De små tåliga actionkamerorna har gjort ett brutalt intåg på videomarknaden de senaste åren. Idag finns det mängder av kameror att välja bland, och om du vill filma det perfekta puderåket eller när du ramlar nerför ett stup under en cykel handlar det egentligen bara om hur mycket eller lite pengar du vill spendera.

polaroid cube videokamera
Kameran är mycket tilltalande till såväl storlek som design.

Om svaret är ”ganska lite” är Polaroids nya sötnos ett alternativ. Polaroid Cube kostar strax över en tusenlapp, och kan som andra actionkameror monteras på de flesta lika typer av prylar med rätt utrustning. Kameran är mycket liten till formatet, och som namnet antyder kubformad. Den finns i tre olika färger, och just testexemplaret är tjusigt blått med ett band i regnbågens alla färger runt om.

Få inställningsmöjligheter

Det slår oss snabbt att detta är en mycket enkel kamera. På ovansidan finns en stor rund knapp som styr kamerans båda funktioner: ett tryck ger en stillbild, två tryck ger videoinspelning. På baksidan finns en usb-kontakt, plats för ett micro-sd-kort samt en omställare för att filma i 720p eller 1080p. Dessa kontakter sitter bakom en lucka som skruvas bort med ett mynt eller en kniv, vilket är lite irriterande för den som inte har något sådant att tillgå. Det finns smartare sätt att försegla en lucka.

Några andra kamerainställningar finns inte att göra direkt på kameran, men när du sätter i ett minneskort i kameran sparas ett lite program som ger ett par extrainställningar. Dessa är dock begränsade till att aktivera tidsstämpeln och en loopfunktion som låter dig spela in kontinuerligt.

Magnetfäste

På kamerans undersida finns en magnet som gör det möjligt att fästa kameran på vilket magnetiskt underlag som helst. Det är ett enkelt sätt att komma igång och filma, men förutsätter just ett magnetiskt underlag vilket inte alltid finns. Någon annan fästanordning finns inte utan måste köpas till. I övrigt är kameran relativt tålig för både stötar och fukt, men vattentät blir den först med ett separat vattentätt hus.

polaroid cube videokamera
Dolda kontakter. Bakom luckan finns kamerans ganska begränsade kontakter och inställningsmöjligheter.

Videokvaliteten är helt okej, åtminstone med tanke på prislappen. Bilderna blir tydliga och hyggligt skarpa så länge ljuset är bra, men så fort det skymmer lite märks en tydlig försämring. Försämringar märks också så fort motivet rör på sig, och den klena bithastigheten på åtta mbps gör sig påmind i form av pixlar och komprimeringsartefakter.

Missa inte: Appen som tar Polaroid-bilder i mobilen

Detta är ingen kanonegenskap hos en actionkamera, och drar ned betyget en del. Stillbilderna blir även dessa bra i dagsljus, men då de tas cirka två sekunder efter att slutarknappen tryckts ner måste vi ge tummen ner även här.

Omdöme

Försäljningsargumenten är alltså enkelhet och pris, och på båda dessa fronter gör kameran bra ifrån sig. Inställningsmöjligheterna kan vi i nödfall klara oss utan till ett så lågt pris, medan vi nog tycker att en actionkamera bör vara lite vassare när det gäller snabba rörelser.

Fakta: Polaroid Cube

Tillverkare/kontakt: Polaroid, www.polaroid.com
Upplösning: 720p, 1080p.
Bildvinkel: 124 grader.
Anslutningar: Micro-sd, usb.
Bithastighet: 8 mbps.
Stillbilder: 6 megapixel.
Storlek: 3,4x 3,4 x 3,4 cm.
Pris: 1 100 kronor.


Superenkel att använda
Billig
Liten


Få inställningar
Låg bithastighet
Inget fäste medföljer

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10