Vanlig tablå-tv håller på att dö, och allt fler väljer i stället tjänster som SVT Play, Youtube och Netflix. Problemet är att det inte är speciellt bekvämt att sitta framför datorn, surfplattan och telefonen och och titta.

Läs även: Här är Googles nya Chromecast

Lösningen kan vara att köpa en dyr smart-tv, men ett biligare alternativ är att skaffa en Google Chromecast. Den första modellen såg ut som ett usb-minne, medan den senaste mer liknar en puck.

Chromcast

Du kopplar din Chromecast till tv:ns hdmi-ingång. Det här är en kontakt som finns på in princip alla platta tv-apparater, även om de har många år på nacken.

När det är klart ansluter du din Chromecast till det trådlösa nätverket hemma. Du kan nu strömma ljud och bild från alla prylar som är kopplade till samma nätverk - oavsett om det är en Android, Iphone, Ipad eller dator.

Använder du datorn kan du visa upp valfri sajt på tv:n via din Chromecast - så länge du kör webbläsaren Chrome.

För att använda telefonen eller surfplattan krävs däremot specialla appar som är gjord för Chromecast. Det finns gott om dem - och i den här artikeln har vi valt ut de 25 bästa.


Välj valfri filmtjänst

Google Chromecast är förstås framför allt intressant för dig som vill titta på film och video. Det finns därför Chromecast-appar från de flesta stora videotjänster. Upplägget är det samma. Du installerar appen, loggar in med ditt konto och väljer videofilm. Sedan styr du uppspelningen från appen.svtplay

Kolla på tv

Sveriges populäraste tv-kanal SVT Play har förstås stöd för Chromecast, och genom att trycka på Chromecast-loggan högst upp till höger kan du titta på SVT:s program när du vill – även med en vanlig tv.
Samma sak gäller många andra svenska och utländska tv-kanaler. Här är några exempel, men brukar du titta på någon annan kanal är chansen stor att även den har stöd för Chromecast.
 


Mer än coola katter

Googles videotjänst Youtube bjuder på mer än gulliga kattvideor. På Youtube kan du titta på musikvideor, dokumentärer, utbildningsprogram och mycket mer. En liknande videotjänst som också har stöd för Chromecast heter Dailymotion.Facebook

Facebook på tv:n

En smart funktion som många missat är att Facebook-appen har stöd för Chromecast. Det du kan visa är filmer från Facebook Watch, som är den funktion som samlar Facebooks videofilmer. Du hittar den genom att peka på menyknappen uppe till höger och välja Watch.


Så blir tv:n en stereo...

Många har ett bra ljudsystem kopplat till tv:n, och med en Chromecast kan den bli din stereo. Flera musiktjänster har appar för Chromecast. Den mest intressanta är Tunein Radio, som är en app där du hittar nästan alla världens radiostationer.Tunein

... och radio

Du kan förstås även lyssna på radio och poddar. Den mest intressanta appen är Tunein Radio, som samlar nästan alla världens radiostationer. Många radiostationer har även sina egna appar med Chromecast-stöd, exempelvis Sveriges Radio och amerikanska public service-radion NPR.


Fänglande föreläsningar

Ted är en världsberömd tjänst som ger dig tillgång till tusentals högkvalitativa föreläsningar utan kostnad. Talarna kommer ofta från olika amerikanska prestigeuniversitet, och deras föredrag är nästan alltid på engelska. Via appen kan du avnjuta dem direkt i tv-soffan.Foto

Bildspel på tv:n

En Chromecast passar även perfekt för att visa dina egna foton och videoklipp. Den bästa appen för att göra det här är Google Foto. Den låter dig både visa upp media på telefonen och i Googles molntjänst. Klicka bara på Cast-loggan högst upp till höger.


Google Presentationer

Presentation i soffan

Chromecast kan även användas professionellt. Du kan exempelvis koppla in den i tv:n eller platt skärm för att visa upp en presentation. Det här kan du göra i Google Presentationer, som är en konkurrent till Microsoft Powerpoint. En bra sak är dock att programmen är kompatibla. Du kan med andra ord använda Google Presentationer för att visa en Powerpoint-fil.
En liknande tjänst med Chromecast-stöd är Polaris Office.


Spela upp dina egna filer

Har du musik, filmer och bilder på Onedrive eller någon annan molntjänst? Med hjälp av Bubbleupnp kan du visa dem på din Chromecast – utan att du behöver ladda ned filerna till mobilen. Vill du slippa den irriterande reklamen kan du köpa betalversionen för cirka 40 kronor.

Du kan också visa video och foton från telefonen på din Chromecast med hjälp av mediespelaren Plex. Om du installerar en Plex-server på din dator kan du även visa filer härifrån. Det här är mer komplicerat än att titta på strömmande filmer, och du hittar en skola som beskriver hur du går tillväga i den här artikeln.