De första filmerna i 4k-upplösning dök upp på Youtube för flera år sedan och för sex månader sedan började videosajten tillåta filmer som visar 60 bilder per sekund för jämnare rörelser. Men när dessa två kombineras blir det rikigt krävande. Nu finns det sex demofilmer med upplösningen 3840 x 2160 pixlar, även känt som 4k, i 60 fps.

För att visa dessa filmer behöver du så klart en tillräckligt högupplöst skärm för att göra dem rättvisa. Det börjar dock bli vanligare och vanligare med hög upplösning med syftet att ge en skarpare bild, Apples Macbook Pro började trenden med högupplösta bärbara datorer i sina så kallade retinaskärmar som visar 2560 x 1600 pixlar på en 13 tum stor skärm, och för några veckor sedan släppte Lenovo sin Yoga 3 som visar 3200 x 1800 pixlar på en skärm i samma storlek. Det finns ett fåtal bärbara i 15-tumsklassen med 4k-upplösning men det börjar bli vanligare och vanligare på fullstora skärmar och tv.

Men för att få till all detaljskärpa i följsamma 60 bilder per sekund krävs det också en dator utöver det vanliga. Räkna med att din laptop kommer gå på knä och mest visa ett bildspel om du inte har ett modernt grafikkort en bit upp på prestandastegen och en tillräcklig processor.

Testa om din dator hanterar de nya superfilmerna här genom att klicka på kugghjulet nere till höger och välja upplösningen 2160p60.