Effektiv inlärning - så att du minns

minnetAtt ha ett eidetiskt minne är förmågan att exakt kunna återge, och i vissa fall återuppleva, bilder, text och ljud. Eidetik brukar i vardagligt tal kallas för att ha fotografiskt minne. Appen Eidetic lär dig så kallad Spaced repetition, en beprövad metod för effektivare inlärning. Du tränar med andra ord gradvis upp din hjärnas förmåga att minnas. Det kan vara telefonnummer eller mer intrikata data.
Förslagsvis är appen extra bra för dig som pluggar.

minnet

Eidetic jobbar i intervaller med hjälp av push-notiser så att du får möjlighet att minnas vad du lärt dig. Det är dessa intervaller som åsyftas i begreppet Spaced repetition. En premiumversion med ett anta fler funktioner och finesser kostar 49 kr som köp-inuti-appen.

Eidetic - Learn & remember anything
Plattform: IOS
Version: 2.1.4.
Info: http://a.m3.se/62
Pris: Gratis (Pro 49 kronor)
Ladda ned till IOS

Tuff träning

elevateElevate innehåller som gratisversion 25 olika övningar. Du tränar upp fokus, minnet, matematik, precision och problemförståelse. Appens innehåll är oväntat snyggt och anpassar sig till dina resultat så att svårighetsgraden ökar i takt med att du löser uppgifterna.

Precis som ett fysiskt träningsprogram så kan Elevate schemalägga dina mentala motionsrundor så att du, förhoppningsvis, uppnår det resultat som är avsett.

elevate hjärnträning

Du kan även välja vilken specifik färdighet, exempelvis läsförståelse eller huvudräkning, som du vill träna extra mycket. Med över fem miljoner nedladdningar och utmärkelse av Apple som en av förra årets bästa appar är Elevate i elitserien när det gäller fitness-appar för intellektet.

Elevate
Plattform: IOS, Android
Version: 1.1
Info: http://a.m3.se/63
Pris: Gratis (köp inom app förekommer)
Ladda ned till IOS
Ladda ned till Android

Testa programmering

programmera codecademyOm du har huvudet på skaft har du säkert funderat någon gång på att testa det här med att lära dig programmera. Det finns i dag en handfull bra kom-igång-och-lek-med-programmering-appar för barn, som till exempel Scratch Jr. Men det är mer glest när det gäller programmering för vuxna, om vi bortser från regelrätta kurser.

Codecademy är ett initiativ som lär ut mycket grundläggande programlogik, företrädesvis med hjälp av javascript. Det hela är väldigt pedagogiskt upplagt och kan fungera som en inkörsport till tyngre uppgifter.

lär dig programmera

Övningarna gör att du snabbt kommer vidare från absolut noll hum om att koda till att göra dina egna små animationer och tillämpningar. Finns också som inofficiell app för Android.

Codecademy: Code hour
Plattform: IOS, Android
Version: 1.0
Info: http://a.m3.se/64
Pris: Gratis
Ladda ned till IOS
Tips! Ett alternativ till Android är Udacity

Motion för minnet

brain trainerDen slovakiske utvecklaren Anton Kartunov och hans besättning på företaget Inloop har här skapat en app som först och främst tränar ditt minne. Det handlar om övningar som att komma ihåg allt längre och mer komplicerade sifferkombinationer och varianter på gamla goda memory-spel.

Det hela är inte oävet ordnat även om vi tycker att test av reaktionsförmågan kanske inte riktigt är det vi associerar med träning av hjärnan, även om det i sak är korrekt.

brain trainer

I gratisversionen medföljer åtta olika spel, eller kanske ska vi kalla dem övningar, och för 29 kronor kan du inuti appen köpa till ytterligare fyra utmaningar. Avdelningen med perceptionsövningar är mest lyckad och därför också mest frustrerande.

Brain Trainer Pro
Plattform: IOS
Version: 1.1
Info: http://a.m3.se/65
Pris: Gratis (fullversion 29 kronor)
Ladda ned till IOS
Tips! Ett alternativ till Android är Brain Trainer Special

Fitness för hjärnan

cognifitSkaparna bakom appen Cognifit Brain Fitness skräder inte med orden och menar att deras patenterade och neurologiskt framforskade metoder är positivt verksamma för patienter som har allt från Adhd till Alzeimers. Sanningshalten i detta är inte enkel att bedöma, men att, som Cogfits hjärngympaledare föreslår, träna skallen tre-fyra pass om 20 minuter vardera, är säkert nyttigt för alla.

Som är brukligt hos den här sortens appar handlar det om mentalt motionerande med hjälp av spel som grupperas som träningspass.

cognifit

Du kan även träna i grupp, vilket i praktiken innebär att ni tävlar mot varandra. Fyra träningsprogram är gratis att testa sedan kostar det 110 kr i månaden att fortsätta i din hjärnfitnessklass.

Cognifit Brain Fitness
Plattform: IOS
Version: 2.0
Info: https://www.cognifit.com
Pris: Gratis
Ladda ned till IOS

Öva upp språkkunskaperna

duolingoSpråkbegåvning är ett särskilt slags snille. Hur smart du än är, spelar det ingen roll om ingen förstår vad du säger. Det är med andra ord listigt att lära sig fler utländska språk. Den här appen har synnerligen bra övningar och upplägg på sina språkkurser. Ja, det är ju gratis också, bara en sådan sak.

Du kan välja mellan spanska, portugisiska, franska, italienska, tyska holländska och danska. Fler språk adderas regelbundet. Duolingo blev utsedd av Apple till årets app 2013 i sin kategori.

duolingo

Appen är reklamfri och har dessutom inget inbyggt premiumköp eller betalkurser. Över 80 miljoner användare kan visserligen ha fel, men det lutar mycket starkt åt att de absolut inte har det - det här är en app i världsklass.

Duolingo
Plattform: IOS, Android, Windows Phone
Version: 4.3
Info: http://a.m3.se/66
Pris: Gratis
Ladda ned till IOS
Ladda ned till Android
Ladda ned till Windows Phone

Vetenskapligt välbefinnande

happifyÄven om dina hjärnfunktioner är topptränade så finns det andra aspekter av tillvaron som kan påverka din tankeförmåga i positiv eller negativ riktning. Stress, depressivitet, dålig självkänsla och så vidare. Det är en imponerande samling psykologikunniga och affärsfolk från Harvard och andra ställen som skaparna av appen Happify har trummat ihop.

Här gäller det nämligen att träna skallen till välbefinnande och lycka med hjälp av relativt korta uppgifter och övningar. Tonaliteten är skönt avslappnad i San Francisco-stil och pekarna till varför övningarna fungerar får bort mycket av doften av geschäft som kommer från hela livsstilscoachs-branschen.

happify

Happify är omnämnd av New York Times som en av de tio bästa hjärntränings-apparna på marknaden.

Happify
Plattform: IOS
Version: 1.1
Info: http://a.m3.se/67
Pris: Gratis
Ladda ned till IOS

Upptäck uppfinningar

journeys of invention iosEtt rejält kvitto på hög intelligens är ju att uppfinna något nytt. Grejen är att få saker uppfinns ur tomma intet, och nya innovationer så gott som alltid kommer ur en tradition av tekniska landvinningar. Appen Journeys of invention, från anrika Science Museum i London, låter dig komma under huven på över 80 världsberömda uppfinningar.

Det är tankeväckande att lära sig mer om allt från mikrovågsugnar och grammofoner till kärnvapen och genmodifiering.

journeys of invention ios

Vi gillar särskilt den handfasta upptäck-och-lär-pedagogiken som till exempel innebär att du kan skicka krypterade meddelanden med en virtuell Enigma, den krypteringsmaskin som nazisterna använde under andra världskriget och som geniet Alan Turing sedermera knäckte.

Journeys of Invention
Plattform: IOS
Version: 1.1
Info: http://a.m3.se/68
Pris: 95 kronor
Ladda ned till IOS

Mental workout

lumosity mental workoutMed begreppet neuroplasticitet menas de ändringar som sker i hjärnans organisation som resultat av erfarenheter. De vetenskapliga teoriererna om neuroplasticitet ligger till grund för appen Lumosity, en hjärngympaledare i din mobila apparat.

Det kan ju låta stelt och tråkigt men här hittar du inte bara regelrätta tester av minnes- och uppmärksamhetsfunktioner, utan även små spel som exempelvis flipper, fast med en tvist. Appen är gratis att testa, men fullversionen kostar cirka 130 kronor i månaden.

lumosity mental workout

Med hjälp av ett rätt omfattande formulär sätter du samman ditt hjärnträningsprogram, beroende på vilka dina svagheter är. Precis som i en traditionellt workout-program kan du följa din utveckling som här mäts i BPI (Brain Performance Index).

Lumosity
Plattform: IOS, Android
Version: 4.1
Info: http://a.m3.se/69
Pris: Gratis att testa, 130 kronor per månad (IOS)
Ladda ned till IOS
Ladda ned till Android

Vetgirigt lärande

learnistLearnist är namnet på en social medietjänst där kunskaper står i fokus. Sedan starten för snart tre år sedan har användarna delat med sig en försvarlig mängd lektioner i allt mellan himmel och jord. Det är inte bara okända främlingar som vill expandera ditt kunskapcentra.

Du kan även lära dig mecka med media av Arianna Huffington eller fixa med film av Gus Van Sant, med flera så kallade celebriteter, vilket kostar en knapp tia extra. Vi finner Learnist starkt besläktad med hela Lifehacker-rörelsen: smarta metoder att ta sig an världens små och medelstora problem.

learnist

Om du gillar att lära dig nya faktaoch färdigheter är Learnist en app att förlora dig själv för många timmar åt gången, vilket är ett bra betyg.

Learnist
Plattform: IOS, Android
Version: 1.3
Info: http://a.m3.se/6a
Pris: Gratis (köp inom app förekommer)
Ladda ned till IOS
Ladda ned till Android

Minnet trimmas

memoradoEnligt den tyska tillverkaren är appen Memorado baserad på över 300 vetenskapliga forskningsprojekt inom ämnet kognition. Kognitiva funktioner är de processer som sker i hjärnan när du bearbetar och förmedlar information. Vilket inte är detsamma som intelligens, men utan bra kognition så är det rökt för intellektet.

I vanlig ordning får du svara på frågor och välja bland svarsalternativ varefter ett fittnesprogram som först och främst tränar upp din hjärnas minne, reaktioner, koncentrationsförmåga och så vidare.

memorado

Detta görs med hjälp av spel som i vårt tycke påminner starkt om de intelligenstester som funnits i årtionden, med den skillnaden att de här övningarna är mer interaktiva, snyggare och roligare. Memorado har en miljon användare.

Memorado
Plattform: IOS
Plattform:
Version: 3.1
Info: http://a.m3.se/6b
Pris: Gratis (Premium från 39 kronor och uppåt)
Ladda ned till IOS

Smartare spelande

peakHär har du 21 spel på ett bräde som låter dig flexa dina mentala muskler när det kommer till problemlösning, fokusering, minne och inlärning. Träningen utgår från din ålder, livsstil, yrke, med mera, för att kunna bli så effektiv som möjligt. Stor tonvikt har lagts vid datainsamling och analys från ditt hjärngympaspelande, vilket är intressant i sig.

Det märks att det är både hjärnskrynklare och spelutvecklare som samarbetat nära i produktionen av Peak. Användarupplevelsen är snäppet mer underhållande än vanligt i den här kategorin och av den anledningen också mer beroendeframkallande.

peak

Highscore-hets, men med genomgående positiva effekter på din tankeförmåga jämfört med vanliga mobilspel, helt enkelt.

Peak – Brain Training
Plattform: IOS, Android
Version: 1.8
Info: http://a.m3.se/6c
Pris: Gratis (köp inom app från 39 kronor)
Ladda ned till IOS
Ladda ned till Android