LG:s nya tv är en stadig 65-tummare i plan modell, men med ett kurvigt fotstativ. Tv:n är riktigt tunn och delikat, med något så ovanligt som en vit baksida. Här finns tre usb-anslutningar, 4 hdmi-kontakter och en kortläsare för dig som vill slippa leva med separat digitalbox.

I tv:n sitter dubbla tuners med stöd för dvb-s2, dvb-c och dvb-t2. Vilket betyder att du kan spela in ett program från en kanal (till extern hårddisk) samtidigt som du tittat på ett annat. Något som fungerade utan problem när vi testade med Boxer.

Nytt led-paket

LG:s nya tv har bestyckats med ett helt nytt led-paket där både belysning och färgfilter förbättrats jämfört med föregående generation. LG utlovar 20 procent större färgrymd än led-tv-standard (BT709), och visst är bilden från tv:n livfull och färgglad.

lg tv
Till skillnad från Samsung så säger LG att de inte alls har fokus på kurvade tv-apparater. Det kunderna vill ha är platt tv, så det är det de främst levererar, heter det.

Vi tittade på både testmönster och filmklipp från ett antal blu-ray-skivor, men också 4k-material från Youtube och från usb-enheter, och bilden tv:n levererar är väldigt kontrastrik och fin.

Bäst presterar givetvis apparaten med native 4K-material, ju sämre källmaterial desto tråkigare att dra upp på 65 tum helt enkelt. Det är ganska enkelt att mecka med bildinställningarna och här finns två ISF-lägen där du kan finjustera färgbalansen ordentligt om du vill och har kunskaperna.

Missa inte: Så gör Chromecast din tv smartare

Efter lite justering av kontrast, ljusstyrka och färgbalans fick vi till en brutalt bra bild med otrolig närvarokänsla i ultra hd, och med imponerande betraktningsvinkel (panelen i tv:n är av IPS-typ).

Magisk fjärrkontroll

I kartongen ligger den senaste versionen av Magic Remote, med vilken du navigerar runt i menyerna med en pekare. Det hela fungerar riktigt bra efter en stunds träning och kombinationen med ett rullhjull till tummen är riktigt lyckad. Någon vanlig fjärr medföljer inte men vi lovar att du snabbt kommer att bli vän med gyrofjärren.

lg tv
Senaste versionen av WebOS är snyggt och smidigt, speciellt med Magic Remote. Det är också ett av de bästa systemen för snabb navigering med vanlig fjärrkontroll, för den som föredrar det.

En sak som vi inte riktigt förstår är hur LG lyckats få till så bra och kraftfullt ljud i tv:n. Trots det tunna formatet finns här ordentliga volymresurser. Basen går inte jättedjupt men det låter betydligt bättre än vi är vana med i tunna tv-apparater, med undantag från Philips som alltid varit bra på detta. Tydligen har LG tillsammans med Harman Kardon fått till en smart lösning med element monterade nedåt och snett framåtriktade. Smart!

M3 gillar WebOSM3 rekommenderar

LG:s operativsystem i tv:n, WebOS, har vi hyllat tidigare för dess enkelhet, och i den här tv:n flyter det på snabbare än någonsin. Launchern i underkant är väldigt smidig och det går blixtsnabbt att komma åt favoritappar som Netflix, SF Anytime, Spotify och Viaplay.

HBO finns ännu inte i tv:n tyvärr. Att surfa på tv:n funkar hyfsat bra tack vare Magic Remote och den snabba processorn i tv:n.

Två par passiva 3d-glasögon medföljer tv:n och bilden i 3d-läge är stabil och lugn, och i den här storleksklassen är inte 3d helt fel. Men det blir givetvis inte lika skarpt som med aktiva glasögon, inte i teorin i alla fall. Om du vill kunna videoskypa med vänner direkt i tv:n får du köpa till en kamera som separat tillbehör, detta finns tyvärr inte inbyggt.

Omdöme

Lg:s nya toppmodell är extremt snygg, ger väldigt fin bild och den bjuder på enkelt handhavande. Den är inte lika smart som Samsungs alternativ och har heller inte lika många roliga extrafinesser. Men vi gillar WebOS skarpt och ljudet är ett annat plus att väga in.


Fakta: LG 65UF950V

Tillverkare: LG, http://www.lg.com/se
Storlek: 65 tum
Tv-typ: Led lcd (kantbelyst)
Paneltyp: IPS-4K
Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
Hevc-codec: Ja.
Ingångar: 4 st hdmi, 3 st usb, komponent, komposit, scart.
Nätverk: Ethernet, wifi.
Tuner: Dubbla dvb-s2, dvb-c, dvb-t2.
Ljud: 60 W.
Energiklass: A+
Storlek: 1 455 × 896 × 249 mm
Vikt: 29,6 kg (med stativ).
Pris: 43 990 kronor.


Mycket bra bild
WebOS
Magic Remote
Ljudet


Dyr
Lite klent med bra appar
Ingen inbyggd kamera

Betyg 4 av 5