Tidal lanserades med gigantiskt presspådrag, hajp-maskineri på högvarv och en parad a a-list-kändisar som Jay Z hade i telefonboken. Här var musiktjänsten som skulle göra slut på Spotifys envåldstyrrani, och både ge artisterna sin fair share och lyssnarna den kvalitet dom förtjänar. Eller nåt sånt.

Hur det står till med det ekonomiska står vi över om att spekulera. Kanske kommer det finnas mer pengar att fördela. Ett abonnemang på Tidal kostar dubbelt så mycket som bästa varianten av Spotify, 199 kronor i månaden för Tidal Hifi mot 99 kronor för Spotify Premium. Dessutom finns Tidal Premium för 99 kronor, som är Tidals basabonnemang utan extra höga ljudkvaliteten.

Missa inte: Här är nya Spotify för Windows Phone

Det kan också vara så att de artister som gynnas är Jay Z och hans polare, eftersom de är de som äger tjänsten och kan plocka hem vinsten, medan de tusentals andra som återfinns i både Tidals och Spotifys kataloger får nöja sig med samma småslantar som förut. Hur det står till med den saken återstår att se.

Tidal startsida
Gränssnittet är rent och snyggt och vi har inget problem att snabbt hitta de artister och låtar vi letar efter. En stor det av det ”exklusiva” material vi hittar ser ut att vara spellistor sammansatta av olika artister.

Inte så nytt

I själva verket startade Tidal redan 2014 av svensk-norska företaget Aspiro, samma som ligger bakom Spotify-konkurrenten Wimp (Tidal hette till en början också Wimp Hifi), men köptes upp av Jay Z:s bolag i mars, och strax därpå blev det nylansering med artistparad och ny image.

Struntar vi i vad Tidal gör eller inte gör för artisterna som äger respektive säljer sin musik i tjänsten, och i stället fokuserar på vad du som kund får ut av det, så blir ju givetvis frågan varför du ska betala 199 kronor för Tidal när Spotify bara kostar halva priset.

Tidal säger sig ha cirka 25 miljoner låtar i katalogen mot 30 miljoner hos Spotify. Så där är inte skillnaden enorm, och om du inte är allt för mycket hipster kan du hitta det mesta du söker efter. Vi sökte på ett trettiotal olika större och mindre artister, allt från Madonna till Eddie Meduza, och även på en handfull oberoende artister som ger ut sina skivor själv. Vi hittade det mesta hos bägge, ibland saknades någon skiva, samlingsalbum eller enstaka låt på ena stället men fanns på det andra.

En extra lockvara ska vara att Tidal erbjuder exklusivt material från flera kända artister i Tidals ”inre krets” av ägare och andra de lyckas locka att samarbeta. Om det är något som Tidal lyckas med i längden får vi se, än så länge är vi inte extremt imponerade. Så här till en början finns där en handfull unika saker. Någon live-inspelning, ett par artiklar med intervjuer, och en handfull musikvideor.

Tidal musikvideor
Aspiro behöver jobba på videobiten med fler videor och bättre spelare.

Var är videon?

Just det, i Tidal kan du också spela musikvideor. Hela 48 stycken, i skrivande stund. Finns det fler så lyckades vi inte hitta dem efter ett par dagars letande. Siffran 75 000 videor har förekommit i snacket runt Tidal. Kanske är det så att de bara finns tillgängliga i vissa länder.

Det känns som en beta-funktion än så länge, ska det bli en riktig feature så behöver Tidal säkra upp betydligt mer innehåll. Kanske göra som Youtube och samarbeta med Vevo? De borde ha väntat med att ens ge möjligheten innan dess. Nu känns det bara fånigt.

Annars är det ju ljudkvaliteten som är grejen. Billigare varianten Tidal Premium strömmar med 320 Kbps bitrate, vilket är samma som Spotify Premium. Lite ironiskt är dock att Spotify klarar strömning till mobilappar mycket bättre än Tidal Premium, som är begränsat till 96 Kbps.

Cd-klass på ljudet, kanske

Väljer du att lägga ut den extra hundralappen för Tidal Hifi får du dock full kvalitet både i mobilen och till datorn, 1411 Kbps i förlustfria formatet FLAC. Du kan fortfarande välja att gå ner till 320 Kbps AAC eller 96 Kbps AAC+ i både webbläsaren och mobilappen om inte uppkopplingen hänger med, eller för att spara på dataplanen om du kör via mobiluppkopplingen eller har seg wi-fi i något hörn av huset.

Låter det bättre? Tja, det beror lite på hur kräsen du är och hur bra utrustning dy lyssnar med. Vi testade med en pc med inbyggt enklare ljudkort och ett par högklassigt Sennheiser-lurar och kunde inte höra någon som helst skillnad på 320 Kbps från Spotify och 1411 Kbps från Tidal.

Bytte vi ut den svaga länken och ersatte ljudkortet med ett da-omvandlare för studiobruk så lät bägge källorna bättre, och Tidal möjligen aningen trevligare, speciellt i mellanregister och diskant. Men skillnaden var marginell.

Du behöver verkligen vara audiofil och ha bra ljudutrustning för att ha glädje av den extra ljudkvaliteten. Frågan är om det finns någon mobil eller surfplatta idag som har en bra nog da-omvandlare och hörlursslutsteg inbyggt för det. Ingen som vi hade möjlighet att testa, i alla fall.

Tidal Android
Mobilklienten och webbklienten ser i stort sett likadana ut, och vi hittar allt möjligt med snabb och enkel sökning. Till och med självaste The Hoff.

Användarupplevelsen oavsett om du kör Premium eller Hifi-varianten av Tidal känns bekant för den som är van vid Spotify. Tyvärr finns ingen separat skrivbordsklient, så du måste dras med att ha ett webbläsarfönster öppet. Och det måste vara Chrome för att få maxad ljudkvalitet.

Missa inte: Stort test: 5 hetaste tjänsterna för strömmad musik

Gränssnittet i webbklienten är dock i samma klass som Spotify, med ungefär samma funktioner. Du skapar spellistor, favoritmärker artister, album och låtar för snabb åtkomst, bläddrar bland artister, genrer och så vidare.

De ser ut att använda precis samma katalogsystem, med hänvisningar till likande artister, enkla biografier som är en blandning av egenskrivna och hämtade från andra ställen som Last.fm och Rovi.

Tyvärr har Tidal samma totalpuckade indexering som Spotify som gör att systemet inte kan hålla isär artister eller band med samma namn. Det hade vi hoppats att någon hade kunnat rätta till nu. Det borde vara första lektionen i databaskunskap.

Omdöme

Än så länge får Jay Z vänta på att miljonerna ska rulla in (Tidal-miljonerna i alla fall, han har nog andra inkomstkällor så det räcker). Wimps gamla kundbas plus nya Tidal Hifi kommer inte upp i en bråkdel av Spotifys användare. Tids nog kanske de kan växa, men frågan är om tillräckligt många vill betala en hundring till för den extra ljudkvaliteten.

Först och främst behöver de fixa en smidigare separat datorklient (det ska visst vara en på väg), och snegla lite på konkurrenten för kompletterande funktioner. Vi saknar till exempel att kunna spela upp vår egna musik från lokala disken, vilket Spotify låter oss göra.

I dagsläget får vi klassa Tidal som lovande. Rätt för den som har extra känsliga öron och en hifi-anläggning som kostar som en mindre bil, men inte helt färdigbakad för oss vanliga dödliga.

Fakta Tidal HiFi

Operatör:  Aspiro, www.aspiro.com/se
Information/prova: www.tidal.com
Ljudformat: 96 Kbps AAC+, 320 Kbps AAC, 1411 Kbps FLAC
Plattformsstöd: Windows, Mac och Linux med Chrome. IOS 7 eller senare. Android 4.1 eller senare
Antal låtar: Cirka 25 miljoner
Funktioner: Spellistor, offlineläge, musikvideor, Facebook-koppling mm
Pris: 199 kronor/månad (99 kronor/månad för enklare Tidal Premium)


Bra ljudkvalitet
Klart godkänt låtutbud
Lätt att komma igång och använda
En del intressant exklusivt innehåll


Ingen skrivbordsklient
Saknar en del funktioner
Gränssnittet behöver finputsas
Priset

Betyg 4 av 5