Vid det här laget har de flesta lärt sig att uhd betyder ultra high definition, eller det vi i vardagsprat kallar för 4k. Det här är den nya standarden för tv-upplösning och den börjar sakta bli vanligare och dyka upp i allt fler tv-apparater, även i de lite lägre prisklasser. Så vad är då ”suhd”, som Samsung kallar sina senaste toppmodeller som nu släpps? Vi har tagit oss en titt på nya UE65JS9005, en böjd 65-tummare med just suhd-panel.

Inte fler pixlar

Vad betyder nu det här? Får vi ännu fler pixlar? Nej, riktigt så kul är det inte. Det handlar inte om 5k eller mer, utan om 4k, men med vad som sägs vara bättre enskilda pixlar. I Samsungs fall handlar det om ett nytt sätt att bygga lcd-paneler. En viktig del av det nya är något som kallas nanokristallteknik. Det innebär nya tekniska och kemiska lösningar för de filter och lager som ligger mellan led-dioderna, som är tv:ns ljuskälla, och dina ögon. Exakt hur det funkar är inte så viktigt, men poängen med Samsungs nya teknik är att slutresultatet har en mycket jämnare fördelning mellan rött, grönt och blått ljus.

Det gör att tv:n inte behöver överkompensera för brist på rött, vilket tidigare har gjort färgskalan mindre detaljerad. Med nya tekniken ska färgrymden i panelen vara större än någonsin, och kunna matcha oled, som annars har haft ett stort försprång på den punkten.

Samsung utlovar massor med nya färgupplevelser, både ljus och mörker, men även där det tidigare saknats i framförallt röda toner. Och jodå, det är bra klass på bilden.

Mer ljus, fler steg

En annan sak Samsung gör med UE65JS9005, är att införa tio bitars färghantering där det traditionellt tidigare varit åtta. Detta, tillsammans med extra kraftfull bakbelysning, gör att man kan erbjuda bättre detaljljusstyrka, med fler toningssteg, speciellt i mörka och ljusa partier av en bild. På kamerasidan har vi länge pratat om begreppet hdr (high dynamic range), men få skärmar har faktiskt kunnat visa upp det kamerorna kan filma.

Hur ser allt det här ut i verkliga livet? Till att börja med kan du behöva pilla lite med bildinställningarna för att få det som du vill ha det. Standardläget är neutral och bra, men har lite fadda färger. Förinställda ”intensiv”-läget är raka motsatsen, en attack av grälla färger som får oss att vilja varva med monokromt för att inte få en överdos. Efter att ha justerat upp mättnaden en aning från standard var vi dock nöjda och kände inget behov av att någonsin byta.

Nya nyanser

Med rätt film och foto, antingen med hdmi från en dator eller via tv:ns inbyggda mediaspelare är det riktigt imponerande. Detaljeringen i färgerna är absolut i utlovad oled-klass. Den har fortfarande en bra bit ner till oleds absoluta svärta i mörka partier, och alltför höga angränsande kontraster ger upphov till en hel del så kallade bloom-effekter, där det ljusa blöder över i det mörka. Vi föredrar faktiskt att dämpa ljusstyrkan en hel del, även om det kostar på med de ljusaste nyanserna.

Som vanligt är en böjd tv ingen höjdare för den som vill hänga upp på väggen, men UE65JS9005 har en hyfsat neutral baksida, så om du absolut vill så ser det inte katastrofalt ut.

Sedan ska du nog inte ha alltför höga förhoppningar på ditt vanliga tv-innehåll eller Netflix-filmen du kollar på. Det här kräver även att källmaterialet och din bildkälla håller samma standard, och det är än så länge sällsynt.
Samsung är dock inte de enda som satsar på hdr, så pressen lär öka på att pressa upp kvaliteten i filmer framöver. Samsungs tv gör däremot en hel del annat smart med bilden som du har glädje av redan i dag. Bland annat riktigt snygg brusreducering vid uppskalning från lågupplöst material.

Det vi däremot blir lite besvikna på i UE65JS9005 är ljudet. Visst, det är rent och tydligt för det mesta, men lågt mellanregister tål inte maxad volym, och något vidare tryck i basen är det inte – trots 20 W inbyggd subwoofer. Vi skulle nog rekommendera att du också investerar i en bra soundbar. Kan du lägga över femtiotusen kronor på en tv så har du råd även med det.

System i startgroparna

Med denna tv får vi också för första gången se Samsungs nya smart-tv-plattform, som är baserad på Tizen, samma system som sitter i en del av deras mobiler. En av fördelarna med det ska vara att Tizen är bättre än förra plattformen på multitasking, det vill säga att göra flera saker samtidigt. Det kan komma till nytta med funktioner som Multi Link som låter dig dela upp skärmen och köra två saker parallellt. Kanske vill du kolla på filmen på större delen av skärmen, medan du googlar efter spoilers i en list på sidan?

Navigeringsmässigt är nya systemet enkelt och smidigt. Menyn är precis som för LG:s system Webos en list i nederkant av skärmen där en handfull av de mest använda apparna dyker upp. Sedan kan du givetvis ha fler än så installerade, men de ligger då ett knapptryck bort. Menyn hade gärna kunnat ta upp lite mer skärmutrymme då den kan vara svårt att träffa med muspekare. Du får med en vanlig knappkontroll och en med rörelsesensor. I skrivande stund är systemet inte helt i drift och därför finns det väldigt få appar. Vi hoppas att Samsung bygger på snabbt med bra appar för svenska filmtjänster med mera.

Tizen i tv:n? Nya navigeringen är ren, snygg och snabb. Vi behöver få lite bättre koll på viftkontrollen först bara…

Omdöme

Vi här länge hållit fast vid att oled är framtidens melodi för tv, men med de nya lcd-skärmar vi sett, med Samsungs suhd i spetsen, så är vi inte längre lika säkra. Det enda som oled kan konkurrera med jämfört med denna panel är just djupet i svärtan och ett visst ljusläckage vid extrema kontraster. UE65JS9005 är den enklare av två toppmodeller som Samsung släpper i år. Den andra kommer även ha diod-matris istället för kantmonterat ljus. Då kan det bli ännu bättre på den punkten. 55 tusenlappar är en rejäl investering, men ska du ha en 4k med riktigt övertygande färger och gillar tanken på böjd bild, är det här bland det bästa du kan få tag på. I alla fall innan någon börjar sälja 4k-oled.

Köp Samsung UE65JS9005 (I samarbete med Prisjakt)

Samsung UE65JS9005QXXEM3 rekommenderar
Tillverkare: Samsung
Pris: 55 000 kr

Paneltyp: Böjd lcd (va-panel)
Bakbelsning: Kantbelyst led
Tv-mottagare: Dvb-t2, dvb-c, dvb-s2
Kortplats: Ja, 2x CI+                    
Skärmstorlek: 65 tum
Upplösning: 3840 x 2160 bildpunkter
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0, 1 st usb 3.0, 2 st usb 2.0, lan, komponent (via adapter), s/pdif, ir ut
Trådlös uppkoppling: Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0, widi
3D: Ja, aktiv. Glasögon ingår ej.
Kamera: Nej, tillbehör
Operativsystem: Tizen
Strömförbrukning: ca 150 W aktiv, 0,3 W standby
Mått (med stativ): 146,5 x 61,6 x 36,6 cm
Vikt (med stativ): 33 kg
Övrigt: Fjärrkontroll med rörelsesensor


Mycket bra färgåtergivning.
Väl fungerande hdr-funktion.
Bra uppskalning.
Snyggt nytt gränssnitt.


Måttligt tryck i ljudet.
Blooming vid hög ljusstyrka.
Nytt system, behöver bra appar snabbt.

Betyg 4 av 5