Vi hade aldrig hört talas om tillverkaren och deras produkt GGMM M4 innan den damp ned på redaktionen men enligt utsago ska företaget varit verksamt sedan 2001 och ”är inriktat på att förse sina kunder med bästa tänkbara användarupplevelser”.

test ggmm m4 högtalare
M4 ser ut lite som en handväska, komplett med bärrem och allt. En fyrkantig och rätt klumpig handväska, men i alla fall.

Fint så det förslår och mycket att leva upp till alltså. Att kalla sig själv premiumtillverkare är en sak. Att vara en, är en annan.

Bärbar retrostil

Designen är onekligen udda med oblyga flirtar med 1950-talet och nog väcker den en hel del uppmärksamhet. Ytskiktet av mikrofiber och detaljerna i metall ger ett gediget intryck, men visst liknar den även en handväska – om än en exklusiv sådan?

Missa inte: Test av 10 billiga bluetooth-högtalare

M4:an kan du kommunicera med via ett antal olika gränssnitt. Bluetooth, wifi eller trådat via aux-ingången. Installationen är inte den enklaste jämfört med andra modeller vi testat utan det blev ett par gråa hårstrån innan vi fick kläm på det.

test ggmm m4 högtalare
På ovansidan sitter de enda fysiska kontrollerna. Det mesta styrs från en app som finns till IOS och Android.

Bluetooth är som brukligt bäst för att snabbt kunna spela upp musik inom ett begränsat område och när du vill bära med dig spelaren men vill du kunna kommunicera med den inom hela hemmet kopplar du upp enheten i ditt nätverk.

Begränsad app

Med hjälp av appen går det att kontrollera flera enheter samtidigt, hela 16 stycken, och på så sätt skapa ett multiroom-system för ljud i alla rum. Problemet är att den i dagsläget inte klarar av några streamingtjänster (Spotify Connect etcetera ...) så du blir helt enkelt hänvisad till ditt lagrade musikbibliotek. Är det musiktjänster du vill nyttja är det alltså bluetooth eller aux-ingången som gäller.

test ggmm m4 högtalare
Ljudet är långt ifrån perfekt, men du får i alla fall rejält med bas. De flesta anslutningar är trådlösa, men det går att plugga in en analog ljudingång.

Inställningsmöjligheterna är få, enheten har knappar för volym och extra bas och saknar fjärrkontroll. Har du väl nästlat dig igenom den något krångliga installationen är den följaktligen enkel att sköta efter det.

Inget premiumljud

Så, hur låter den då? M4:an styrka är den tunga basen, inget snack om saken. Med tanke på dess storlek och relativt små element är det ett imponerande tryck den lyckas leverera och det krävs maxvolym innan den tenderar att slå igenom.

Svagheten är följaktligen mellanregistret och diskanten som visserligen låter anständigt vid låg- och medelvolym men som ändrar karaktär rejält när vi drar på lite och istället låter riktigt illa.

Avsaknaden av detaljer och ett riktigt burkigt, och i vissa fall riktigt obehagligt, ljud som skär i örongången får oss att ifrågasätta konfigurationen rejält. Med tanke på prislappen på dryga 3 700 kronor förväntar vi oss en klart bättre balans inom frekvensspannet

Omdöme

Unik och uppseendeväckande design i all ära, vi kräver mer av en musikspelare som kostar så pass mycket som M4:an. Med krånglig installation och utan Spotify Connect (eller liknande alternativ) känns wifi-läget meningslöst för de flesta av oss. Den tunga bas kommer tyvärr inte till sin rätt då både mellanregister och diskant knäar vid minsta provokation.

Fakta: GGMM M4

Tillverkare/information: GGMM.
Ljudkanaler: 2.1.
Frekvensomfång: 60 Hz-20 KHz.
Ljudformat: Mp3, wma, aac, m4p, aff, Apple lossless, flac med flera.
Anslutningar: Wifi, Bluetooth 4, Aux, Airplay.
Batteritid: 8 timmar.
Storlek: 35 x15,4 x 11 centimeter.
Övrigt: Upp till 16 enheter kan kopplas ihop.
Pris: 3 700 kronor.


Annorlunda design
Bra tryck i basen
Stabil konstruktion


Mellanregister och diskant
Dyr
Krånglig installation

Betyg 2 av 5