Förvaltningsrätten i Malmö hade att ta ställning till vad som krävs enligt kameraövervakningslagen för att få filma med drönare.

Anmäl dig till Sveriges roligaste tävling – SM i Multikopter!

Frågan väcktes när företaget Marknadsting i Gånarp sökte tillstånd för att filma trädgårdar med kamera på en drönare. Transportstyrelsen och Försvarsmakten sade kör i vind, men när det kom till att ansöka om tillstånd att filma sade Länsstyrelsen nej. Länsstyrelsen ansåg att det var en kamera uppsatt på ett sätt så att den inte kan manövreras på plats, och som kan användas för personövervakning.

Missa inte: Berättelsen om Marknadstings kamp mot Länsstyrelsen

Förvaltningsrätten anser istället att regeln bara gäller kameror som är fast och varaktigt uppsatta. En drönares korta batteritid gör att den bara används en stund, och kan därför inte betraktas som varaktigt uppsatt. Därför upphävs Länsrättens beslut och Marknadsting får filma sina trädgårdar.

– Det innebär inte att det är fritt fram för fotografering med drönare. Dels krävs andra typer av tillstånd för att använda drönare, dels kan till exempel brotten ofredande eller sexuellt ofredande bli aktuella om fotograferingen har sådant syfte, säger chefsrådmannen Ulrika Geijer i ett pressmeddelande.