Compressorhead

Compressorhead lirar tung metall

Händerna i luften för världens tyngsta metalband som är, eh, gjorda av metall. Trion, bestående av droiderna Bones, Stickboy och Fingers, lirar på hårt rockande festivaler där de river av egna versioner av låtar av Led Zeppelin, Motörhead och Ramones. ”Metallica are about 400 kg. Compressorhead? 1 300 kg!”
Läs mer här


Rex

Rex - robotprotesen

Forskaren Bertolt Meyer vid universitet i Zürich har konstruerat en robot som består av delar som kan opereras in i människor: pacemaker, konstgjorda lungor, prostetiska lemmar och så vidare. 17 olika företag har donerat delar till Rex som är en avbild av sin skapare som i sin tur har en armprotes.
Läs mer här


Actroid-F

Actroid-F är morgondagens skådis

Japaners fascination för konstgjorda karaktärer är väldokumenterad, men allra längst fram i utvecklingen ligger Actroid-projektet. Idén är att kombinera artificiell intelligens och väldigt naturtrogen robotteknik för att skapa automatiserade skådespelare. Snart i en tv-serie nära dig.
Läs mer här


Bionic Kangaroo

Bättre studs med Bionic Kangaroo

Det internationella teknikföretaget Festo har över 16 000 anställda och sysslar med automatisering. Som ett test har man tagit fram en robotkänguru. Allt annat vore vansinne.
Det konstgjorda djuret härmar sin verkliga förlaga med den äran och kan komma upp i bra hastigheter när den skuttar iväg. 
Läs mer här


Robird

Robird – den flygande fågelskrämman

Holländska Clear Flight Solutions har en egen nisch: robotiska rovfåglar. En Robird, som de kallas, kan ha flera olika funktioner, exempelvis skrämma bort mindre fåglar från grödor och odlingar. Det finns även de som menar att Robirds är bättre än drönare när det gäller övervakning, eftersom i är svårare att upptäcka.
Läs mer här


Atlas

Atlas är som Terminator

Nu börjar vi snacka riktiga Terminator-takter! Beställd av det amerikanska säkerhetskomplexet Pentagon och tillverkad av Boston Dynamics är Atlas en tålig och tuff rackare. Utgångspunkten för Atlas-projektet är att roboten ska kunna användas som räddningspersonal i svår terräng.
Läs mer här


PR2

PR2 hämtar biran

Silicon Valleys bidrag till robotutvecklingen är i första hand är tänkt att vara en betjänt åt människor. På företaget Willow Garage hämtar PR2 öl år medarbetarna. PR2 är baserad på öppen källkod och plattformen kommer säkerligen att hackas och anpassas till en mängd olika användningsområden.  
Läs mer här


Nao

Nao – vovven som spelar fotboll

Franska Nao är mest känd för att petat Sonys robothund Aibo som standarddroid vid den årliga Robocup-tävlingen, en fotbollsturnering för robotar. Det huvudsakliga syftet med Nao-robotarna är dock som en del av teknikundervisningen i skolor. Nao finns på över 200 lärosäten över hela världen.
Läs mer här


Paul

Paul ritar av ditt ansikte

Den tyska roboten Paul liknar inte ett djur eller en människa utan formen av en ensam droid-arm. Men så har Paul ett specifikt syfte också. Roboten använder en kamera för att studera en persons anletsdrag. Sedan tecknar Paul ett portträtt av modellen i flygande fläng.
Läs mer här


Robotic Poledancers

Sexiga robotdansare – funkar det?

Så kallade exotiska dansare kan behöva se sig om efter en ny försörjning om den brittiska konstnären Giles Walker slår igenom stort. Han har skapat robot-gogo-dansare som rör sig till musik vid en stång, så kallad pole dancing. Kanske en försmak av vad sf-författare kallat robo-sexualitet.
Läs mer här

Läs hela M3:s serie om robotar och cyborger