På tv-marknaden har vi redan mängder av modeller med 4k/uhd, en del en bra bit under 10 000 kronor. Projektormarknaden rör sig mycket långsammare mot 4k, här finns bara en handfull modeller med 4k och först nu med Sony VPL-VW300ES finns det en som i alla fall kostar under 100 000 kronor.

Det kan låta underligt att kalla en pryl som säljs för 70 000 kronor för billig, men i sitt marknadssegment är Sony VPL-VW300ES faktiskt ett spännande budgetalternativ. Prova att gå till prisjakt och ange projektor med 4k-upplösning. Det näst billigaste alternativet efter Sony VPL-VW300ES kostar 100 000 kronor och de övriga fyra från runt 200 000 kronor upp till trekvarts miljon.

Långt efter tv i pris

Man kan säga att marknaden för 4k-projektorer är ett typiskt exempel på hur prissättning fungerar. Marknaden är liten, bland annat på grund av att priserna är så höga. Och priserna är höga mycket just för att marknaden är så liten.

Men att det nu ändå finns en projektor för en bra bit under hundratusen kronor är ett steg framåt. Inom några år kanske vi har 4k-projektorer för kanske 25 000-30 000 kronor vilket skulle göra marknaden avsevärt större.

sony projektor 4k
VPL-VW300ES är en stadig pjäs på nästan 50 gånger 50 gånger 20 centimeter. Vilket faktiskt inte är så mycket för en bra hemmabioprojektor. Dessutom är den trevligt tyst.

Så kommer vi se samma snabba prisfall för 4k-projektorer som för uhd-tv? Det är nog tyvärr tveksamt. Det faktum att vi redan fått ett hyfsat utbud av prisvärda platt-tv-apparater med uhd i storlekar runt 55-60 tum innebär en tuff konkurrens för 4k-projektorer, i synnerhet för hemmabruk men även för konferensrum och liknande. Men Sony VPL-VW300ES är hur som helst ett steg i rätt riktning prismässigt.

Mer än uhd

Den har dessutom imponerande egenskaper. Bildchippet ger en bild med som mest dci-4k, alltså 4096x2160 bildpunkter. Äkta 4k som nog många skulle säga, till skillnad från uhd som ju "bara" är 3840x2160 bildpunkter. Objektivet har två gångers motoriserad zoom och optisk skift som kan justera 85 procent vertikalt och 31 procent horisontellt. Lampan ger 1500 lumen och du skall kunna lysa ut en bild med diagonaler från 1,5 upp till knappt 8 meter. Projektorn stödjer 3D med aktiva glasögon.

Bildelementen i VPL-VW300ES har sxrd-teknik som bland annat ska ge en mycket snabb växling mellan bildrutor och pixlar utan synliga mellanrum. Den kan visa bilder med upp till 60p, alltså 60 bildrutor per sekund utan interlace. Projektorn har en teknik som Sony kallar Reality Creation för uppskalning av Blu Ray- och dvd-innehåll så det ser bra ut med 4k.

sony projektor 4k fjärrkontroll
Fjärrkontrollen är en bjässe jämfört med de flesta du numera får till tv-apparater. Det gör att du kan göra fler inställningar här utan att behöva in och böka i menyer.

Till det yttre är Sony VPL-VW300ES en stor pjäs, grovt räknat är den en halvmeter bred, en halvmeter djup, två decimeter hög och väger fjorton kilo. Definitivt ingen projektor för reseförsäljare, men det var det väl ingen som trodde heller.

Objektivet sitter i mitten framtill omgivet av två stora fläktutblås. Alla kontakterna sitter nedtill längs ena sidan, medan knapparna för att styra projektorn sitter i samma position på motsatt sida. Hela designen i mattsvart ger ett biffigt, lite stöddigt intryck. Det här är inte bara en dyr och häftig projektor, den ser verkligen dyr och häftig ut dessutom.

Fantastisk bild och många inställningar

Bildkvaliteten kan enklast sammanfattas som underbar. Med en bildbredd på två meter, vilket ungefär motsvarar en bilddiagonal på 90 tum, så är detaljteckningen så bra att du knappt ser bildpunkter ens när du är en halvmeter från duken. Det är först när du drar upp bilden till en bilddiagonal en bra bit över 200 tum som du en halvmeters håll ser bildpunkter i stillbilder.

Färgvisningen är mycket bra och går dessutom att justera på en låg rad sätt efter dina behov. Samma med nyansteckningen, här ser du nyanser både i ljusa och mörka delar av bilder plus att du kan justera en hel del. Ansluter du till en dator via nätverkskabeln kan du installera programmet Projector Calibration Pro från Sony och där bildnördar kan finjustera bildvisningen till perfektion.

sony projektor 4k

Till skillnad från de flesta konsumentprojektorer kan du ställa in saker som gamma och färgtemperatur med kända värden och du har några fördefinierade färgrymder att välja på. Du har dessutom ett antal färdiga bildlägen för film, stillbilder, tv med mera, som dessutom kan finjusteras.

Tack vare zoomobjektivet är det lätt att justera bilden så den precis passar din duk. Dessutom kan du skifta objektivet så att projektorn inte behöver befinna sig mitt för duken. Allt det här sköter du enkelt via fjärrkontrollen.

Fjärrkontrollen är precis som själva projektorn ganska stor. Fördelen är att den känns rejäl och har utrymme för tydliga rejäla knappar som inte sitter för tätt ihop och en trevlig multiväljare ungefär i mitten.

Du har dedikerade knappar för nio olika kalibreringslägen och nio andra direktknappar för saker som sidförhållande, vitbalans, gammainställning med mera. Menysystemet finns på svenska och är enkelt att jobba med via multiväljaren på fjärren.

Kompetent uppskalning

När vi matade Sony VPL-VW300ES med Blu-Ray blev vi imponerade av hur bra den hanterar uppskalningen till 4k. Över huvud taget är visningen av rörlig bild oerhört bra och du har ett antal inställningar för att justera hur rörelse återges. En annan slående sak är hur tyst projektorn är, det är ett svagt sus som knappt märks alls.

Man kan fråga sig hur stor marknaden är för en projektor för 70 000 kronor. I synnerhet när du säkert vill lägga en bra slant på en riktigt bra duk, dess montering (du vill ju ha plan bild) plus en bra ljudanläggning. Det här är ju inte en projektor du gärna kör på en gammal vågig tvåmeters duk du köpt på Blocket. Kort sagt, totalpriset för en installation blir nog nära 100 000 kronor.

sony projektor 4k

Men för en riktigt ambitiös hemmabionörd med gott om pengar och som redan har en bra duk och ljudanläggning är det visserligen dyrt, men ändå nåbart. För konferens- eller eventanläggningar är priset inte så högt jämfört med en riktigt ljusstark och proffsig full-hd-projektor med bra färgvisning och bra optik. De allra bästa sådana kostar inte sällan lika mycket eller ännu mer än en Sony VPL-VW300ES.

OmdömeM3 rekommenderar

Sony VPL-VW300ES är helt enkelt en fantastiskt bra projektor. Dyr ja, men faktiskt mycket prisvärd i sin kategori. Bildkvaliteten både för rörlig bild och stillbilder blir fantastisk, ljudnivån är mycket låg och enkel att använda och justera in för dina behov.

Är du en superambitiös hemmabionörd eller fotograf som vill visa bildspel med högsta kvalitet är det här faktiskt ett bra köp.

Fakta: Sony VPL-VW300ES

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Bildstorlek: 4 096 x 2 160 bildpunkter.
Teknik: 3 st sxrd-element.
Ljusstyrka: 1 500 ansi lumen (uhp-lampa).
Lamptid: 1 000 timma.r
Kontrast: 200 000:1.
Lyser ut: 60-300 tum.
3d-stöd: Ja, aktiva glasögon.
Ingångar: 2 st hdmi 2.0 (med hdcp 2.2), vga, usb, rs-232, Ethernetkontakt, 3,5 mm ljud.
Ljudnivå: 26 dB.
Storlek: 49,6 x 19,5 x 46,3 cm.
Vikt: 14 kilo.
Pris: 70 000 kronor.


Upplösningen
Bildkvaliteten
Objektiv med zoom och skift
Bra hantering
Tyst


Priset
Storlek och vikt

Betyg 4 av 5