I grund och botten är AOC e2476Vwm6 en ganska konventionell bildskärm. En 24-tummare, eller 23,6 om man ska vara petig, med 1 920 x 1 080 bildpunkter, tn-panel, 1000:1 i panelkontrast och en relativt måttlig maximal ljusstyrka på 250 candela/kvadratmeter.

Kort sagt allt du behöver för en generell hemmaskärm. Svarstiden är på en millisekund och tn-skärmar har sällan speciellt mycket lagg så den är dessutom en bra spelskärm. Allt detta till ett måttligt pris på i dagsläget runt 1 500 kronor.

Bekämpar blåljuset

Men utöver detta har skärmen en teknik som AOC kallar flicker-free backlight och en annan som de kallar Anti-Blue Light. Den sistnämnda handlar inte om att AOC ogillar klassiska reklamfilmer från Pripps utan att blått ljus faktiskt kan vara skadligt för oss.

aoc skärm snäll mot ögonen
Att det skulle pågå någon filtrering av blått ljus är inget som syns i bilden. Tvärtom har skärmen riktigt bra kvalitet och färger för sin prisklass.

Dels påverkar det, mer än annat ljus, kroppens produktion av melatonin, ett hormon som i sin tur styr hur vi sover. Kort sagt, blått ljus kan vara uppiggande, men också ge mer sömnstörningar än annat ljus, i synnerhet om vi utsätts för det timmarna innan vi ska sova.

Värre blir det. Numera använder vi allt mer dioder för belysning, de drar lite effekt, tar lite plats och håller länge. Det är ju bra. Men tyvärr avger ljusstarka dioder ofta rejält med blått ljus. Tänk bara på de tidiga diodbaserade billjusen som hade en irriterande blå ton.

Ofta handlar det dessutom våglängderna runt 450 nm, ett område som kan vara extra skadligt. Det finns misstankar att för stora mängder av sådant ljus kan ge vad man kan kalla retinala skador, ögonskador på vanlig svenska.

Teknik från dyrare skärmar

Vad AOC gör är att de dämpar de mest skadliga våglängderna direkt i dioderna. Man använder troligen helt enkelt bättre och modernare dioder. En bonus med det är att de inte behöver kompensera lika mycket för överskottet av blått ljus via lcd-panelen. Liknande teknik finns faktiskt redan i påkostade bildskärmar för bildredigering där man vill dämpa det blå ljuset för att höja färgkvaliteten.

aoc skärm snäll mot ögonen
Det är en rätt så enkel skärm, utan höjbar fot, pivot-funktion eller extra funktioner.

Kombinationen av flicker-free backlight som innebär att bakgrundsbelysningen inte blinkar lika tydligt och Anti-Blue Light ska göra bildskärmen mer vilsam att arbeta framför. Det här blir i synnerhet viktigt i hemmamiljö där vi ofta sitter framför skärmen sent på kvällen, just innan vi ska sova.

Nu kan man ju misstänka att en ännu större källa till sömnsvårigheter kan vara att läsa något riktigt korkat tweet eller inlägg någon skrivit på Facebook. Men hur som helst är det förstås bra om ljuset är så lite skadligt som möjligt.

Inga problem med bilden

Det vi enkelt kan testa och var nyfikna på var om Anti-Blue Light påverkade färgkvaliteten negativt. Men när vi mätte upp färgvisningen hos AOC e2476Vwm6 med spektrofotometer ser det riktigt bra ut. För att vara en tn-baserad skärm har den riktigt bra färger.

Givetvis har du de vanliga fenomenen i tn-paneler att färgtonerna förändras med betraktningsvinkeln, i synnerhet i höjdled. Men jämför vi med andra skärmar av samma typ och i samma prisklass ser det riktigt bra ut.

Skärmen har en traditionell analog vga-ingång och en hdmi-ingång, den senare klarar mhl 2.0 så du kan driva skärmen från telefoner, surfplattor och spelkonsoler via en mhl-kabel samtidigt som telefonen eller plattan laddas.

Menysystemet i skärmen för inställningar är tydligt och dessutom enkelt att använda tack vare att skärmen har riktiga tryckknappar som fungerar bra trots att de sitter i skärmens underkant. Tyvärr har skärmen en ganska svajig fot, men det är vanligt i den här prisklassen.

Omdöme

AOC e2476Vwm6 är helt enkelt en bra och riktigt prisvärd bildskärm för allmänt hemmabruk inklusive spelande. Och som förhoppningsvis ska vara lite snällare mot ögonen än många andra skärmar i samma prisklass.

Fakta: AOC E2476VWM6

Kontakt: AOC, aoc-europe.com/en
Bildstorlek: 23,6 tum, 1 920 x 1 080 bildpunkter.
Ljusstyrka: 250 candela/m2.
Panelkontrast: 1000:1.
Paneltyp: Tn.
Betraktningsvinklar (h/v): 178/170 grader.
Svarstid: 1 millisekund, gtg.
Kontakter: 1 d-sub, 1 hdmi, hörlursuttag.
Storlek: 63 x 49 x 14,2 centimeter.
Pris: 1 500 kronor.


Bra bildkvalitet
Lågt pris
Mhl-kompatibel


Dåliga betraktningsvinklar
Svajig fot

Betyg 7 av 10
Blir du ofta trött i ögonen framför skärmen?
Det är inte längre tillåtet att rösta.