Medan närmaste konkurrenterna Apple, Samsung och LG har satsat på nya format och annorlunda design i sina senaste mobiler håller sig HTC på hemmaplan designmässigt och gör ingenting överraskande.

Vid första ögonkastet är det lätt att missta HTC One M9 för föregångaren HTC One M8. Det är samma solida metallchassi med välvd baksida. Måtten är marginellt annorlunda, någon millimeter kortare på längden och bredden, och ett par gram lättare.

htc one m9
Stereohögtalare och metallkropp är några av HTC One M9:s starka sidor. Kameran på baksidan sticker ut en aning, men inte på länga vägar så mycket som den gör på en Iphone 6 eller en Samsung Galaxy S6.

Nu ska vi kanske inte jämföra med M8, utan med till exempel Samsung Galaxy S6, och då är HTC One M9 en både tjock och tung telefon. Men också stadigare, snyggare och med en omedelbar lyxkänsla som få andra tillverkare kan matcha. Lite vassa kanter till trots är den grymt skön att hålla i, och allt från knappar till pekytan i skärmen ger ett intryck av toppkvalitet.

Tillbaka till ”vanlig” kamera

Det enda riktigt påtagliga utseendemässigt som skiljer M9 från M8 är är att kameran baktill är ny. Föregångaren hade en innovativ men aldrig riktigt uppskattade kameralösning som de kallade ”ultrapixel”. Den hade dubbla men lågupplösta 4-megapixelsensorer där den ena hjälpte till med avståndsmätning på något sätt som vi aldrig riktigt fattade vad det skulle vara bra för. Här har den ersatts av en mer traditionell 20-megapixelkamera. Eller 20,7 för att vara exakt.

Bilder i bra ljus blir skarpa och snygga. Kameran har bra fokuskontroll och alla grundläggande inställningar man kan tänkas behöva. Appen innehåller många möjlighet till detaljinställningar, men är inte särskilt pedagogiskt uppbyggd, så de kan vara svåra att hitta.

Kameran har till exempel ett effektivt hdr-läge som vi till en början inte begrep hur vi skulle slå på. Vi uppskattar dock att du kan spara dina egna inställningar som snabbladdningsbara profiler.

Missa inte: LG Flex - kurvig mobil med lysande batteritid

Hdr-läget gör ett mycket bra jobb med att lyfta fram mörka partier, men som inte riktigt funkar lika bra som de bästa konkurrenterna i ljusa partier. Här finns också en handfull andra roliga funktioner som möjlighet att fota med extremt kort skärpedjup.

Ta en ultra-selfie

Ultrapixel-sensorn finns dock kvar, men har flyttat till framsidan istället. Där passar den nog bättre. Den har fått ny optik som gör den mer vidvinklig, något som nästan alla tillverkare gjort på senare tid. Ultrapixelsensorns största fördel var bra kvalitet i dåliga ljusförhållanden, så det kan säkert komma till användning för Facebook-selfies från festen.

Missa inte: Iphone 6 mot Samsung Galaxy S6

Det andra som är nytt hårdvarumässigt i One M9 är processorn, där HTC har uppgraderat till senaste Snapdragon 810 med dubbla fyrkärniga processorer, och tillsammans med 64-bitarsstöd både i kretsen och i operativsystemet Android 5.0 så är prestanda i klass med de bästa vi testat.

Inte mycket att klaga på där, däremot verkar vi inte få ut riktigt samma batteritid som ur andra mobiler vi testat på senare tid. Sex timmar strömmad video eller en hel arbetsdag blandad användning är dock godkänt.

htc one m9 silver
One M9 finns också i silver.

Sedan är som sagt det mesta sig likt. M8 hade en fem tums 1080p ips-skärm och så vitt vi kan se är det exakt samma som sitter i M9. Den är helt klart inget fel på, men den sticker inte heller ut positivt på något sätt. HTC har länge haft några av de bästa inbyggda högtalarna i en mobil, och One M9 är inget undantag. Framåtriktade små stereoelement som gör videoklipp roligare att de och musik nästan njutbar utan lurar eller Bluetooth-högtalare.

Egen stil på skärmen

Med nytt Android får vi också en ny version av gränssnittet HTC Sense. Sense 7 Till det yttre ser det inte så annorlunda ut mot Sense 6, men har en del nya trick att visa upp. En av de bästa är möjligheten att snabbt skapa egna färgsynkade teman. Ta en valfri bild och Sense kan själv analysera den för att få rätt färg och stil på text, menyer och ikoner.

Förstaskärmen tas upp av Sense Home, en widget som även är en automatiserad appmeny. Den ska visa olika saker beroende på om du är hemma, på jobbet eller ute och rör på dig. Under den långhelg vi testade den tyckte vi aldrig riktigt att den gjorde någon större nytta. Både den och Blinkfeed, HTC:s automatiska nyhetsflödes-app som har egen startsida, går att ta bort om du inte är intresserad av sådana nymodigheter.

OmdömeM3 rekommenderar

Priset på smartphones i högsta klassen har skjutit i höjden på senare tid, delvis på grund av valutakurser, men också om man bortser från dem. HTC One M9 är inget undantag. Nästan sju och en halv tusenlapp får du betala för en. Det är dyrare än redan dyra Galaxy S6 med lika mycket minne (32 GB). Då får du i och för sig också en sd-kortläsare från THC, något Samsung numera har bantat bort.

Samt en väldig massa kvalitet, en snygg lur med exklusiv känsla, hög prestanda och alla de senaste uppkopplingsmöjligheterna. Frågan är om det är nog. HTC bjuder inte på någonting unikt, inga funktioner som inte andra tillverkare gör lika bra eller bättre. Å andra sidan vet du vad du får, och slipper risken för att nyskapande funktioner blir mer irritationsmoment än hjälp.

Fakta: HTC One M9

Tillverkare: LG, www.htc.com/se
Systemkrets: Snapdragon 810 MSM8994.
Processor: Cortex-A57, 2 GHz quad core + Cortex-A53, 1,5 GHz quad core.
Grafik: Adreno 430.
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 32 GB Flash, plats för mikro sd upp till 128 GB.
Skärm: 5 tum ips, 1 080 x 1 920 bildpunkter (441 ppt).
Kamera: 20,7 megapixel med led bak, 4 megapixel fram.
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.0 med mhl.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat6), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc, ir.
Batteritid: Cirka 6 timmar videouppspelning, cirka 8 timmar aktiv surf (4g), ca 20 timmar samtal (3g).
Operativsystem: Android 5.0.
Storlek: 13,45 x 7 x 0,95 cm.
Vikt: 157 g.
Pris: 7 400 kronor.

Prestanda

Antutu Benchmark: 50 329 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 22 421 poäng


Utmärkt byggkvalitet
Höga prestanda
Bra ny kamera
Imponerande ljud


Något tjock och tung
Inga unika funktioner
Dyr

Betyg 4 av 5