Skullcandy är inte det första märket vi tänker på när bra ljudkvalitet kommer på tal. Med fokus på ett färgglatt yttre och prislappar strax under konkurrenterna har de snarare profilerat sig som ett alternativ för dig som är villig att tumma på ljudbilden och spara på slantarna.

Efter en första titt på Grind, företagets senaste hörlur, ser det ut att fortsätta på den vägen. Prislappen landar på runt 600 kronor – en summa som normalt sett brukar betyda rätt risigt ljud. Just därför är det extra glädjande att Grind överträffar våra förväntningar.

skullcandy
Komforten i Grind är riktigt bra för den låga prislappen. 

Bra komfort

Till ytan är det inte någon avancerad konstruktion det bjuds på. Det rör sig om två stycken puffbeklädda plastkåpor och ett metallband. Väl på huvudet är komforten riktigt bra. Materialet längst upp på metallbandet gör att de inte skaver mot huvudet, till skillnad från vad många andra lurar i samma prisklass tenderar att göra. Kåporna känns dock något billiga och går heller inte att justera åt sidorna, vilket gör att de inte är lika smidiga att plocka med sig på resor eller ha på nacken som vi hade önskat.

Smidiga funktioner

Däremot bör Skullcandy få åtminstone en halv tumme upp för de inbyggda funktionerna på den vänstra kåpan. Här finns en mikrofon att använda för telefonsamtal. Även om den inte är bästa kvalitet är det skönt att den sitter där den gör och inte på sladden. Det eliminerar framför allt störande ljud från sladden.

Missa inte: Test av 10 hörlurar med brusreducering

Vidare märks en knapp för att bland annat byta musik. Ett enstaka klick leder till paus och dubbeklick gör att du hoppar till nästa spår. Tyvärr är det krångligt att få till tekniken och allt annat än två väldigt snabba klick resulterar att vi pausar musiken istället för att byta låt. För att ytterligare anmärka på detaljerna saknar vi en volymkontroll.

skullcandy_2
Hörluren kommer i olika färger. Några av varianterna visar prov på Skullcandys designfilosofi.

Låter bra för sin prisklass

Funktioner och komfort å ena sidan – det viktigaste med en hörlur är naturligtvis själva ljudet. Och här står sig Grind förvånansvärt väl i jämförelse med betydligt dyrare varianter. Främst är basen tydlig utan att ta överhand och både mellanregister och diskant är väl balanserat. Allra bäst gör sig hörluren till mer modern pop, typ Beyonce. Vid mer bastung musik är de lite klena, och vid intensiv metalmusik märks det att ljudet inte är riktigt klart. Det låter långt ifrån dåligt men vi har svårt att i detalj urskilja alla instrument.

Tyvärr läcker också en hel del ljud. Åker du mycket lokaltrafik och inte vill störa dina medresenärer men samtidigt lyssna på hög musik kan det alltså vara värt att se närmare på mer ljudisolerade varianter. 

Omdöme

För 600 kronor är det dock småsaker att anmärka på. Grind är helt enkelt en riktigt prisvärd hörlur. Hade vi inte vetat om prislappen på förhand hade vi förmodligen gissat på att den hamnat på en betydligt högre nivå.

Fakta: Skullcandy Grind

Tillverkare: Skullcandy.
Typ: Sladdbunden over-ear-hörlur.
Läs mer: http://a.m3.se/85
Fungerar som headset: Ja.
Pris: 600 kronor.


Prisvärda.
Bra balans i basen.
Bekväma.
Mikrofonen är inbyggd i kåpan.


Läcker en hel del ljud.
Låter inte klokrent i bastunga låtar.
Saknar volymkontroll.
Kåporna går inte att fälla ihop.

Betyg 7 av 10