Sladdar är ett elände. Ju mindre vi behöver pilla med usb-kontakter, nysta ut kabelhärvor och leta efter lediga vägguttag desto bättre. Dataanslutningar är numera nästan uteslutande trådlösa med mängder av kompletterande tekniker; 4g, wifi, bluetooth och nfc.

Men den heliga Graal är att helt slippa trådtrassel. Senaste åren har vi sett allt fler mobiler med induktionsslinga inbyggd, som kopplas till batteriladdningen och låter dig ladda batteriet utan att behöva plugga in en adapterkabel.

Missa inte: "Ikeas trådlösa laddning är eländigt ful till Iphone"

För att det ska fungera har du tidigare behövt köpa till en separat laddstation. En liten extra platta eller kudde som i sin tur måste pluggas in i väggen. Med, just det, en sladd. Vore det inte bättre om prylarna som du redan har där hemma kunde förses med den rätta tekniken, så att du bara lägger ifrån dig luren på nattduksbordet, och den går att plocka upp fulladdad morgonen efter?

Varv
Lampan Varv, med sin extra stora fot med plats för en mobiltelefon, och med usb-port framtill.

Induktion på gång

Det har Ikea nu tagit fasta på och lanserat en serie möbler med just inbyggda laddstationer med induktionsteknik enligt Qi-standard, en av två större standarder för trådlös laddning idag. Tekniken är i sig är inget nytt. Rakapparater och eltandborstar har gjort det här sedan 70-talet för att kunna ladda på ett säkert sätt i våtutrymmen.

Men det är först nu som behovet av det i mobiler på allvar har slagit igenom. Flera Lumia-telefoner, nya Samsung Galaxy S6 och S6 Edge, Google Nexus och LG G3 har alla stöd för trådlös laddning inbyggd, och det finns en mängd adaptrar, utbytbara skal med mera som du kan köpa till andra telefoner för att få samma funktion.

I testlabbet: Videotitt på Ikeas trådlösa laddning

Ikea har i skrivande stund fem möbler med inbyggd laddare, två modeller av små avlastningsbord, två bordslampor med laddstation i foten och en golvlampa med laddstationen placerad i en liten ”hylla” på bordshöjd.

Det här är verkligen basic tråk-Ikea-möbler. Anonyma, fyrkantiga och vita, med undantag av en av bordslamporna som är vit, men har en fot i trä. Lyckligtvis kan du krydda vardagen med lampskärmar i vilken stil som helst till den andra bordslampan och golvlampan, de har standardsockel så det är fritt fram att flippa ur där. Men foten är lik förbannat mellanmjölksvit.

Selje
Bordet Selje har laddplattan upptill och usb-port i en utdragbar låda under.  

Bygg in på egen hand

Själva laddplattan går också att köpa separat (som byggsats med namnet Morik) och slöjda in i möbler på egen hand, Ikea eller vad du vill så länge du har lite snickartalanger. I alla möblerna ingår en laddplatta där en mobil åt gången får plats, plus en usb-port där du fortfarande kan ansluta laddsladd för alla de stackars telefoner som inte har induktionsstöd.

Eller så skaffar du en adapter. Iphone saknar till exempel trådlös laddning. Likaså alla Samsung Galaxy-lurar utom de allra senaste. Därför har Ikea också tagit fram en serie mobilskal till Iphone 5, Iphone 5s, Iphone 6 och Iphone 6, samt nya bakstycken till Samsung Galaxy S3, S4 och S5. Dock inte till Iphone 6 Plus, vilket känns lite märkligt. Vi blir inte direkt övertygade av skalen. Samsung-varianterna är ganska smidiga eftersom de ersätter de befintliga bakstyckena i telefonerna. Iphone-lösningen känns däremot trist klumpig.

Skalen är du inte tvungen att köpa även om du har Iphone. Det finns massor med bra tredjepartsskal med Qi-funktion som är snyggare och smidigare. Därför låter vi inte det påverka vårt omdöme av möblerna. Det är i alla fall positivt att Ikea erbjuder möjligheten till skal.

Vitahult
Telefoner som inte har egen laddning har också en chans med Ikeas mobilskal för Galaxy och Iphone. Även andra tilvlerkares Qi-kompatibla skal funkar bra med Ikeas möbler.

Fartfylld laddning

Nåväl, det ger oss i alla fall möjligheten att testa laddningen. Vi valde att titta på bordslampan Varv och bordet Selje. Lampan har en extra stor fot med laddplattan inbyggd i mitten, och på bordet sitter plattan i ena hörnet. Plattan är en liten vit cirkel i plast med fem och en halv centimeters diameter. En liten diod lyser när den har kontakt med en telefon och laddar. Det känns lite onödigt eftersom telefonen också glatt meddelar det, och att den dessutom ligger över och döljer dioden.

Missa inte: "Därför blir Ikeas trådlösa laddning en succé"

Induktionsladdningen i plattan har en effekt på 5 watt. Om det är mycket eller lite har vi ingen aning om, men det ger oss i vilket fall som helst en helt ok fart på laddningen. Vi testade först med en Iphone 5s med Ikeas laddskal, och lyckas ladda den från noll till 47 procent på en timme.

Sedan gick det lite segare, men efter totalt tre timmar var det fulladdat. Sedan lade vi en LG G3 på laddplattan. Den har som sagt laddare inbyggd från början, men också att betydligt större batteri att fylla, 3 000 mAh mot Iphonens 1 560. Här har batteriet fyllts till en tredjedel på en timme.

Vitahult
Inte ens Ikeas egna pr-bilder kan få den här att se bra ut.

Omdöme

Så jodå, visst funkar det här. Ikeas laddningsmöbler gör verkligen sitt jobb som trådlösa laddare. Tyvärr tycker vi inte riktigt att de gör sitt jobb som, tja, möbler. Fantasilöst vita och avskalat tråkiga. Och alla i precis samma stil. Gillar du inte färgen får klara dig utan. Vi hoppas att det här bara är början och att Ikea bygger in fler, snyggare och mer diskreta laddpunkter i möbler i framtiden. Ett snyggt skrivbord i mörk ek med ett diskret kryss där vi lägger telefonen skulle sitta fint här i testlabbet.

Fakta: Ikea Varv, Selje och Morik

Tillverkare: Ikea.
Produkttyp: Trådlösa laddstationer
Energiöverföringsteknik: Induktion
Laddstandard: Qi
Effekt: Upp till 5W
Övrigt: Usb-port för laddning via sladd
Tillbehör: Vitahult laddskal, 119-199 kronor beroende på modell.
Priser:
Varv bordslampa: 599 kronor
Selje avlastningsbord: 499 kronor
Morik laddplatta: 249 kronor


Väl fungerande laddning.
Helt okej pris.
Möjlighet att montera eget.


Trista vita möbler.
Litet utbud.
Tjocka klumpiga laddskal.

Betyg 3 av 5