Cyklister - se hit! Här är tio smarta prylar att hålla koll på.

cykel prylar

Baklyset som ger dig en egen cykelbana

Med Mylane laser rear light skapas två röda linjer på var sida om din cykel – de visar för bilister och andra trafikanter var du befinner dig och markerar samtidigt ett lämpligt säkerhetsavstånd. Enheten monteras på sadelstolpen och själva lyset består av fyra led-dioder och två laserdioder – allt drivs med aaa-batterier och ska hålla i tio timmar. Stockholmsföretaget Norvelo säljer laserljuset för 275 kronor. På Xfireshop finns en variant som laddas via usb-porten! Den kostar 40 dollar (330 kronor).
 (Norvelo)

 (Xfireshop)

cykel prylar

Ladda mobilen när du trampar

The Atom ger ström till din smartphone! Så länge du trampar, vill säga. Den lilla cykelgeneratorn fästs i cykelnavet och får energi från minsta cykelrunda. Du kan använda energin till cykellyktorna eller ladda mobilen medan du cyklar – eller ta med det avtagbara 1 650 mAh-batteriet efter turen och från det ladda dina usb-prylar. Smart och miljövänligt! Pris: 130 dollar (1 080 kronor).

cykel prylar

Pedal som varnar för tjuvar

The smart pedal med inbyggd gps är start up-företaget ­Connected Cycles crowfunding-­projekt. Pedalen kopplas trådlöst, via bluetooth, till din mobil och appen talar om för dig om någon försöker sno cykeln – du får ett meddelande så snart cykeln flyttas och kan se var den befinner sig. Pedalen kan bara tas bort med ägarens specialkodade nyckel. Batteriet laddas när du trampar och i appen får du all statistik om dina rundor: hastighet, kaloriförbrukning sträcka och så vidare.
Se vår film om cykelpedalen från ­CES-mässan i vintras.

cykel prylar

Hitta rätt med gps

Garmin säljer flera olika cykeldatormodeller, där en av de större Edge 800 har gps och pekkärm i färg. Du kan använda den i alla väder – med eller utan handskar. Den håller koll på dina resultat (distans, hastighet och varvtider med mera), levereras med en baskarta över Europa – och ett alarm låter dig utföra intervallträning. Den inbyggda lufttrycks­mätaren registrerar stigningsgraden i backarna. Cykel-gps:en har många fler finesser och kostar runt 2 600 kronor.

cykel prylar

Varning för omkörning

Backtracker är en kombination av baklyse och radar. Den varnar dig när en bil närmar sig bakifrån så du slipper bli överraskad av plötsligt om­körningar. Varningen får du på en skärm som du har på styret. Och samtidigt ökas intensiteten i ditt baklyse. Via Garmins sajt kan du se en film samt följa utvecklingen av den här produkten.

cykel prylar

Filma häftiga äventyr på hojen

Vi är många som sett filmklipp från kameror som suttit på cyklisters hjälmar eller styren när färden gått i hisnande fart, över smala passager eller när cyklisten gjort medvetna eller oförberedda luftfärder. Vill du också filma dina turer? Här är tips på tre olika actionkameror:

Gopro Hero4

Garmin Virb

Drift Innovation Stealth 2

cykel prylar

Trafiksäker med ljud i benet!

Enligt Cyclingplus.se och Cyklistbloggen.se är de här hörlurarna från Aftershokz särskilt lämpliga för cyklister. Anledningen är att de inte stoppas in i öronen och stänger ute trafikljud, utan är så kallade benledningslurar. Nya modellen Aftershokz Bluez 2 har bluetooth, därmed slipper du sladdarna som krävs till Sportz-modellen. Perfekta för att lyssna på nyheterna på cykelturen till jobbet alltså! Bluez 2 kostar från 999 kronor.

cykel prylar

Mobilen är din cykelnyckel

I vår ska de första exemplaren av Bitlock levereras till dem som förbeställt. Det handlar om ett bygellås som du låser och låser upp via en app i mobilen. Appen har dessutom statistik för dina cykelrundor, gps-spårning (ifall du har glömt var du ställde cykeln), funktioner för att dela cykeln med dina vänner och många andra finesser. Priset är 119 dollar (strax under tusenlappen). 

cykel prylar

Pulsband med inbyggt minne

Många vill slippa släpa på mobilen under träningen. Pulsbandet Tickr X mäter och sparar information om puls, kaloribränning och tid i sitt eget minne. Väl hemma kan du föra över träningsresultatet till din mobilapp. Tar du ändå med mobilen och ansluter den till Tickr X under träningen får du ytter­ligare information om allt från rörelsemönster till kadens (tramp­frekvens per minut). Pris från runt 900 kronor.

cykel prylar

Animering i ekrarna

Fuze Wheel Writer är datorstyrda led-ljus som visar bilder och animationer när du cyklar. Utöver bilderna finns en riktig hastighetsmätare som visas i kilometer per timme. Funkar på cyklar med 20-tumshjul.

Missa inte! 10 prylar som gor resan roligare