Ni har hört det förut – kablar är passé och ”med vår soundbar-lösning slipper du allt trassel”. Stora ord som i praktiken betyder att huvudenheten kommunicerat trådlöst med subwoofern. Eventuella bakre surround-högtalare har ändå krävt, om inte signalkablar så i alla fall strömförsörjning. Men inte nu längre. Philips har tänkt till.

Estetiskt tilltalande system

Fidelio betyder på Philipsspråk lite finare, lite bättre och trots att tillverkaren dras med en aura av ”budget”, oftast obefogat och som ofta grundas på den breda produktportföljen innehållandes allt från billig klockradio på Clas Ohlson till stavmixers, har de otaliga gånger bevisat att de kan det här med ljud. De flesta som införskaffat en produkt märkt Fidelio vet vad vi menar.
test fidelio surround
B5 är en majestätisk pjäs, cirka en decimeter bredare än exempelvis Sonos limpa, vilket har sin förklaring och något vi tar upp längre ner.

Enheten är klädd i svart tyg med en mittsektion i borstad lättmetall. Riktigt snyggt och med den underliggande displayen som lyser upp med ett Xenon-liknande sken förhöjs kvalitetskänslan ytterligare. Den är endast 7 centimeter och ”liggande” vilket gör att den passar de flesta tv-apparater på stativ, även om det medföljer även fästen för väggmontering.

Missa inte: Allt om Chromecast - pinnen som gör din tv bättre

Installationen är busenkel. Förutsatt att din tv är, som de flesta nyare modeller, ARC-kompatibel (Ljud- och bildsignalen skickas åt båda hållen) är det bara att koppla ihop enhet och tv via en hdmi-kabel och köra igång.

Är din tv inte kompatibel finns aux (både L/R samt 3,5 mm), Optisk, koaxial samt två stycken hdmi-ingångar för en mer traditionell konfiguration. Vill du para ihop enheten med din smartphone eller liknande görs det givetvis lämpligast via bluetooth (Ja, den har även nfc).

Unik surround-lösning

Det som gör Fidelio B5 köpvärd är surround-lösningen. Du behöver inte längre förlita dig på virtuella lösningar, som i ärlighetens namn sällan levererar, utan de yttre delarna av ljudlimpan går helt enkelt att lyfta bort och placera bakom dig.

test fidelio surround

Systemet går då automatiskt in i surround-läge vilket fungerar klockrent och med den smarta kalibreringen, det krävs ett knapptryck, behöver du inte tänka på att de är placerade på exakt samma avstånd. Surround-enheterna är batteridrivna och klarar knappt 10 timmars filmvisning.

Men det slutar inte där – båda surroundhögtalarna kan användas separat som portabla spelare, och då kopplas de ihop sparat via bluetooth (inte nfc). Du kan i praktiken alltså ha tre spelare ihopkopplade med olika externa enheter samtidigt.

Nu ska vi vara ärliga och säga att de två surround-lurarna inte förvandlas till några partyburkar, utan fungerar bäst vid lite blygsammare avlyssning. Tillsammans däremot, under tv:n där de kommer att användas flitigast, lirar de riktigt bra tillsammans. Ska vi vara riktigt petiga hade vi önskat lite mer tryck i basen men i övrigt låter det riktigt bra.

OmdömeM3 rekommenderar

Det här är en riktigt cool lösning som inte bara är en häftig gimmick. Ett smidigt system för riktigt surround-ljud närhelst du behöver det. Sammantaget låter det riktigt bra, speciellt vid film- och tv-tittande, och den snygga designen ger mersmak. Smidig kalibrering av ljudet och äntligen trådlöst.

Fakta: Philips Fidelio B5

Tillverkare/kontakt: Philips.
Anslutningar: Hdmi-ut (arc,1 st) hdmi-in (2 st), optisk in, koaxial, 3,5 mm in- och utgång, aux r/l.
Bluetooth-stöd: Aac, aptx, nfc (huvudenhet)
Uteffekt (max): 210 watt.
Uteffekt Subwoofer (RMS): 90 Watt.
Funktioner: Audio Sync, Auto Volume Level, Bas-/ Diskant-kontroll, Near Listening, Nightmode, Surround Sound.
Storlek Soundbar: 103,5 x15,6 x 7 cm.
Vikt Soundbar: 4,2 kg.
Storlek Subwoofer: 20 x 20 x 51 cm.
Vikt Subwoofer: 5 kg.
Pris:
7 490 kronor.


Snygg design
Användarvänligt och trådlöst ”på riktigt”
3-i-1 upplägget, unikt och coolt


Separat har surround-högtalarna en bit kvar ljudmässigt
Priset

Betyg 4 av 5

Philips Fidelio B5

Bästa pris just nu: 3597 kr