Har du tröttnat på att flyga Hubsan-drönare för 500 kronor inomhus? Då kanske Parrots senaste skapelse kan vara nästa steg. Vi testade den lite snabbt på CES-mässan i Las Vegas tidigare i år och nu har den äntligen hittat till svenska återförsäljare.

Fjärren styr räckvidden

Själva drönaren, eller quadrocoptern som det heter egentligen, är en ganska liten och smidig sak på knappt 400 gram. Det medföljer ett inomhusskydd i kartongen samt extra rotorblad. Vi testade paketet där den maffiga fjärrkontrollen Sky Controller ingår, men denna är inget krav för att styra Bebop Drone.

parrot bebop drone
180 graders fiskögelins framtill med 14 megapixels upplösning kan ge dig riktigt imponerande videofeed.

Du klarar dig med en surfplatta eller mobil, men i det fallet är räckvidden begränsad till omkring 300 meter – under optimala förutsättningar. Sky Controller utökar räckvidden till imponerande två kilometer, men så är också wifi-antennen riktigt fet. En smart detalj är att det är samma batterityp som driver Sky Controller som till själva drönaren, och du får med tre batterier i paketet.

Enkel att starta

För att starta flygningen trycker du på lift off-knappen, sedan åker Bebop Drone upp en meter från marken och hovrar snällt tills du tagit kommandot. Sensorerna ser till att drönaren håller sig på plats även om det fläktar lite utomhus, men blåser det ordentligt får den svårare.

Missa inte: "Förbjudet att filma med drönare"

Vi upplevde att Sky Controller underlättade själva flygningen ordentligt jämfört med när vi använde en Ipad enbart, handtagen är sköna och ger dig helt enkelt bättre kontroll. Du ser en livebild från kameran direkt i plattan och det är enkelt att vrida kameran dit du vill och starta och stoppa inspelning.

parrot bebop skycontroller
Ultimata uppsättningen. Med ett VR-headset som matas direkt från Bebops kamera är du med i luften. I alla fall nästan.

Filmerna lagras i ett inbyggt flashminne som rymmer 8 GB. För att föra över dessa till datorn behöver du antingen koppla ihop drönaren med usb-kabel (funkar dock inte med Mac), eller så för du över via wifi till datorn eller mobilen.

Gps-stöd

Bebop Drone är ganska lättflugen, och den landar smidigt utan problem. En snabbknapp gör att den landar rakt ned utifrån aktuell position. En annan till en given gps-inställd hemplats. Och du kan även i appen sätta upp en flygrutt baserad på koordinater. Skulle du tappa kontrollen helt över drönaren finns även en emergencyknapp som omedelbart stänger av motorerna.

parrot bebop drone

Tillbehöret Sky Controller har en rejäl antenn på ovansidan som förlänger räckvidden.

Bilderna från videokameran är väldigt skarpa och fina, och den mjukvarubaserade unika stabilisatorn fungerar riktigt bra. Det finns en hel del inlägg i diverse forum där användare upplevt att Bebop Drone löpt amok och dragit iväg helt okontrollerat, vilket givetvis är lite oroväckande, men ingenting vi upplevde under vårt test.

OmdömeM3 rekommenderar

Det är med blandade känslor vi lämnar ifrån oss Bebop Drone. Den är superkul att köra, och hyfsat enkel att läsa sig kontrollera (även om appen kunde vara lite mer genomtänkt).

Men med Sky Controller kostar den nästa lika mycket som DJI Phantom 2 Vision+, vilket är en betydligt mer kompetent, flexibel och beprövad plattform.

Och utan Sky Controller blir räckvidden över wifi en begränsning du garanterat kommer att trötta på efter några dagars flygande utomhus.

Det här är drönaren för dig som vill ha något enkelt men ändå med avancerade funktioner. Och som är beredd att betala en extra slant för det snarare än att satsa på en plattform att växa i.


Fakta: Parrot Bebop Drone

Tillverkare: Parrot, www.parrot.com
Information från: Coolstuff, www.coolstuff.se
Topphastighet: 13 m/s
Flygtid: 22 minuter
Laddtid: 60-90 minuter
Kamera: 14 megapixel med bildstabilisering och 180 graders vinkel
Upplösning video: 1 920 x 1 080p (30 fps)
Upplösning foto: 4 096 x 3 072 px
Komprimeringsformat: H264
Filformat foto: Jpeg, raw, dng
Minne: 8 GB flash
Sensorer: Optisk flowsensor, ultraljudssensor, trycksensor
Gps: Ja
Räckvidd: 300 meter (2 km med Sky Controller)
Storlek: 28 x 32 x 3,6 cm (utan skydd), 33 x 38 x 3,6 cm (med skydd)
Vikt: 390 gram (utan skydd)
Pris: 4 995 kronor (8 995 kronor med Sky Controller)


Kameran.
Massor av bra funktioner.
Lättflugen.

Dyr Sky Controller.
Gränssnittet i appen.

Betyg 4 av 5

Parrot Bebop Drone With Skycontroller RTF

Bästa pris just nu: 5421 kr