Uppdateringsfrekvens är också något att tänka på med 4k-skärmar. Många av de billigaste 4k-skärmarna som finns att köpa har bara 30 hertz uppdateringsfrekvens, medan de flesta skärmar med lägre upplösning har 60 hertz, eller upp till 144 hertz för spelskärmar.

Även om en del lär påstå att 30 hertz duger för att redigera foton och liknande kan det faktiskt vara irriterande att använda en så långsam skärm. Muspekaren rör sig lite ryckigt, när du flyttar ett fönster hackar det fram över skärmen, och de jämna rörelserna du vant dig vid från 60 hertz-skärmar är som bortblåsta. Håll dig till 60 hertz om du verkligen inte måste nöja dig med 30 hertz.

Multi-stream transport kan ge problem
Äldre 4k-skärmar använde multi-stream transport för att kunna visa sin höga upplösning med normal uppdateringsfrekvens. Det gör att de kan dyka upp som två separata skärmar i Windows.

En annan märklig sak med många 4k-skärmar är att de syns i datorn som två skärmar med upplösningen 1 920 x 2 160 pixel som hamnar sida vid sida. Många nya skärmar har nyare teknik som gör att de kan visa full 4k-upplösning med 60 hertz, men äldre skärmar använde antingen två kablar eller en displayport-kabel och ett grafikkort med stöd för en teknik som kallas multi-stream transport för att klara detta. Utan den tekniken kan de bara visa 3 840 x 2 160 bildpunkterr med 30 hertz.

Missa inte: 4k-projektorn för ambitiösa nördar - vi testar

Multi-stream transport var ett praktiskt sätt att kringgå tekniska begränsningar för ett par år sedan, men skärmar med tekniken kan bete sig konstigt. I program som bara är gjorda för att visas på en skärm när du har flera skärmar till exempel, som menyer i många spel, blir det väldigt konstigt.

Håll dig till nyare skärmar som använder displayport 1.2 eller hdmi 2.0 för att visa 4k med 60 hertz utan multi-stream transport.

Acer 4k-skärm
Acers Xb280hk är en 4k-skärm med G-sync-teknik och single-stream transport som kan visa full 4k-upplösning via en ensam displayport-kabel utan konstigheter.

Kabelbekymmer

Även om många displayport-kablar är märkta med ett versionsnummer – som 1.1 eller 1.2 – har standarden utformats så att alla certifierade kablar kan användas med skärmar som stödjer alla versioner av den. Använder du en certifierad kabel spelar det alltså ingen roll när den tillverkades, och du får garanterat full kompatibilitet och bästa prestanda.

Tyvärr finns många icke-certifierade kablar – varav vissa såldes tillsammans med skärmar från stora, välkända tillverkare – som i många fall har små tillverkningsfel som gör att de kan ge problem med bilden.

Displayport
Alla displayport-kablar är inte lika. Många ocertifierade kablar är felkopplade och kan ge upphov till allehanda konstigheter.

Många ospecificerade kablar kopplar in pin 20 så att ström kan forsa tillbaka in i din dator. Andra fel du kan stöta på: Grafikkortet och skärmen hamnar ur synk, inkopplade usb-enheter aktiveras trots att systemet är avstängt, datorn blir allmänt instabil. De kan också ha för låg genomströmning och därmed inte klara 4k-upplösning med 60 hertz som utlovat.

Om din nya fina 4k-skärm verkar ha drabbats av något av dessa problem är det första du ska göra att kontrollera kabeln och förmodligen köpa en ny, displayport-certifierad kabel.

Test: Asus snabba 4k-skärm finns till budgetpris

Hdmi är knepigare. En del 4k-skärmar kan visa full upplösning via hdmi, men de flesta grafikkort stödjer bara hdmi 1.4 som begränsar 4k-skärmar till hackiga 30 hertz. Med nya hdmi 2.0-standarden kan skärmarna drivas med 60 hertz vid 4k, men då måste även grafikkortet stödja den nya standarden. I dag är det helt klart säkrast att ansluta 4k-skärmar via displayport för full kompatibilitet.

Gränssnittsuppskalning

En annan sak att ha i åtanke är gränssnittsuppskalning i operativsystemet.

Med de flesta 4k-skärmar är pixeltätheten så hög att text och andra gränssnittselement blir svårlästa vid Windows och OS X:s vanliga inställningar. Menyer kan bli svårlästa om du inte har ögon som en stridspilot.

Windows inställningar
Windows inställningar för gränssnittsuppskalning.

För att motarbeta det kan moderna operativsystem skala upp gränssnittet så att text och annat ser normalstort ut, genom att de använder fler pixel än på en lågupplöst skärm. Både Windows 8.1 och OS X Yosemite har bra stöd för denna teknik (som kallad hidpi), men det fungerar inte i alla riktigt alla program.

Har du en Mac av hyfsat ny modell och den senaste versionen av OS X Yosemite fungerar 4k-skärmar riktigt bra, och uppskalning med hidpi och olika virtuella upplösningar (till exempel 5 120 x 2 880 bildpunkter med 2x-skalning på gränssnittet) fungerar som det länge har gjort på Apples Macbook Pro-datorer.

På en nyare pc med Windows 8.1 har Microsoft gjort stora framsteg på den här fronten också, och för det mesta ska det fungera bra, men ett fåtal program har fortfarande problem. Så om du har några särskilda program som är väldigt viktiga är det bäst att googla lite för att försäkra dig om att just dina program fungerar felfritt med 4k och hidpi.