I M3:s serie om robotar och cyborger

Vi på redaktionen har länge följt robotutvecklingen och många gånger dreglat över spännande prototyper från främst Japan och Sydkorea. Sedan har besvikelsen i regel varit total när det bara dykt upp en och annan trist robotdammsugare i butik i Sverige.

Men i och med att våra mobiler och surfplattor blivit så pass kraftfulla att mjukvarubiten flyttat ut i våra bärbara enheter har det öppnats upp nya spännande möjligheter. Bland annat i form av övervakningsrobotar till hemmet.
 
På CES-mässan
i januari var robotar hetare än någonsin. Mest imponerad var jag av Toshibas prototyp Chihira Aico som såg otroligt mänsklig ut och som fascinerade alla som passerade montern. Den här typen av robotar ligger nog några år framåt i tiden, men en annan variant är här redan nu. Övervakningsassistenten till hemmet. På mässan visades det upp ett gäng olika färdiga modeller som alla byggde på i stort sett samma koncept.

Missa inte: 10 robotar som snart flyttar in hos dig

Stoppa i en surfplatta i en docka med hjul och motorer, sedan kan du fjärrstyra maskinen eller låta den rulla runt i hemmet på egen hand och hjälpa till med vardagliga sysslor som till exempel väckning, påminnelser eller bara övervaka huset när du är bortrest. Det här har vi testat på redaktionen och det funkar hur bra som helst.

Ett annat intressant spår är de små och billiga mikrokontrollerkorten som exempelvis Arduino. Med hjälp av dessa kan du förhållandevis enkelt bygga upp din egen lilla robot eller lägga till sensorer till andra radiostyrda prylar. Det finns massor av färdiga tillbehör och du programmerar funktionerna själv i ett gränssnitt som är anpassat för nybörjarprogrammerare. Robotar baserade på den här typen av lösningar fanns också på CES-mässan och du kan redan nu köpa kompletta startkit och börja bygga själv för relativt låg peng.

Den här veckan tar M3 ett större grepp om robotar. Vilka är de coolaste modellerna som finns att köpa idag, och hur svårt är det att bygga en robot själv? Och när kan robotorna ersätta tråkiga och monotona arbetssysslor (på gott och ont)? Missa inte våra spännande reportage, guider, topplistor under veckan som kommer!