Gopro ses av många som kungen av actionkameror, med ett flertal olika modeller ute på marknaden. Deras flaggskepp heter Gopro Hero 4 Black, och har nyss landat i vårt testlabb.

Till storlek och form ser den nästan exakt likadan ut som sin föregångare Hero 3, men när vi tittar lite närmare ser vi att det finns små skillnader. Den största förändringen är att batteriet placerats lite annorlunda, vilket tyvärr också innebär att du inte kan använda gamla Gopro-batterier med din nya kamera.

Kameran levereras bland annat med ett vattentätt hus som står pall ned till cirka 40 meter. Tack vare att kameran har samma mått som sin föregångare kan du använda alla gamla tillbehör som du eventuellt har liggande.

Lättare att hitta rätt inställning

Den särskilda wifiknappen på kamerans sida har fått nya uppgifter. Ett långt tryck ger fortfarande direktaccess till de trådlösa funktionerna, men knappen ger nu dessutom tillgång till kontextbaserade menyer som gör det lite enklare att hitta rätt bland alla inställningar. Inställningar finns det nämligen ganska gott om - särskilt när det gäller alternativ för upplösningar och bildhastighet.

gopro hero 4
Liknar föregångaren. Inte mycket har ändrats, och teckenfönstret är fortfarande minimalt.

Som mest kan Hero 4 Black spela in 30 bilder per sekund i 4k-upplösning, detta jämfört med föregångarens 15 bilder per sekund. Det kräver en del av hårdvaran. Här finns också mer sansade upplösningar som 720p eller 1080p, i det senare fallet med upp till 120 bilder per sekund, vilket ger grymma slowmotion-möjligheter.

Tråkigt teckenfönster

Det monokroma teckenfönstret är precis lika litet och intetsägande som förut. Det går alltså inte att se några filmer eller bilder på det, men det har vi vant oss vid. Det är dock trist att Gopro fortfarande inte monterat in någon form av belysning på skärmen, den är extremt svår att läsa i skum belysning.

Wififunktionen är alltså lätt att komma åt, och det tar inte lång tid att ansluta kameran till en telefon. Med hjälp av Gopros app får du tillgång till fler inställningar samt möjlighet att fjärrstyra kameran. Här kan du också med en viss fördröjning se en förhandsvisning av filmen medan du filmar.

Vi upplevde tyvärr en del problem med appen, bland annat hängde sig kameran vid ett par tillfällen helt och hållet när vi filmade i högre upplösningar med fjärrstyrning, med förlust av det inspelade materialet som följd. En nyhet är att du nu också kan ansluta till telefonen via bluetooth.

Fläskig bildvinkel

Bildkvaliteten är bra – i dagsljus till och med riktigt bra. Färgerna är mättade och naturliga, och skärpan håller hög kvalitet. Den nya högre bildhastigheten ger 4k-filmer med betydligt bättre flyt än vad Hero 3 mäktade med, och tack vare bildvinkeln på 170 grader är det lätt att få med allt av intresse på filmen. Maximal bithastighet ligger på 60 mbps, vilket säger en del om hur mycket data kamerans processor klarar av att hantera.

gopro hero 4

Kompetenta kontakter. En usb- och en hdmi-kontakt erbjuder också mikrofoningång och kompositutgång.

Nya Gopro har också fått förbättrade prestanda i sämre ljusförhållanden. Visserligen blir färgerna ganska snabbt lidande när ljuset försvinner, men kameran klarar sig förhållandevis riktigt bra. Dessutom hanterar den ljusväxlingar bra, utan att bilden flammar till när exponeringen måste korrigeras.

Kostar det så smakar detM3 rekommenderar

Gopros flashigaste kamera kostar omkring 4 300 kronor. Det är en ganska saftig prislapp, men Hero 4 Black bjuder också på en del vassa funktioner och riktigt bra bild i höga upplösningar.

Om du vill ha en grym actionkamera med massor av möjligheter vad gäller tillbehör är den ett bra köp. Om du å andra sidan nöjer dig med en något enklare kamera kan lillebror Silver vara ett billigare alternativ.

Fakta: Gopro Hero 4 Black Edition

Tillverkare/information: Gopro, www.gopro.com
Upplösning: 720p, 1 080p, 4k.
Bildvinkel: 170 grader.
Anslutningar: Micro-sd, usb, hdmi.
Bithastighet: 60 mbps.
Stillbilder: 12 megapixel.
Storlek: 5,8 × 4 × 2,4 cm.
Vikt: 88 g.
Pris: 4 350 kronor.


Mängder av upplösningar att välja bland
4k vid 30 fps
Enklare menyer
Bra videokvalitet
1080p vid 120 fps


Dyr
Ingen bildskärm
Oupplyst teckenfönster

Betyg 4 av 5