Uppdaterad 12 mars 2017

Mercedes V250 Bluetec

Har du två barn eller fler vet du hur krånglig det kan vara att få plats i en kombi. Är det dessutom dags för en liten semestertripp med hela familjen är det än värre. Det finns givetvis andra alternativ än Mercedes V-klass, men frågan är om du kan hitta en mer komfortabel och lyxig lösning. I alla fall om du lägger till en rejäl slant på extrautrustning.

Insidan

Kaxig och generös

V-klass är ersättare till Viano och det är ett rejält lyft. Designen är tilltalande och speciellt fronten har den nya looken som vi känner igen från övriga modeller Familjelycka deluxe som erbjuds från tillverkaren. En kaxigare uppsyn som tar bort lite av hantverkarkänslan som föregångaren fick stå ut med.

Har du rattat en Mercedes av senare modell kommer du att känna igen dig direkt, faktum är att instrumenteringen och MMI:n är snarlik den i nya C-klass. Ratten är exempelvis exakt densamma.

Tvärsnitt

Inne i kupén är utrymmena mer än generösa med pilotstolar fram och i mellanraden. Beroende på konfiguration går det att ställa stolarna i olika lägen. Förutom riktigt bra skjutmån går det att rotera dem bakåt och på så sett sitta riktad mot passagerarna i det bakre sätet. Även det går att skjuta framåt eller bakåt samt luta till en bekväm sittställning. Att plocka ur stolarna är relativt enkelt, men de väger en hel del. Inte jättesmidigt att spontant göra plats när du t ex behöver frakta möbler eller kanske ett par cyklar. Samtliga passagerare (i detta fall upp till 7 personer) sitter med andra ord oförskämt bra och bagageutrymmet räcker till för ett par rejäla resväskor.

För att vara en MPV är köregenskaperna riktigt trevliga och komforten är fenomenal vid långkörningar.

Massor av hjälpmedel

Mercedes V-klass går i stort sett att utrusta som de renodlade personbilarna i form av förarhjälpmedel. Körhjälpspaket finns som tillval och det är en kombination av fyra hjälp- och säkerhetssystem för en säkrare körning och för att förekomma olyckor eller minska följderna av en eventuell olycka.

Kollisionsvarnaren Collision Prevention Assist varnar föraren vid för litet avstånd till framförvarande fordon och ger bromshjälp vid behov. Dödvinkelassistenten är riktigt bra med sin klart lysande varningstriangel i sidobackspeglarna, och den varnar för fordon snett bakom bilen.