Vi har väntat på att Windows-gänget ska presentera en riktigt bra uppföljare till de bästa Lumia-lurarna med Nokia-logga på, Lumia 930 och 1520. Nu ser det inte ut som det kommer att ske förrän Windows 10 för telefoner släpps i höst.

Billig, färgglad och plastig

Så vi får nöja oss med ett gäng budgetmodeller som har presenterats en efter en under hösten och vintern. Första modellen utan Nokia-loggan var Lumia 535, och vi var inte direkt imponerade. Det enda som lockade var prislappen på en rund tusenlapp.

Missa inte: Lumia 535 - mesig debut från Microsoft

Nya Lumia 640 LTE är mycket bättre. Den är en fortfarande rätt billig och går att hitta i en del butiker för 1 600 kronor, men de extra slantarna jämfört med Lumia 535 märks verkligen.

640 LTE är lite större tack vare större skärm, men de har samma stil för övrigt, med blank plast i ett löstagbart bakstycke, flera neon-skrikiga och ett par mer diskreta färgval, och en kanske onödigt plastig känsla att hålla i och använda dem.

Moderna uppkopplingar

Skillnaden mellan lurarna sitter bland annat i uppkopplingen, både mobilt, där Lumia 640 har fått 4g-stöd, (ja, det görs fortfarande mobiler utan det) och för wifi som har 802.11ac-stöd och bättre prestanda även på 802.11n-nätverk. Dessutom har Lumia 640 LTE fått stöd för både nfc och Miracast, rätt ovanligt bland så här billiga mobiler, och något vi verkligen uppskattar.

test lumia 640
Färgstarka skal. På Microsofts webb går det att köpa lösa skal. I skrivande stund dock inte till Lumia 640, det är den för ny för, men vi antar att det kommer.

Skärmen är också rejält uppgraderad, det är inte full hd eller qhd som i de bästa premium-telefonerna, men 720 x 1 280 bildpunkter ger en skärpa som räcker långt. Skärmen är dessutom snyggt konstruerad med pixlarna tätt intill glasytan, Gorilla Glass 3 för extra tålighet och klanderfri touchkontroll. Skärmpanelen är av ips-typ och inte amoled som i de dyrare Lumia-lurarna, vilket innebär att du inte får klockren kontrast, men annars finns inte mycket att klaga på.

En sak som stör en aning är att skärmen verkar lite "släpig" i pixeluppdateringen. Sveper vi snabbt i menyer eller skrollar i webbsidor hänger tunna linjer och tecken inte riktigt med. Om det har med skärmpanelen eller telefonens grafikkrets är svårt att säga.

test lumia 640Skärmen är på 720p, så den som tittar noga kan se bildpunkterna, men annars håller den bra klass.

Lyckligtvis stör det bara då och märks inte när vi till exempel tittar på filmklipp. Vilket för övrigt är riktigt trevligt tack vare en ovanligt bra liten inbyggd högtalare. Vi får visserligen bara monoljud, men å andra sidan rent fint ljud med mer bas än vad telefoner brukar kunna prestera.

Tillräckligt snabb

Prestandamässigt är inte Lumia 640 någon höjdare, men med tanke på priset ligger den i samma klass som liknande konkurrenter med Snapdragon 400 under skalet. Windows Phone är dessutom riktigt bra på att utnyttja lite sämre hårdvara och ändå få till en telefon med en rapp och pigg användarupplevelse. Att jobba med gränssnitt och appar i Lumia 640 LTE känns aldrig irriterande segt.

Kameran är på 8 megapixel och gör inte bort sig. Slutresultatet i dagsljus är riktigt snygga bilder. Inomhus räcker den futtiga led-blixen tyvärr inte så långt, så det blir snabbt både dunkelt och brusigt framåt kvällen. Tänd en lampa eller två så klarar du dig dock fint. Lumias kamera-app har bra automatisk vitbalans och också som vi nämnt i tidigare Lumia-tester riktigt roliga kontroller för att själv ställa både fokus, slutartid med mera.

test lumia 640
Appen Lumia Refocus låter kameran ta en serie med bilder snabbt med olika skärpedjup och fokuspunkter. Sedan kan du i efterhand välja vad som ska vara skarpt och vad som ska vara suddigt. Här har vi satt skärpan på vår testredaktörs uppenbart dammiga krukväxter.

Och jodå, det funkar faktiskt förvånansvärt bra. Det här är samma funktion som en av dem Samsung skryter med i nya Galaxy S6... fast i en telefon som kostar mindre än en fjärdedel så mycket. Synd bara att det inte är en funktion inbakad i samma kamera-app utan att vi måste köra en separat app för det.

OmdömeM3 rekommenderar

Lumia 640 LTE har allt vi kräver av en mobil 2015, 4g, nfc, ac-wifi, kvalitetsskärm och åtminstone hyfsade prestanda. Och det till ett riktigt bra pris.

Vi hittar bara en telefon som säljs just nu som matchar Lumia 640 i funktionsutbud och med en liknande prislapp, Huawei Ascend G620s som väger mer, har mindre batteri, en segare användarupplevelse och en tråkigare kamera.

Lumia vinner även stilpoäng med roliga kamera-appar, smidigt gränssnitt, mobila Office på köpet, och snabb webbläsare. Windows Phone är dock fortfarande endast för dig som inte bryr dig om att en och annan viktig app bara finns till Android och IOS.


Fakta: Microsoft Lumia 640 LTE

Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Systemkrets: Snapdragon 400 MSM8926.
Processor: Cortex-A7, 1,2 GHz quad core.
Grafik: Adreno 305.
Minne: 1 GB ram.
Lagring: 8 GB Flash, plats för mikro sd upp till 128 GB.
Skärm: 5 tum ips, 720 x 1280 bildpunkter (294 ppt).
Kamera: 8 megapixel med led bak, 0,9 megapixel fram.
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat4), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Batteritid: Videouppspelning 6 timmar 40 minuter, blandad användning 8 timmar, samtal (3g) 17 timmar.
Operativsystem: Windows Phone 8.1.
Storlek: 14,1 x 7,2 x 0,9 cm.
Vikt: 145 g.
Pris: 1 600 kronor.


Alla moderna uppkopplingar
Smarta kamerafunktioner
Godkända prestanda
Bra pris


Tjock och plastig
App-brist på grund av Windows Phone

Betyg 4 av 5

Microsoft Lumia 640 LTE

Bästa pris just nu: 799 kr