För tre år sedan satt From Software-chefen Hidetaka Miyazaki i ett hemligt möte med Sony. Han och hans team hade precis färdigställt sitt andra spel i den kritikerrosade Souls-serien och planeringen inför nästa projekt var i full gång.

Missa inte: Så bra är nya Battlefield: Hardline

From Software hade tidigare släppt Demons Souls exklusivt till Playstation 3 och med löftet om fria händer och hög budget lyckades Sony övertyga studion att återigen fokusera på Playstation-formatet. Resultatet av detta samarbete är det rykande heta Bloodborne.

Bloodborne_1
Under äventyrets gång får vi möta flera intressanta fiender.

Mörk handling

Till att börja med är handlingen inte den mest originella. Den tar sin början i staden Yharnam, där en mystisk sjukdom har ödelagt gator och torg. Du hoppar in i historien som en nybliven jägare och tar genast de första stegen mot det oundvikliga nederlaget. Bloodborne är nämligen ett spel i samma anda som From Softwares tidigare svinsvåra titlar.

Detta innebär att det kräver full koncentration och fokus i alla lägen. Det håller inte någon i handen och bestraffar genast minsta misstag. Varje besegrad fiende genererar en viss mängd valuta att spendera på uppgraderingar och utrustning men dör du förlorar du allt du samlat på dig.

Samtidigt tvingar Bloodborne nykomlingar att prova sig fram för att lära sig. Utan några förkunskaper kan det också vara svårt att få grepp om de många detaljer som döljer sig i dess rollspelsliknande element. Lyckligtvis kommer Bloodborn med en rad nyheter avsedda för stridslystna seriedebutanter.

Bloodborne_2
Stridssystemet är delvis förändrat jämfört med Souls-spelen, men fortfarande riktigt bra.

Anfall är bästa försvar

Ett första tecken på detta är det nya stridssystemet. Till skillnad från Souls-spelen läggs det inte någon större vikt vid försvar. Den tidigare så livsviktiga skölden är exempelvis utbytt mot pistoler och hagelbrakare. Tanken är att skjutvapnen i första hand skall användas för att överrumpla fiender på avstånd och åstadkommer endast mindre skada på riktigt nära håll.

Missa inte: Cities Skylines är allt vad Sim City borde ha varit

Grovjobbet görs istället av mer traditionella tillhyggen som vassa klingor och trubbiga hammare. Dessa vapen har även dubbla användingsområden för att kunna anpassas till olika fiendebeteenden utan att behöva krångla i menyer för att byta utrustning. Exempelvis förvandlas ett svärd till hammare och en stav till ett gevär genom en snabb knapptryckning. Med hjälp av uppgraderingar blir de till slut så pass effektiva att de nya skjutvapnen känns mindre värdefulla ju längre spelet pågår. En känsla som självklart kan variera beroende på vapenpreferens och förmåga.

Bloodborne_3
Miljöerna i Bloodborne är genomgående mörka och dystra. 

Utmaningen fortfarande skyhög

För att ytterligare uppmuntra till en mer anfallsinriktad spelstil har From Software infört ett kontringssystem. Likt ett fightingspel finns nu möjligheten att begränsa skadan genom att helt enkelt slå tillbaka vid precis rätt tillfälle. Återhämtning av hälsa är sällan ett problem då besegrade fiender ofta belönar med mediciner och annat som får dig på fötter igen. Med detta sagt är det fortfarande väldigt lätt att dö i Bloodborne. Räkna med att bita i gräset även i de lugnaste av vatten.

I grund och botten handlar Bloodborne om att våga mer för att vinna. Detta får dock inte ske på bekostnad av en sund strategi, vilket bossfajterna är ett bra exempel på. De tidiga bossarna har alla tydliga mönster att lära sig att utnyttja men längre fram tornar snart mycket större hot upp sig både vad gäller svårighet och storlek.

Bäst hittills till Playstation 4

Bloodborne är på många sätt ett fulländat actionspel. Även om dess rötter fortfarande är djupt rotade i sina föregångare vågar det förändra sig tillräckligt för att kunna fungera både för nya och gamla spelare. Produktionsvärdet är dessutom högt och Playstation 4 gör ett prickfritt jobb i att prestera en detaljrik och obehagligt spelvärld. Visst hickar bilduppdateringen till någon gång i bland och alla texturer kanske inte alltid är lika imponerande. Det hindrar däremot inte Bloodborne från att vara en av actiongenrens absoluta höjdpunkter hittills.


Fakta Bloodborne

Utvecklare/utgivare: From Software.
Plattform: Playstation 4.
Testad plattform: Playstation 4.
Pris: 600 kronor.


Knivskarpa strider.
Kuslig atmosfär och ständig spänning.
Inte för alla.

Dippar stundtals i bilduppdatering.
Något frustrerande laddningstider.
Som sagt, det är inte för alla.