en automatisk gräsklippare, med den skillnaden att den här boten vattnar dina växter och gör det med precision.
Läs mer här


Catgenie

Catgenie tömmer äckliga kattlådan

Ok, ok, det här är mer av en smart maskin än en renodlad robot, men hej vad Catgenie löser ett supertråkigt vardagsproblem: kattlådan och dess innehåll. Det här är en helautomatisk kattoalett som är fullständigt självrenande. Ströet renas även det i processen så lösningen är dessutom väldigt miljövänlig.
Läs mer här


Mousr

Låt kattskrället leka med Mousr

Liten, fånig, men ändå väldigt rolig – om du är katt eller kattägare. Mousr från Petronics är en robotmus som i brist på bättre uttryck är speciellt framtagen för katt- och råttalek. Perfekt för dig som har innekatt med jaktinstinkterna intakta. Mousr kan kontrolleras från din smartphone.
Läs mer här