Alienware Steam Machine
Du kan ställa in valfri färg på de lysande loggorna. Inte så nödvändigt kanske, men kul.

Prestanda övertygar

Alienware har fyra modeller av Steam Machine som varierar i pris från 5 990 kronor till 9 290 kronor, och dessa har lite olika uppsättningar hårdvara, från Core i3- till Core i7-processor, olika stora hårddiskar och 4-8 gigabyte minne. De dyrare modellerna ser också ut att ha lite bättre wifi-prestanda. Vår testmodell är den dyraste och bästa, med en Intel Core i7 4785T med fyra kärnor på 3 GHz.

Alla fyra har dock samma grafikkort, det allra mest avgörande för spelprestandan. Det är ett specialbyggt Nvidia-kort med 3 GB grafikminne. Alienware själva säger inte mer än så om det, men det ska visst motsvara ett Geforce GTX 860M. Det är inte direkt det kraftfullaste du kan stoppa in i en pc, men det ger en respektfull prestanda, på pappret i klass med en Playstation 4 eller till och med kanske snäppet bättre.

Och jodå, de spel vi testar klarar Steam Machine att köra utan några som helst problem. Det är svårt att säga exakt hut bra den presterar då vi inte har benchmarkverktyg, men spel som Bioshock Infinite, Cities Skylines och Middle Earth: Shadow Of Mordor både ser bra ut och flyter på utan märkbara problem med framerate på en 1080p full hd-skärm. Då kör vi spelen på de grafikinställningar de har per automatik första gången vi startar dem – en poäng med en konsol ska ju vara att man inte behöver pilla med sådant. Dessutom är burken relativt tyst. Både Xbox One och Playstation 4 väsnas mer när tung spelgrafik drar igång, trots att de är större.

Alienware Steam Machine
Baktill sitter alla anslutningar utom två usb-portar som du hittar på framsidan. Här sitter också utblås för kylningen, så det kan vara bra med ett par decimeter fritt bakom.

Spelutbudet stort, men litet

Steam har över 6 000 speltitlar, men bara ungefär en fjärdedel av dom funkar i Steam OS (det mesta är enbart för Windows) och därmed i en Steam Machine. Det innebär ju dock att det redan idag finns runt 1 500 spel i butiken, och om du har en PC med Steam-konto så är det bara att logga in med det och du får tillgång till alla spel som du köpt till den… eller i alla fall del som är Steam OS-kompatibla.

Butiken visar som standard bara spel som kan köras i Steam OS. Fast filtret funkar inte riktigt, för går vi in på fliken ”För dig”, där Steam valt ut tips på spel baserat på vad jag spelat tidigare, dyker även spel som bara funkar i Windows upp. Det känns som en liten bugg som Valve borde fixa med en snabb uppdatering.

En annan klar miss är att du inte får över sparfiler från dina spel, som du får om du flyttar dem mellan pc-datorer. Själva spelen från ditt Steam-bibliotek kan du enkelt ladda ner till Steam Machine (om de är Steam OS-kompatibla – det listas tydligt i Steam-butiken både i pc-klienten och på webben), men du måste börja om spelet från början på Steam Machine.