I M3:s serie om robotar och cyborger


1: Usb-minne som finger

Jerry Jalava från Finland har låtit bygga in ett usb-minne direkt i ett finger. Du behöver aldrig glömma usb-minnet hemma och du kan alltid vara den som under en konferens (då alltid någon keynote ligger på fel dator) vara den som fixar filöverföringen.


2: Ny arm styrs från hjärnan

Claudia Mitchell sägs vara den första kvinnan i världen som blivit cyborg och har en liknande arm som en man vid namn Jesse Sullivan också har. Enligt uppgift ska dessa vara kopplade till nervsystemet så att de kan kontrollera den likt en riktig arm. Du vet väl hur du kontrollerar dina armar? Du bara gör det, tar upp kaffekoppen och dricker. Inget konstigt med det.


3: Chip som styr din omvärld

Kevin Warwick driver ett projekt där han vill ta reda på vad som händer om man kombinerar en människa med en dator. Han har låtit operera in ett chip i armen vilket gör att han kan tända lampor, öppna dörrar och även styra en extern robotarm med sina egna rörelser. Något allt fler har börjat göra den senaste tiden. (OBS! Vi rekommenderar rostfria komponenter.)


4: Färgblind ”hör” färger

Artisten Neil Harbisson föddes färgblind och har alltid drömt om att kunna se färger. Numera har han ett implantat, kopplat till ett elektroniskt öga. Ögat visar färger i form av ljud, vilket gör att han kan ”höra” olika ljud och frekvenser och på så sätt tolka färger. Om du möter honom och du har färgglada och spräckliga kläder på dig, misstänker jag att det blir som en hel orkester i hans huvud.


5: Blinda kan se

Jens Nauman har varit blind i 20 år. Med hjälp av cyborgteknik, direkt kopplad till hans hjärna och en kamera i ett par glasögon så kan han plötsligt se hjälpligt. Jens kan urskilja skuggor och ”linjer” och har därför tagit sig ut från det totala mörkret. Ett exempel där tekniken gör underverk för människan.


6: Terminator-handen

Sean McHugh förlorade sin högerhand i en olycka. Idag har han en ”terminatorlik” arm istället. Tillverkaren av armen använder honom i sin marknadsföring och där säger Sean att han trodde att något sådant här aldrig skulle hinna uppfinnas under hans livstid. Han är alltså mycket nöjd och belåten med sin nya arm.


7: Inbyggd kamera direkt i ögat

Rob Spence har låtit bygga en kamera som han kan installera direkt innanför ögonlocket. Den spelar in allt han ser och fungerar trådlöst och kan skicka bilden till en bildskärm. Han stoppar in den i ögat ungefär som en lins och kan även plocka ut den och låta det elektroniska ögat filma från en annan vinkel. Det går alltså att ta en selfie med sitt eget öga.


Diverse kroppsdelar

8: Länktips för dig som letar kroppsdelar

Internet är fullt av bilder och det är inte lätt att veta vad som är på riktigt och inte. Men om du letar reservdelar, kolla in den här sidan som sammanställt cyborg-delar. Externa njurar, artificiell mage, fötter och armar. Det är bara hoppas installationen går smärtfritt och enkelt och att dessa delar inte hela tiden måste uppdatera mjukvaran. Då skulle man ju bli galen.
Se länktips här

Missa inte: Vinn roliga Iphone-roboten Romo