I slutet av mars testade vi MSI GT80 Titan, ett riktigt monster till bärbar speldator med högprofilstangentbord, dubbla grafikkort och 18-tumsskärm. Tekniskt sett var det ett ruskigt imponerande bygge, men både mått, vikt och framförallt pris gör att det nog är en dator som är roligare att läsa om än att köpa och använda.

Missa inte: MSI GT80 Titan - mäktigaste bärbara speldatorn

Faktum är att du i dag får spelprestanda så det både räcker och blir över för krävande titlar utan att behöva pantsätta villan och riskera ryggskott.

Ett utmärkt exempel på en modern gamingmaskin är därför nya Asus G501J. Det är den hittills tunnaste i tillverkarens ROG-serie (Republic of Gaming) som hittills handlat mest om komponenter till stationära värstingbyggen och en del bjässar till bärbara datorer.

Men G501J är en slimmad och ytterst elegant liten dator som mest av allt påminner om en 13 tums ultrabook i dimensionerna, fast uppskalad till 15 tum. Så den är aningen tjockare och några hekto tyngre. Men också mycket, mycket snabbare.

Asus G501j
Nya tider. Om någon sagt för bara fem år sedan att den gaming-laptop kunde se ut så här, hade vi varit tveksamma.

Mycket datorkraft

Till att börja med har den samma processor som MSI:s monsterdator, en fyrkärnig Core i7-processor i Haswell-generationen. Trots att det är exakt samma processor får vi faktiskt ut lite bättre prestanda i våra mätningar här än i MSI:s dator.

Det kan bero på allt från minneskonfiguration till effektivare cpu-kylning. Vi gissar på det senare, MSI GT80 hade ju två extra varma grafikkort att även hålla kalla. Bägge datorerna levereras med 16 gigabyte, men GT80 har plats för 16 till, vilket inte Asus G501J har.

Grafikkortet är ett Geforce GTX 960M vilket ger oss bra grafikprestanda för att driva datorns full hd-skärm. Vi testade en handfull spel som Tomb Raider, Dark Souls II och The Crew, och fick med enstaka dippar riktigt bra framerate utan att kompromissa allt för mycket med kvaliteten.

Skärmen på 15,6 tum har matt yta och ingen pekfunktion. Den har inte så särskilt hög maximal ljusstyrka, men i gengäld överraskande bra svärta i mörka partier och jämn ljusåtergivning runtom hela skärmen. Det här är en dator främst för inomhusbruk. Vill du spela spel i sommarsolen är det inte datorn för dig.

Asus G501j
På höger sida hittar vi ljudutgång, kortläsare och två usb 3-portar. På motsatta sidan sitter en displayport, en hdmi och en extra usb 3. 

Bra till det mesta

Eller för den delen om du vill skriva dina memoarer i Word eller göra semesterbudgeten i Excel. Faktum är att Asus G501J passar lika bra till det – återigen så länge du håller dig i skuggan. Med sin snabba processor, mycket minne och en snabb 128 gigabyte stor ssd, finns det inte mycket i jobbväg som den inte klarar av. Vill du ha snabba laddningstider i dina spel och installera många program kan utrymmet ta slut fort, annars finns också en 1 TB stor vanlig mekanisk disk.

Ett väldisponerat tangentbord med bra tryckkänsla i knapparna och sifferknappar till höger samt en trevligt responsiv musplatta gör datorn bekväm att jobba med. Svarta knappar och lite dunkel röd bakbelysning ger ett murrigt intryck, men vi vänjer oss snabbt.

En sak som hamnar på minussidan är att vi inte får någon qhd-skärm, vilket hade hjälpt till med större arbetsyta i till exempel videoredigeringsprogram. Fast det är ju i alla fall än så länge inte optimalt för spel, så vi antar att det är en kompromiss vi kan acceptera.

Asus G501j
Lite röda designdetaljer och en Republic of Gamers-logga är det enda som avslöjar att vi har att göra med en speldator.

Dessutom är vi inte imponerade av datorns inbyggda högtalare. Vi får övertygande stereo-spridning och ett klart och tydligt mellanregister, men diskanten spretar och basen är obefintlig. Ett par hörlurar rekommenderas om du vill få en bra spelupplevelse, eller en sjyst ljudlimpa för musik.

OmdömeM3 rekommenderar

Med massor av kraft när du behöver den och faktiskt också riktigt bra strömsparfunktioner när du inte pressar datorn till max så funkar Asus G501J utmärkt som en stabil och bekväm dator för i princip alla sutuationer.

Snabb nog för senaste spelen och tunga arbetsuppgifter, tunn och lätt nog att ta med sig överallt, och med batteri för flera timmars vardagsavändande.

Priset på ungefär 15 000 kronor kan dock vara lite avskräckande, så det gäller att du bestämt dig för att du verkligen har behovet av all denna prestanda.

Fakta: Asus G501JW-CN030H

Tillverkare: Asus, www.asus.se
Processor: Intel Core i7 4720HQ, 2,6 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 960M, 4 GB.
Minne: 16 GB ddr3.
Lagring: 128 GB ssd + 1 TB hdd 7200 rpm.
Optisk enhet: Nej
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter.
Webbkamera: Ja.
Anslutningar: 3x usb 3.0, mini displayport 1.2, hdmi 1.4, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.
Kortläsare: Sd/sdhc/sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1.
Övrigt: Extern lan-adapter på usb.
Batteritid: 7 timmar 45 minuter (maximalt) 1 timme 35 minuter (minimalt),
Ljudnivå: 33-39 dBa.
Storlek: 38,2 x 25,5 x 2,3 cm.
Vikt: 2,03 kg.
Pris: 15 000 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 cpu: 6,81 poäng
Cinebench 11.5 grafik (Open GL): 61,10 fps
3dmark 11 (Direct X 11): 5380 poäng
Disk, läsning*: 401.7 MB/s
Disk, sökning*: 0,1 ms

*Systemdisken

pkus
Snygg, tunn och lätt
Utmärkta jobbprestanda
Hyggliga spelprestanda
Stor hårddisk

minus
Halvdana högtalare
Inte direkt billig

Betyg 4 av 5