Pc-spelare har sannerligen inte varit bortskämda med välgjorda Rockstar-titlar. När Grand Theft Auto IV konverterades till datorer var det i form av en riktigt dåligt optimerad version. Red Dead Redemption, studions kanske bästa spel hittills, hittade inte ens till formatet.

Missa inte: Så fixar du lanseringsbuggarna i Grand Theft Auto V

Trenden såg länge ut att fortsätta med Grand Theft Auto V. Till en början lanserades det exklusivt till förra generationens konsoler och när Rockstar så småningom utannonserade en upphottad utgåva meddelades det att pc-versionen skulle släppas först flera månader senare. Men om nu någon har tvivlat tar det inte lång tid innan det visar sig att Rockstar har gjort läxan bättre denna gång.

En imponerande sandlåda

Låt oss dock börja från början. Grand Theft Auto V placerar oss i den fiktiva staden Los Santos, tydligt inspirerad av Los Angeles. I likhet med städerna i föregångarna är det en imponerande skådeplats Rockstar har byggt upp. Det pulserar inte bara av liv längs med paradgatorna i Downtown, här finns milslånga motorvägar, stora bergsskedjor och nedgångna förorter.

Läs även: Allt vi vet om GTA 6

Samtidigt är Los Santos en påminnelse om att Rockstar forfarande är ohotade kungar av den här genren. Staden är inte bara en enorm sandlåda där du kan göra vad som faller dig in – den är proppfull med träffsäker satir över det amerikanska samhället och dess populärkultur. Ingen utvecklare kommer ens i närheten av att placera sin spelvärld i ett liknande sammanhang.

gta v
Jodå, Los Santos är fortfarande en av de vackraste spelvärldarna i historien.

Inte mycket nytt under spelsolen

För den som redan har upplevt allt vad Grand Theft Auto V har att erbjuda väntar inte några omskakande nyheter. Det här bygger på den version som släpptes till Playstation 4 och Xbox One i höstas där det största spelmässiga tillskottet var förstapersonsperspektivet.

Missa inte: Så fuskar du i Grand Theft Auto V

Däremot är Grand Theft Auto V betydligt bättre optimerad för pc än vad Grand Theft Auto IV någonsin var. Med rätt inställningar för hårdvaran och en upplösning på 1920x1080 ligger bilduppdateringen på en bit över 80 bilder per sekund. Med allt satt på max dippar bilduppdateringen desto mer under tillfällen, i vårt fall från runt 60 till drygt 40 så snart det blir mycket att hantera. Då indikerar spelet att vårt grafikminne inte utnyttjas till fullo, så visst finns det saker kvar att optimera.

Om du hade tänkt köra Grand Theft Auto V med bästa grafik kräver det sin monsterdator. Rockstar har inte snålat på inställningsmöjligheter och för den med utrustning går det också att få 4K-upplösning. Det bör dock sägas att de rekommenderade inställningarna räcker för att utklassa konsolversionerna.

gta_2
GTA V kräver sin dator om du vill köra allt på max, men det räcker gott med de rekommendera inställningarna för att det ska se riktigt snyggt ut.

Importera din musik

Även på musiksidan har Rockstar gjort en del justeringar. Dels finns det ytterligare en radiokanal med ett gäng nya låtar, dels går det att importera musik från hårddisken och på så sätt skapa egna spellistor. Nu är musiken fenomenalt bra redan från början, men visst uppskattas valmöjligheterna.

Missa inte: GTA V – nu större än Super Mario

En annan inte helt obetydlig nyhet är redigeringsläget, kort och gott kallat Rockstar Editior. Här kan du spela in dina sessioner, redigera dessa och så småningom dela med dig av dina alster till allmänheten. Redigeringsläget är riktigt avancerat och tanken är att det ska gå att spela in kortare filmer genom att föra samman ihop olika sekvenser med varandra. Exempelvis går det att välja mellan mängder av olika effekter, lägga på bakgrundsmusik och ställa in olika kameravinklar.

Så här snyggt kan det se ut om du behärskar redigeringsläget till fullo.

Dessvärre syns en del grafiska buggar. Räkna med att se saker poppa upp ur tomma intet och stöta på människor som försvinner mitt framför näsan. Dessutom är det tråkigt att trafiken inte är tätare, trots all processorkraft. Bilköerna i Los Santos är ett skämt i jämförelse med rusningstrafiken på E6 en måndagsmorgon. Och nog borde Rockstar skrota det komplett värdelösa Rockstar Social Hub, en påtvingad och fullkomligt urusel tjänst.

GTA V_3
Pc-versionen kommer inte utan anmärkningar men den är bra mycket bättre än motsvarande version av Grand Theft Auto IV.

Den bästa versionen?

Bortsett från några tekniska problem imponerar pc-versionen av Grand Theft Auto och då har vi inte ens nämnt GTA Online. Spelets matiga onlineläge låter dig skapa din egen karaktär för att därefter leva ut dina vildaste gangsterfantasier tillsammans med andra spelare. Har du redan tillbringat mängder med timmar online kan du lyckligtvis importera din karaktär med tillhörande fordon till pc-versionen. GTA Online har dragits med en del serverstrul tidigare och om problemen är ordnade nu är svårt att säga efter så här kort tid.

Hur det här sedan kommer att utveckla sig så snart kreativa spelare börjar leka runt med verktygen vågar vi knappt tänka på – men förhoppningsvis har vi mängder med spännande moddar att se fram emot.


Fakta: Grand Theft Auto V

Utvecklare/utgivare: Rockstar North/Take 2
Plattform: Windows, Playstation 4, Playstation 3, Xbox One, Xbox 360
Testad plattform: Windows.
Pris: 500 kronor.

+
Snyggare har du aldrig sett Grand Theft Auto V.
Redigeringsläget.
Möjligheten att lägga in egen musik.
Spelvärlden.


En del bekymmer med bilduppdateringen på höga inställningar.
Grafiska buggar.
Rockstar social hub.

Betyg 5 av 5